Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Νίκας και κυβερνητικοί σε θέσεις μάχης - Έρχονται εξελίξεις από το φυσικό αέριο;


Απρόβλεπτες είναι πλέον οι επιπτώσεις της διάστασης απόψεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, μετά την πρόσφατη σύγκρουση του τελευταίου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αλλά και το "άδειασμα" της περιφερειακής αρχής στο θέμα του φυσικού αερίου, από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση που παρέστησαν στην εκδήλωση της Hengas, ενώ η Περιφέρεια έχει προσφύγει στη ΡΑΕ εναντίον της.
Η εικόνα τείνει να γίνει εφιαλτική για τον περιφερειάρχη, αν στο κάδρο της αντιπαράθεσης προστεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση της Hengas – ενώ οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να διαψεύδουν την ενόχλησή του για την πολιτική του κ. Νίκα.
Τουλάχιστον αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η ειρηνική συνύπαρξη στην εκδήλωση της Hengas των μέχρι πρότινος "άσπονδων εχθρών" Κώστα Βλάση και Πέτρου Τατούλη, που διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του όχι μόνο τον τίτλο του Αρκαδιάρχη, αλλά και του καθοριστικού παράγοντα στην επόμενη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση.
ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η καλή σχέση που έχει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης στήριξε προεκλογικά με όλες του τις δυνάμεις τον κ. Νίκα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι σχέσεις του κ. Νίκα με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι βαθιές και ξεκίνησαν από την εποχή που πρόεδρος στη Νέα Δημοκρατία ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Σήμερα ο κ. Νίκας είναι ένας από τους ελάχιστους Πελοποννήσιους πολιτικούς που συνομιλεί απευθείας με τον πρωθυπουργό και που δεν διστάζει να συγκρουστεί με υπουργούς του. Την εικόνα αυτή επιχειρούν να αποδομήσουν το τελευταίο χρονικό διάστημα κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά, που υποστηρίζουν ανεπισήμως ότι η τελευταία συνάντηση στο Μαξίμου, μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Νίκα, είχε "σκιές" και γι’ αυτό δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Εννοείται ότι ο κ. Σαμαράς συνηθίζει να αφήνει τους κύκλους του να τον ερμηνεύουν, χωρίς να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει όσα του αποδίδουν. Με αυτό τον τρόπο αποκομίζει το μέγιστο δυνατό πολιτικό όφελος, αφού τελικώς ο ψηφοφόρος επιλέγει τη... διαρροή που του αρέσει.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ανεξάρτητα όμως από τις διαρροές, η διάσταση απόψεων μεταξύ του Π. Νίκα και στελεχών της κυβέρνησης για τα δίκτυα του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο είναι ορατή "διά γυμνού οφθαλμού", αφού και οι δύο πλευρές δεν κρύβουν τα σχέδιά τους. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα διαθέσει από το τρέχον ΕΣΠΑ 20 εκατ. ευρώ μόνο για τα δίκτυα της ΔΕΔΑ. Μάλιστα έχει προσφύγει στη ΡΑΕ ζητώντας να ακυρωθεί η άδεια που έχει πάρει η Hengas για τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Κόρινθο. Αν η ένσταση της Περιφέρειας απορριφθεί, η Hengas θα κατακτήσει ουσιαστικό προβάδισμα και για τις υπόλοιπες πόλεις της Πελοποννήσου, αφού η ΔΕΔΑ θα έχει χάσει τους μεγάλους πελάτες στις ΒΙΠΕ Τρίπολης, Κορίνθου και Μεγαλόπολης, αλλά και την πόλη της Τρίπολης που λόγω κρύου θα έχει τις περισσότερες οικιακές συνδέσεις. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την άρνηση του περιφερειάρχη να χρηματοδοτήσει δίκτυα της Hengas, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εξεύρεση πόρων για τα δίκτυα.
Η κυβέρνηση δύσκολα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου χρηματοδοτώντας το αμφιβόλου βιωσιμότητας δίκτυο της Καλαμάτας, γιατί αμέσως θα διεκδικήσουν χρήματα κι άλλες πόλεις με αντίστοιχα προβλήματα βιωσιμότητας του δικτύου. Από την άλλη πλευρά, παράγοντες που θέλουν τη Hengas στην Καλαμάτα τονίζουν πως το φυσικό αέριο θα μειώσει κατά 40% το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και θα δώσει ώθηση στις τουριστικές και γεωργικές επενδύσεις από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο.
Δεν αποκλείεται πάντως να ενταθούν προσεχώς οι κυβερνητικές πιέσεις προς την Περιφέρεια, με στόχο να διαθέσει τα 20 εκατ. ευρώ της σε δίκτυα της Hengas. Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος ενδέχεται να αρνηθεί να αναλάβει τη δαπάνη ή μέρος της δαπάνης για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το φάκελο για τη χρηματοδότηση της ΣΔΙΤ των απορριμμάτων και ότι θα συνταχθεί νέος. Υπάρχει όμως κίνδυνος να μην χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αυτή την περίπτωση η Περιφέρεια θα βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο, καθώς δύσκολα θα βρει μόνη της τα 80 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.
Από την άλλη πλευρά κανένας υπουργός δεν θα διαθέσει 80 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα χωρίς συμμετοχή της Περιφέρειας και των δήμων στη σχετική δαπάνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δαπάνη για τα δίκτυα του φυσικού αερίου γίνεται διαπραγματευτικό χαρτί για τη ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Υπό διαπραγμάτευση δεν είναι όμως μόνο οι δαπάνες για τα δίκτυα φυσικού αερίου και τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων: Η Περιφέρεια διαπραγματεύεται με το υπουργείο Υποδομών τόσο τη χρηματοδότηση των δρόμων της Πελοποννήσου όσο και τη... χάραξη. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκας διαφώνησε στην αρχή της θητείας του με την ηγεσία του Υποδομών για τη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Από την εποχή που ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, είχε επιλέξει την παραλιακή χάραξη, ενώ ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής επέλεξε τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου.
Έχοντας πολλά μέτωπα ανοιχτά στο υπουργείο Υποδομών, ο κ. Νίκας έριξε νερό στο κρασί του και απέφυγε τη σύγκρουση, αφήνοντας τον κ. Καραμανλή να βγάλει το φίδι από την... τρύπα του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το ίδιο κάνει ο κ. Νίκας και για την παράκαμψη των Λαγκαδίων, αφήνοντας το υπουργείο να ψάχνει πηγή χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να διαθέσει 45 εκατ. ευρώ για την παράκαμψη της Γιάλοβας και ότι το έργο θα πρέπει να το αναλάβει το υπουργείο Υποδομών, που θα κατασκευάσει και το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.
Το μπαλάκι στο υπουργείο Υποδομών πετάει ο κ. Νίκας και για το έργο Τζάνε - Καλαμάκι, που μετά την απόφαση του ΚΑΣ απαιτεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ.
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΜΕ ΚΙΚΙΛΙΑ
Σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μετωπική σύγκρουση του περιφερειάρχη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Υπενθυμίζουμε ότι η σύγκρουση είχε ξεκινήσει στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν ο κ. Νίκας ζητούσε επιμόνως να οριστεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Πελοπόννησο. Η σύγκρουση κορυφώθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν ο υπουργός ήρθε στην Καλαμάτα και δεν συναντήθηκε με εκπρόσωπο της Περιφέρειας. Ο κ. Νίκας στη συνέχεια του επιτέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως "η υγεία δεν είναι χαμόγελα, ούτε να περιφέρονται γύρω από μας οι ωφελημένοι και να χειροκροτούν”.
Στον κ. Νίκα "απάντησε" λίγες ημέρες αργότερα, από τη συχνότητα της ΕΡΤ, ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης. Με αφορμή μια δαπάνη της Περιφέρειας για ασθενοφόρα και σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη, ο κ. Χρυσομάλλης είπε ότι τα χρήματα είναι των φορολογούμενων και ότι τα διανέμει στην αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Η "απάντηση" του κ. Χρυσομάλλη, ενώ αρχικώς αποδόθηκε στην όχι καλή του σχέση με τον κ. Νίκα, μετά την εκδήλωση της Hengas στην Τρίπολη ταυτίζεται από αρκετούς με αλλαγές στρατηγικής στο στρατόπεδο Σαμαρά. Σύμφωνα με την τελευταία ανάγνωση, ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος ούτε να κρύψει τα προβλήματα της σχέσης του με τον κ. Νίκα ούτε να εμποδίσει τους πολιτικούς του φίλους να απαντούν στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μετά λοιπόν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναμένεται με ενδιαφέρον η ανταπάντηση του κ. Νίκα. Ειδικά αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει στην υπόθεση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός άφησε και αυτόν έξω από την αναμνηστική φωτογραφία για την ανανέωση των συκεώνων της Μεσσηνίας, ενώ στο κάδρο ήταν ο κ. Χρυσομάλλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας δεν συγκρούστηκε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και είχε στα χέρια του ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, που συγκρούεται με όσα έχει εκφράσει ο κ. Λιβανός. Τον Απρίλιο μάλιστα υποδέχθηκε στην Τρίπολη τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου χωρίς να του κάνει τη ζωή δύσκολη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Τελικώς ο κ. Νίκας πλήρωσε τη μετριοπαθή αυτή στάση του με αναμνηστική φωτογραφία του κ. Χρυσομάλλη για την ανανέωση των συκεώνων. Μένει να δούμε λοιπόν αν ο περιφερειάρχης θα στρέψει τα βέλη του και κατά του υπουργείου Ανάπτυξης ή αν θα φοβηθεί ν’ ανοίξει ένα ακόμα νέο μέτωπο, καθώς έχει ήδη ανοίξει αρκετά.
ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χθες το βράδυ η Περιφέρεια εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
"Η περιφερειακή αρχή αγωνίζεται ανυποχώρητα για να φθάσει το φυσικό αέριο και στις 6 πόλεις του αρχικού σχεδιασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) -δηλαδή σε Τρίπολη, Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Καλαμάτα- ώστε να υπάρξει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του απ’ όλους.
Με μεγάλη προσπάθεια, η περιφερειακή αρχή κατόρθωσε, στην τελευταία αναβάθμιση του ΕΣΠΑ / ΠΕΠ, τον περασμένο Μάρτιο, να εγκριθούν για αγωγούς 20.000.000 ευρώ, με την μεταφορά των χρημάτων αυτών από άλλα έργα που δεν θα πραγματοποιηθούν (οδικά).
Η περιφερειακή αρχή θα διαθέσει τα χρήματα αυτά στην ΔΕΔΑ για την κατασκευή αγωγών και μόνο, οι οποίοι θα αποτελούν δημόσια περιουσία, αποκλειομένης της διάθεσης των εν λόγω χρημάτων για εσωτερικές εγκαταστάσεις σε κτήρια. Προσεχώς οι ίδιοι αγωγοί θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά υδρογόνου, που αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος.
Συμπερασματικά, η περιφερειακή αρχή θεωρεί ότι η παραπάνω στρατηγική υπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενιαία και ίση αντιμετώπιση των πόλεών της.
Τέλος, η περιφερειακή αρχή ευχαριστεί θερμά βουλευτές, επιμελητήρια, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς που στηρίζουν τη στρατηγική και τον αγώνα της στο μεγάλο θέμα του φυσικού αερίου".  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα