Το σενάριο της συγκρότησης ενός κυβερνητικού σχηματισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος- που σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία- με το σύστημα της απλής αναλογικής, σενάριο το οποίο ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ χαρακτηρίζοντάς το ως "τερατογένεση", έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Είναι εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο προοδευτικής διακυβέρνησης, με τον Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για ένα "ρεαλιστικό και αναγκαίο πολιτικό σενάριο". Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος στις μετρήσεις, είναι και το μόνο σενάριο που μπορεί να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους για να τους πείσει ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χαμένη ψήφος. Πολιτικά όμως, η συνεργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Άλλωστε, αυτή την γραμμή είχε χαράξει από την προηγούμενη Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε υποστηρίξει πως η πολιτική αλλαγή δεν είναι "τερατογένηση". Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται όμως η απάντηση που θα δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την διήμερη παρουσία του που ξεκινά σήμερα στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ.
Κυβερνητικά στελέχη, βλέποντας την στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να έχει πάρει κατεύθυνση προς την Κουμουνδούρου η τουλάχιστον σαφώς αντι-ΝΔ, εκτιμούν πως δεν είναι απίθανη η συνεργασία των τριών κομμάτων.
Μία τέτοια κίνηση θα σημάνει την εκ νέου συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία όμως θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος γνωρίζει πως βουλευτές αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Ο κ. Βαρουφάκης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά, αν είναι να ξαναπιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν το 2015. Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό για τη χώρα, το θυμούνται με φρίκη οι Έλληνες", απάντησε η ΝΔ.
Πιθανό το σενάριο
Εκλογολόγοι, όπως ο γενικός διευθυντής της Pulse Γιώργος Αράπογλου, θεωρούν πως το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Τουλάχιστον αριθμητικά. Στην περίπτωση που το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής φτάσει το 8% - όπως συνέβη στις εκλογές του 2019 – τότε η αυτοδυναμία θα είναι στο 46%.
"Πρόκειται για ποσοστό αρκετά υψηλό, που όμως, μαθηματικά τουλάχιστον, μπορεί να επιτευχθεί από μετεκλογική συνεργασία κομμάτων ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος", είπε στο "Liberal" ο Γιώργος Αράπογλου. Ωστόσο, ο πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες είναι τεράστιος καθώς πολλά μπορεί να συμβούν μέσα σε 8 μήνες.
Στην περίπτωση που στις εκλογές του 2019 ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής για παράδειγμα, τότε μαθηματικά θα μπορούσαν δημιουργηθεί κυβερνητικό σχήμα αποτελούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την ΜέΡΑ25, καθώς τα τέσσερα κόμματα συνολικά θα συγκέντρωναν 158 έδρες, παρά το γεγονός πως πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ, με διαφορά μάλιστα που άγγιξε τις 8 μονάδες φτάνοντας το 39,8% . Το 2019 με απλή αναλογική, οι έδρες που θα συγκέντρωνε η ΝΔ θα ήταν μόλις 130.
Βέβαια το ΚΚΕ θεωρείται αδύνατο να συμπράξει σε μια τέτοια συμμαχία, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα θεωρητικά εφικτό σενάριο, καθώς τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν δεν θα είναι τα ίδια.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα βγει κερδισμένος από την απόφαση του να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο, καθώς με την κίνηση αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την βάση του κόμματος αλλά και στους ψηφοφόρους που προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους πως δεν ανησυχεί για το εκλογικό αποτέλεσμα. Και ότι δεν παίζει με τους θεσμούς.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επιλογή του να μην οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές αν και του δόθηκε η ευκαιρία σε αρκετές περιπτώσεις, ενισχύει την αξιοπιστία και την θεσμική σοβαρότητά του, δύο στοιχεία που ενισχύουν σημαντικά το προφίλ του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα