Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Χωρίς δικαιολογητικά οι e-δηλώσεις φόρου δωρεών


Την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας δωρεών-γονικών παροχών χρηματικών ποσών και κινητών περιουσιακών στοιχείων χωρίς την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών, καθώς επίσης και την παροχή της δυνατότητας για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, 2 Νοεμβρίου.
Η απόφαση αυτή θα διευκολύνει τόσο τους συμβολαιογράφους όσο και τους φορολογουμένους.
Η απόφαση
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ:
1. Αναβαθμίζεται από τη 2α Νοεμβρίου η εφαρμογή της πλατφόρμας MyProperty, για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας δωρεών-γονικών παροχών με συμβόλαιο, που αφορούν σε χρηματικά ποσά και κινητά περιουσιακά στοιχεία. Η αναβάθμιση γίνεται με την προσθήκη, στις ηλεκτρονικές φόρμες υποβολής των δηλώσεων, πεδίων στα οποία θα αναγράφονται πληροφορίες για τις δηλούμενες συναλλαγές, ώστε να μην είναι απαραίτητη η επισύναψη δικαιολογητικών. Για τις περιπτώσεις των συναλλαγών που δεν είναι εφικτή η (διαλειτουργική) ταυτοποίησή τους, θα εξακολουθεί να απαιτείται η επισύναψη των δικαιολογητικών, τα οποία και θα αναφέρονται κατά περίπτωση. Η κατάργηση της υποχρέωσης επισύναψης δικαιολογητικών θα απαλλάξει από την ταλαιπωρία χιλιάδες φορολογουμένους που σκοπεύουν να προβούν σε τέτοιες πράξεις, εκμεταλλευόμενοι το υπεραυξημένο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.
2. Παρέχεται μέσω της πλατφόρμας myProperty η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αρχικών δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών (εμπρόθεσμων ή εκπρόθεσμων) προαιρετικά από τη 2α/11/2022 και υποχρεωτικά από την 1η/1/2023. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής θα ισχύει για όλες τις κληρονομιές, είτε γίνονται με συμβόλαιο είτε χωρίς συμβόλαιο. Ουσιαστικά, όποιος πολίτης έχει φορολογική εκκρεμότητα με κάποια κληρονομιά θα μπορεί από αύριο -εφόσον το επιθυμεί- να υποβάλει ηλεκτρονικά, μέσω του συμβολαιογράφου του, τη δήλωση φόρου κληρονομιάς. Η υποβολή θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας myPrοperty, που έχει ήδη αναπτύξει η ΑΑΔΕ στην ψηφιακή της πύλη (στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr). Από την 1η-1-2023 η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς θα είναι υποχρεωτική.
Διαδικασία
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς θα βάλει οριστικό τέλος στο «πήγαινε -έλα» στις ΔΟΥ. Οσοι κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία (χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα κ.ά.) θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με διαδικασίες-εξπρές από το γραφείο του συμβολαιογράφου, όπως ισχύει ήδη για τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές και τις δωρεές.
Μέσω της πλατφόρμας myProperty, ο κάθε συμβολαιογράφος θα οφείλει να συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα όχι μόνο τη δήλωση φόρου κληρονομιάς αλλά και τα φύλλα υπολογισμού της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Η συμπλήρωση των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και των φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας τους, αφού ολοκληρωθεί από τον συμβολαιογράφο, θα επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης και την αποστολή της στο λογαριασμό του κληρονόμου στο myaade.gr, προκειμένου να την επικυρώσει, μέσω της ίδιας εφαρμογής. Εφόσον η δήλωση επικυρωθεί από τον κληρονόμο, τότε θα υποβάλλεται οριστικά στο myProperty, από το οποίο και θα εκκαθαρίζεται αυτόματα.
Με την εκκαθάριση της δήλωσης θα εκδίδεται η πράξη προσδιορισμού του φόρου και η Ταυτότητα Οφειλής, οι οποίες θα κοινοποιούνται στο λογαριασμό του κληρονόμου στο myaade.gr, προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην εξόφληση του βεβαιωθέντος ποσού. Η πληρωμή του φόρου πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω e-banking.
Αφορολόγητο
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση κληρονομιάς πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο αξίας το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, αν ο κληρονόμος είναι άγαμος, ή σε 250.000 ευρώ, αν είναι έγγαμος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Προσαυξάνεται, δε, κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα εξαρτώμενα τέκνα του κληρονόμου και κατά 30.000 ευρώ επιπλέον για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του δευτέρου. Σε περίπτωση κληρονομιάς οικοπέδου προοριζόμενου για ανέγερση πρώτης κατοικίας, ισχύει αφορολόγητο όριο αξίας 50.000 ευρώ για τον άγαμο κληρονόμο και 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο οικοπέδου προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα εξαρτώμενα τέκνα του κληρονόμου και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα εξαρτώμενα τέκνα του. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.
Πρώτη κατοικία
Σε περίπτωση κληρονομιάς ακινήτου που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο ως πρώτη κατοικία, ο ίδιος ή ο συμβολαιογράφος, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης φόρου κληρονομιάς, πρέπει να «κλικάρει» σε ένα επισυναπτόμενο κείμενο υπεύθυνης δήλωσης. Με το κείμενο αυτό ο κληρονόμος θα βεβαιώνει ότι πληροί όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία προϋποθέσεις για να λάβει την απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και ότι δεσμεύεται να αποστείλει ή να προσκομίσει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ, μετά την κατάρτιση του μεταβιβαστικού συμβολαίου, τα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν για να αποδείξει ότι όντως είναι δικαιούχος της απαλλαγής. Ουσιαστικά, η απαλλαγή θα παρέχεται αυτόματα στον κληρονόμο με ένα απλό… κλικ στο κείμενο της επισυναπτόμενης υπεύθυνης δήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα