Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Αύξηση-μαμούθ 2 δισ. ευρώ στους τόκους των ασφαλιστικών οφειλών λόγω ΕΚΤ

Αύξηση σοκ κατά 2 δισ. ευρώ στα πρόσθετα τέλη, τους τόκους και τις προσαυξήσεις των χρεών από ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές καταγράφει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το τρίτο τρίμηνο του 2022 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος).
Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, καθώς ποτέ ξανά τα «καπέλα» των οφειλών δεν αυξήθηκαν τόσο σε μια περίοδο κατά την οποία μάλιστα οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 25,5 εκ. ευρώ.
Η αιτία δεν είναι άλλη από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έχουν οδηγήσει σε ράλι ανόδου τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τους τόκους στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών χρεών, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία δεν υπάρχει πλαφόν αύξησης των πρόσθετων τελών.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, παλαιότερα υπήρχε οροφή αύξησης των προστίμων κατά περίπου 120%, κάτι που στην πορεία καταργήθηκε, με αποτέλεσμα το ράλι των πρόσθετων τελών να μην έχει όριο.
Αυξάνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων
Το σερί των αυξήσεων στα κεντρικά επιτόκια της ΕΚΤ δείχνει ήδη τα δόντια του στο κόστος εξυπηρέτησης του ρυθμισμένου ή αρρύθμιστου ασφαλιστικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το επιτόκιο που εφαρμόζεται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (οσονούπω 24 δόσεις) ήδη αυξήθηκε από τις 14 Σεπτεμβρίου στο 9,25% από 8% και - όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές - έπεται συνέχεια...
Η έκθεση του ΚΕΑΟ για την περίοδο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2022 καταδεικνύει πως το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 2,037 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος, καθώς το χαρτοφυλάκιο των ανείσπρακτων εισφορών διαμορφώθηκε σε 45,46 δισ. ευρώ από 43,43 δισ. στα τέλη Ιουνίου.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως από την αύξηση των χρεών, τα 2 δισ. ήταν αυξήσεις στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 25,5 εκ. ευρώ.
«Η αύξηση αυτή στα πρόσθετα τέλη οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εργασίας.
Πίεση στους οφειλέτες
Η αύξηση των επιτοκίων στις ρυθμισμένες οφειλές πιέζει τους οφειλέτες των Ταμείων με κίνδυνο να αυξηθούν οι απωλεσθείες ρυθμίσεις στο άμεσο μέλλον.
Στις 30 Σεπτεμβρίου οι απωλεσθείσες πάγιες ρυθμίσεις αυξήθηκαν στις 368.800 από 340.826 στα τέλη Ιουνίου, δηλαδή σε ένα τρίμηνο χάθηκαν 28.000 ρυθμίσεις. Δεν πρόκειται βέβαια για σημαντικό πλήθος απωλεσθείσων ρυθμίσεων, καθώς το 2ο τρίμηνοι του 2022 είχαν χαθεί 36.500 ρυθμίσεις.
Οι περισσότερες απώλειες άλλωστε του 3ου τριμήνου οφείλονται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων για το νέο ευνοϊκότερο σχήμα 24 δόσεων, το οποίο προωθείται με το μίνι - ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης αυξήθηκε μόλις τον Σεπτέμβρη, οι μεγάλες συνέπειες στις ρυθμίσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να φανούν στην επόμενη έκθεση για το 4ο τρίμηνο. Η πίεση, βέβαια, από την αύξηση των επιτοκίων θα απορροφηθεί εν μέρει από την αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση (από 12 σε 24), ωστόσο μένει να φανεί πως θα ισορροπήσει η εξίσωση.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 356.000 και το ρυθμισμένο ποσό 4,2 δισ. ευρώ, ενώ ένα τρίμηνο πριν (30/6) στο τέλος Ιουνίου 2022 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 381.748 και το ρυθμισμένο ποσό 4.290.967.009 ευρώ. Συνεπώς οι ενεργές ρυθμίσεις μειώθηκαν κατά 25.500. 



Τα χρέη του 2022
Όπως φαίνεται στην έκθεση του ΚΕΑΟ τα φρέσκα χρέη (κύρια οφειλή και πρόσθετα τέλη) που αφορούν το 2022 ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 835 εκ. ευρώ έναντι 526 εκ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 309 εκ. ευρώ σε ένα τρίμηνο.



Εισπράξεις από ρυθμίσεις
Οι συνολικές εισπράξεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ανέρχονται σε 421,4 εκ. ευρώ, με ποσοστό 66% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 34% από καταβολές εκτός ρύθμισης.
Οι συνολικές εισπράξεις τριμήνου παρουσιάζουν μικρή αύξηση (περίπου 3%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση περίπου 76% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα