Μακρόχρονη και ψυχοφθόρα αγωνία και απόγνωση βιώνουν οι συνάδελφοι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, γιατί και εκεί είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της υποστελέχωσης και ιδιαίτερα όταν λείπουν βασικές ειδικότητες από την εφημερία.
Ως γνωστόν το συγκεκριμένο Νοσοκομείο εξυπηρετεί έναν μεγάλο πληθυσμό, περίπου 40.000 μόνιμων κατοίκων και πολλών περισσότερων κατά τη θερινή περίοδο αλλά και στις περιόδους των αργιών, όπως τις ημέρες του Πάσχα που πλησιάζουν.
Λόγω της υποστελέχωσης σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών. Είναι τόσα τα κενά που οι κλινικές δεν μπορούν να εφημερεύουν κάθε μέρα του μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο το Νοσοκομείο υπάρχουν μόνο δύο παθολόγοι. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε ορθοπεδικούς, σε καρδιολόγους, σε χειρουργούς, σε αναισθησιολόγους.
Πέρα από τα κενά όμως υπάρχει ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωσης του Οργανογράμματος, για να καλυφθούν σωστά οι σύγχρονες ανάγκες. Χρειάζονται οπωσδήποτε πέντε παθολόγοι, τέσσερις χειρουργοί, τρεις αναισθησιολόγοι, τρεις καρδιολόγοι, τρεις ακτινολόγοι, τρεις παιδίατροι και δύο βιοπαθολόγοι.
Είναι οι ελάχιστες ειδικότητες που πρέπει να καλυφθούν ώστε να μπορεί το Νοσοκομείο να εφημερεύει κάθε μέρα του μήνα αλλά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τους βασικούς όρους τα Επείγοντα του Νοσοκομείου, τα οποία ως τώρα λειτουργούν περισσότερο με τα χαρακτηριστικά εξωτερικών ιατρείων.
Ένα άλλο πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι ότι δεν έχει ειδικευόμενους ιατρούς και εκτελούν χρέη ειδικευόμενου οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί). Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Νοσοκομείο μόλις μία ειδικευόμενη ιατρός. Ο ρόλος των ειδικευόμενων ιατρών στη λειτουργία ενός Νοσοκομείου είναι πολύ σημαντικός, φέρουν εις πέρας σημαντική δουλειά, ενώ και οι ίδιοι οι ειδικευόμενοι ωφελούνται τα μέγιστα από την εργασία τους στα Νοσοκομεία, μέσω των γνώσεων που λαμβάνουν από τους έμπειρους συναδέλφους τους.
Παράλληλα υπηρετούν 2 γενικοί γιατροί με απόσπαση από περιφερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να λείπουν από αυτά. Επίσης μεταφέρονται κατά διαστήματα γιατροί από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και Σπάρτης για να καλύψουν ανάγκες.
Τι πρέπει να γίνει;
Άμεση ανάγκη για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι να θεσπιστούν κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών.
Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με νέες απαραίτητες εξετάσεις για την πνευμονική εμβολή (d-dimer) και την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια (BNP).
Επιπροσθέτως εξαιρετικά απαραίτητη είναι η ενίσχυση του Απεικονιστικού Τμήματος με την προμήθεια αξονικού τομογράφου για να σταματήσουν οι διακομιδές στην Καλαμάτα, οι οποίες μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και κίνδυνο για την κατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων, ενώ θα πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινή λειτουργία ο υπερηχοτομογράφος με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού.
Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του με ένα νέο οργανόγραμμα και μαζικές προσλήψεις ιατρών.
Παράλληλα θα πρέπει να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που έδωσε την μάχη στην πρώτη γραμμή κατά την διάρκεια της πανδημίας και βρίσκεται σε εργασιακή ανασφάλεια.
Τέλος θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Γαργαλιάνων τα οποία εξυπηρετούν περίπου 12.000 κατοίκους».
Μανώλης Μάκαρης
Ιατρός Καρδιολόγος
Υποψήφιος Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα