Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Επιστήμονες αναπαριστούν επικές βιβλικές μάχες


Ισραηλινοί επιστήμονες χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία χρονολόγησης για να συνδυάσουν ιστορικά γεγονότα και να δουν πόσο μοιάζουν με αυτά που περιγράφονται στη Βίβλο.
Τα αρχαία ερείπια διηγούνται αποσπασματικά και όχι ολόκληρη την ιστορία των επικών πολιορκιών και κατακτήσεων που αναφέρονται στην εβραϊκή Βίβλο για αυτό τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βρήκαν ένα τρόπο να ανασυνθέσουν αυτή την ιστορία μέσω μιας σύγχρονης μεθόδου χρονολόγησης.
Χρησιμοποιώντας αναγνώσεις αρχαίων γεωμαγνητικών πεδίων, που διατηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, σε τούβλα από λάσπη που λήφθηκαν από τοποθεσίες που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και σε δύο συλλογές κεραμικών αντικειμένων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν χρονολόγηση με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αλλά ποτέ σε αυτό το βαθμό.
«Δεδομένου ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, μπορούμε να συγκρίνουμε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες ανάλογα με το μαγνητικό σήμα και έτσι να φτάσουμε σε μια πολύ ακριβή μέθοδο χρονολόγησης», δήλωσε στο Reuters ο Yoav Vaknin, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ο στρατός του Hazael, βασιλιά του Aram-Damascus που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Βιβλίο των Βασιλέων, ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή πολλών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των Tel Rehov, Tel Zayit και Horvat Tevet.
Όσον αφορά τη σύγχρονη εφαρμογή της μεθόδου, ο Vaknin λέει ότι το μαγνητικό πεδίο και η δραστηριότητά του είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει το πώς θα αλλάξει και θα συμπεριφερθεί το μαγνητικό πεδίο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα