Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:14

Διχογνωμία ειδικών για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι
αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Η μια πλευρά υποστηρίζει πως το άνοιγμα της οικονομίας με περίπου 3.000 κρούσματα ημερησίως θα είναι «αυτοκτονία», ενώ η άλλη πλευρά απαντά πως εφόσον ανοίξουν κάποιοι τομείς θα βοηθούσε ώστε να σταματήσει η διασπορά της πανδημίας που σήμερα έχει μεταφερθεί μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως «είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρχουν 3.000 νεκροί έως τα τέλη Απριλίου».
«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.
«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.
Δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις του καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερα από 1.000 κρούσματα στο τέλος του Απριλίου, ενώ στη συνέχεια προέβλεψε πτώση.
«Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επιστήμονες επιμένουν πως το άνοιγμα και κάποιων δραστηριοτήτων, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θα βοηθούσε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται σε σπίτια και πλατείες.
«Θα έπρεπε να έχουν ανοίξει καφέ και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επαφές γίνονται στα σπίτια μας όπου επειδή έχουμε οικειότητα βγάζουμε και τη μάσκα»
είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος στο MEGA«Αν μπορούσαμε να είμαστε ανά τέσσερις σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν καλύτερο από 12 άτομα σε ένα σπίτι οι επαφές που είναι επικίνδυνες θα είχαν μειωθεί. Το ίδιο πιστεύω και για το λιανεμπόριο. Πρέπει να ανοίξει άμεσα στα μικρά μαγαζιά που δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, με ραντεβού μόνο στις μεγάλες πόλεις. Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν και πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο να πηγαίνουν σε πιο ασφαλείς επιλογές» συμπλήρωσε.
Στα όριά τους οι πολίτες
Ο εμπορικός κόσμος την ίδια στιγμή με κάθε τρόπο δηλώνει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα και ζητά να ανοίξουν τα καταστήματα με αυστηρά μέτρα προστασίας.
Οι βαλβίδες εκτόνωσης που άνοιξε η κυβέρνηση με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα φαίνεται να δούλεψαν, καθώς οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους.
Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα την επόμενη εβδομάδα από τα οποία και θα εξαρτηθεί η όποια απόφαση για περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας.