Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

ΑΑΔΕ: Φοροσαφάρι για... ξεχασμένα εισοδήματα από Airbnb - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

Σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2023, μετά την περυσινή έκρηξη αφίξεων στη χώρα μας και την εντυπωσιακή εκτίναξη των κρατήσεων μέσω Airbnb.
Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της τουριστικής αγοράς, η Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς που καταγράφει τις περισσότερες κρατήσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, ο τζίρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα το 2022 ξεπέρασε τα 3,3 δισ. ευρώ, στοιχείο που εξηγεί για ποιο λόγο η ΑΑΔΕ εστίασε στον έλεγχο των μισθωμάτων που δηλώθηκαν και διασταυρώθηκαν.
Οι διασταυρώσεις στις οποίες προχώρησε η ΑΑΔΕ το 2022 αξιοποιώντας τα στοιχεία που έλαβε από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς στα δίχτυα του ελεγκτικού μηχανισμού έπεσαν πάνω από 73.000 διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν είχαν δηλώσει εισοδήματα 102 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μικροσκόπιο ο τζίρος των μισθώσεων
Στόχος των φετινών ελέγχων είναι εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα τα οποία νοικιάζουν, αποκρύπτοντας έτσι από την εφορία τα πραγματικά εισοδήματά τους. Οι ελεγκτικές Αρχές θα προχωρήσουν στη διασταύρωση των στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με αυτά που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες, για να υπολογίσουν και να καταλογίσουν ανάλογα τους φόρους.
Οι έλεγχοι της εφορίας θα έχουν διπλή κατεύθυνση. Θα ελεγχθεί η ακρίβεια των μισθωμάτων που δήλωσαν οι κάτοχοι των ακινήτων καθώς οι εφορίες έχουν αναλυτικά στοιχεία από τα δεδομένα των μισθώσεων από τις ίδιες τις πλατφόρμες διαχείρισης , ενώ στο στόχαστρο θα μπουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών.
Η ΑΑΔΕ με ειδοποιήσεις που θα αποστείλει θα ζητάει την άμεση συμμόρφωση των φορολογούμενων. Όσοι δεν προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 5.000 ευρώ, θα δουν το ακίνητό τους να διαγράφεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους.
Σημειώνεται πως, έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της ΑΑΔΕ και της Airbnb, της Booking.com και της VRBO, του Ομίλου της Expedia, η οποία προβλέπει ότι οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Επίσης, οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
Τσουχτερά πρόστιμα
Η νομοθεσία προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις και συγκεκριμένα:
Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Το πρόστιμο, ξεκινά από 5.000 ευρώ και επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
  • Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα