Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Το χάπι COVID-19 είναι η πιο υποσχόμενη θεραπεία του κορονοϊού


Αντιιικά χάπια κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19 δείχνουν να είναι πολλά υποσχόμενα σε νέες κλινικές δοκιμές.
Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 θα μετατραπεί σε εποχικό ιό μόλις η πανδημία φτάσει επίσημα στο τέλος της. Τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί δραστικά στις ΗΠΑ, χάρη στα εγκεκριμένα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.
Αλλά ακόμα και ενώ τα κράτη χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, όπως οι εντολές μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι επιστήμονες εργάζονται γρήγορα για να αναπτύξουν ένα αντιιικό χάπι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε εποχή που ο SARS-CoV-2 επιστρέφει. Μέχρι στιγμής τρία από αυτά τα χάπια έχουν αναφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές.
Το μειονέκτημα των τωρινών πρώιμων θεραπειών και τα πλεονεκτήματα των χαπιών  
Οι καλύτερες πρώιμες θεραπείες για τη COVID-19 αποτελούνται σήμερα από εργαστηριακά παραγόμενα αντισώματα. Ωστόσο, αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι δαπανηρά και η χορήγηση αυτών των θεραπειών είναι μερικές φορές δύσκολη. Για παράδειγμα, αυτές οι θεραπείες απαιτούν έγχυση στο αίμα του ασθενούς, η οποία μπορεί να πάρει χρόνο, περισσότερο προσωπικό και μεγαλύτερο χώρο κλινικής.
Τρεις νέοι αντιιικοί παράγοντες, ωστόσο, μπορεί να προσφέρουν μια λύση σε μονοκλωνικές θεραπείες αντισωμάτων. Αυτά τα τρία πειραματικά αντιιικά έχουν σχεδιαστεί για να χορηγούνται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης συμπτωμάτων COVID-19 και πριν από τη νοσηλεία. Κάθε χάπι περιέχει μόρια για να παρέμβει στην αναπαραγωγή του κορωνοϊού.
Η Pfizer, ο κατασκευαστής ενός από τα πρώτα εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19, παρασκευάζει ένα πιθανό χάπι κατά του SARS-CoV-2 που βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμές πρώιμου σταδίου. Η Pfizer ξεκίνησε τη δοκιμή Φάσης Ι του νέου από του στόματος αντιιικού παράγοντα στα τέλη Μαρτίου. Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν την ασφάλεια και τη βέλτιστη δόση του χαπιού, που ονομάζεται PF-07321332, σε μια δοκιμή Φάσης Ι 60 ατόμων.
«Έχουμε σχεδιάσει το PF-07321332 ως μια πιθανή στοματική θεραπεία που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί με το πρώτο σημάδι μόλυνσης, χωρίς να απαιτείται η νοσηελία ή η εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, ο ενδοφλέβια αντιιικός υποψήφιος της Pfizer είναι μια πιθανή νέα θεραπευτική επιλογή για τους νοσηλευμένους ασθενείς. Μαζί, οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα τελικό πρότυπο θεραπείας που συμπληρώνει τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις όπου εξακολουθεί να εμφανίζεται ασθένεια», δήλωσε ο Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος της Pfizer και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Έρευνας, Ανάπτυξης και Ιατρικής, Mikael Dolsten, MD, PhD., σε δήλωσή του.
Οι άλλες δύο πολλά υποσχόμενες αντιικές θεραπείες
Η Sagent Pharmaceuticals εξετάζει επίσης το camostat, ένα φάρμακο εξουσιοδοτημένο στην Ιαπωνία στη δεκαετία του 1980 για παγκρεατίτιδα. Επί του παρόντος, το camostat δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά οι επιστήμονες διατηρούν την ελπίδα ότι μπορεί να παρέχει ισχυρή και ανθεκτική αντιιική δράση κατά του νέου κοροναϊού. Το φάρμακο μόλις ολοκλήρωσε τις δοκιμές φάσης ΙΙ. Σε αυτή την ερευνητική φάση, οι ερευνητές εξετάζουν τώρα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου σε εκατοντάδες εθελοντές.
Τόσο το PF-07321332 όσο και το camostat αξιολογούνται επί του παρόντος στις δοκιμές ACTIV-2 των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Το camostat ξεκίνησε να δοκιμάζεται τον Φεβρουάριο. Δύο μονοκλωνικά αντισώματα από τη Brii Biosciences, το BRII-196, και το BRII-198, επίσης πρόσφατα προάχθηκαν στη φάση ΙΙΙ στη δοκιμή ACTIV-2. Αυτά τα αντισώματα δοκιμάζονται για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε περιπατητικούς ασθενείς με COVID-19.
Τέλος, το molnupiravir της Merck και της Ridgeback Biotherapeutics, ένα διερευνητικό αντιιικό φάρμακο που δεν συμμετείχε στη δοκιμή ACTIV-2, είναι ένα άλλο αντιιικό ελπιδοφόρο που βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ. Το φάρμακο παρήχθη αρχικά για την αντιμετώπιση του SARS-COV-1 και του MERS, καθιστώντας το ένα πιθανό φάρμακο κατά του SARS-CoV-2 που βρίσκεται σε στάδιο έρευνας. Το φάρμακο υποβάλλεται σε δοκιμές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε μια δοκιμή 1.500 ατόμων, στο τελευταίο στάδιο.  news4health.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα