Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Έρχονται αλλαγές στις e-αποδείξεις, στο παρα πέντε των φορολογικών δηλώσεων 2021


Σε προσωρινή αλλαγή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων οδηγείται το υπουργεί Οικονομικών εξαιτίας των μειωμένων συναλλαγών που έχει προκαλέσει η πανδημία και το παρατεταμένο lockdown.
Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν πτώση στην αξία των συναλλαγών κατά 35,5% στο διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τα σενάρια αναφορικά με τις αλλαγές στο μέτρο των e-αποδείξεων. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Απρίλιο πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι με τις αλλαγής να αποφευχθούν έξτρα επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους που θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσης αξίας με το 30% του εισοδήματος τους όπως προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται δύο εναλλακτικά σενάρια:
1. Αναστολή του προστίμου με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς αν η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων υπολείπεται για παράδειγμα κατά 1.000 ευρώ από το απαιτούμενο όριο ο φορολογούμενους θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 220 ευρώ.
2. Μείωση του υποχρεωτικού ορίου συγκέντρωσης αποδείξεων. Συγκεκριμένα υπάρχει σκέψη να μειωθεί το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα. Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο να μην υπολογιστούν καθόλου οι μήνες του lockdown και να ληφθούν υπόψη οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες, προκειμένου να μειωθεί το όριο των απαιτούμενων δαπανών.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που θα δηλώσει φέτος εισόδημα 10.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς θα πρέπει να εμφανίσει ηλεκτρονικές δαπάνες για το 2020 αξίας 3.000 ευρώ ενώ αν το όριο μειωθεί στο 20% το απαιτούμενο ποσό περιορίζεται στα 2.000 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ με το όριο του 30% η αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ενώ με το όριο στο 20% πέφτει στα 4.000 ευρώ
Σύμφωνα με τη μελέτη εν μέσω πανδημίας η συχνότητα των ψηφιακών πληρωμών αυξήθηκε το 2020 αλλά με συναλλαγές χαμηλότερης αξίας με αποτέλεσμα η μέση αξία συναλλαγής την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπετεμβρίου να μειωθεί στα σχεδόν 2/3 των προηγούμενων ετών. Όμως και μετά το Σεπτέμβριο η εικόνα όχι μόνο δεν διαφοροποιήθηκε αλλά επιδεινώθηκε με την επιβολή του δεύτερου lockdown στις 7 Νοεμβρίου και της χαμένης Χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την τόνωση των φορολογικών εσόδων το ΙΟΒΕ προτείνει θέσπιση κινήτρων όπως:
1. Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές.
2. Έκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους
3. Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα.
4. Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ( ΗΜΠ).
5. Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή του.
6. Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα