Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών


Αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους του Ναζιστικού Κόμματος. Έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο της 30ης Ιουνίου και της 1ης Ιουλίου 1934 σ' ένα τουριστικό θέρετρο στα περίχωρα του Μονάχου. Πρωταγωνιστές, από τη μία πλευρά ο Αδόλφος Χίτλερ και οι άμεσοι συνεργάτες του Γκέρινγκ, Χίμλερ, Γκέμπελς και Χέιντριχ και από την άλλη τα ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης SA (Sturmabteilung), που είχε επικεφαλής τον φίλο και συναγωνιστή του Χίτλερ, Ερνστ Ρεμ. Η έκφραση «Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», όπως έμεινε στην ιστορία το περιστατικό, αναφέρεται σε ένα επεισόδιο από τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου.
Η SA ήταν μια μαζική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (Ναζιστικού), που βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, με τις τρομοκρατικές μεθόδους, που εφάρμοσε. Το καλοκαίρι του 1933 οι επικρίσεις στις τάξεις της είχαν κορυφωθεί για την πορεία που ακολουθούσε το κόμμα. Πολλά από τα μέλη των «Φαιοχιτώνων», όπως είναι γνωστή στη χώρα μας η SA, είχαν πάρει πολύ σοβαρά το δεύτερο

Σε αυτά τα χωριά της Μεσσηνίας θα βρεθεί από Δευτέρα η Κινητή Αστυνομική Μονάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 1 Ιουλίου έως 6 Ιουλίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου όσον αφορά στη Μεσσηνία θα είναι τα ακόλουθα:
Διεύθυνση Αστυνομίας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δευτέρα (1.7.2024) απογευματινές ώρες
Καλαμάτα – Πρόδρομος – Αγαλιανή – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Χριστιανούπολη – Πλάτη – Περδικονέρι – Στασιό – Ξηρόκαμπος – Αρμενιοί – Βρύσες – Μουριατάδα – Σελλά και Αετός
Τρίτη (2.7.2024) απογευματινές ώρες
Καλαμάτα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Άνω Μέλπεια – (οικ. Διμάνδρα) – Σύρριζο – Στάσιμο – Κακαλέτρι – Οικ. Μαρίνα (Επιστροφή Διμάνδρα) – Ψάρι – Χρυσοχώρι – Χαλκιάς – Κούβελα
Τετάρτη (3.7.2024) απογευματινές ώρες
Καλαμάτα – Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία – Λαδάς – Άνω Καρβέλι – Κάτω Καρβέλι 

Μερίσματα πάνω από 4 δισ. δίνουν οι εισηγμένες – Τα ποσά που θα διανείμουν οι τράπεζες


Η αξιοσημείωτη ανοδική πορεία που κατέγραψε το 2023 η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, τα οποία «έσπασαν» κάθε προηγούμενο ρεκόρ κερδοφορίας. Για το 2023 τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10,4 δισ. ευρώ που πέτυχαν το 2022, ενώ οι χρηματοοικονομικές διανομές εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι στον «χάρτη» των μερισμάτων εισέρχονται και οι τράπεζες, μετά από 16 χρόνια.
Εντός του 2023, οι εισηγμένες εταιρείες αντάμειψαν τους μετόχους τους με το ποσό των 2,93 δισ. ευρώ, για τη χρήση του 2022, ενώ κατά την τελευταία 15ετία το μεγαλύτερο ποσό καταγράφηκε το 2007 στα 5,42 δισ. ευρώ. Το 2008 διέμειναν μερίσματα 4,49 δισ. , το 2009

Σαν σήμερα 30/6, Όταν Βούλγαροι φονιάδες σάρωναν το Δοξάτο της Δράμας και εξολόθρευαν πάνω από 1000 ανθρώπους – Γιατί φορούσαν μακριές ποδιές οι σφαγείς


Οι δολοφόνοι γυρίζουν πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Έτσι λέγεται κι έτσι συνέβη στο μαρτυρικό Δοξάτο της Δράμας. Και στην περίπτωση του Δοξάτου, οι αιμοσταγείς Βούλγαροι φονιάδες δεν γύρισαν μια, αλλά δυο φορές!
Μια μέρα σαν σήμερα 30 Ιουνίου του 1913 Βούλγαροι στρατιώτες μπαίνουν στην κωμόπολη της Δράμας, σφάζουν, λεηλατούν και καίνε.
Το καλοκαίρι του 1917 οι Βούλγαροι επιστρέφουν στο Δοξάτο και όσους άντρες είχαν διασωθεί από τη σφαγή του 1913 τους σύρουν ομήρους στη Βουλγαρία. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μακριά από τον τόπο τους.
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1941, όταν η Ελλάδα βιώνει την τριπλή κατοχή, οι Βούλγαροι έχουν στόχο τους και πάλι το Δοξάτο. Σφαγιάζουν τουλάχιστον διακόσιους ανθρώπους!
Το χρονικό μιας ανελέητης σφαγής
Τέλη Οκτωβρίου 1912 η περιοχή Δράμας-Καβάλας και Δοξάτου (9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας) έχει περιέλθει στην κατοχή των Βουλγάρων. Κύμα τρομοκρατίας, διαρπαγές ελληνικών περιουσιών, βιασμοί, κακοποιήσεις και φυλακίσεις Ελλήνων αρχίζει. Φτώχεια και

Νέα δεδομένα για τις τραπεζικές προμήθειες - Τι λένε οι τράπεζες και η απάντηση Χατζηδάκη


Οι τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη - με εξαίρεση την αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό, ωστόσο αποτελούν σημείο τριβής για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τον Κωστή Χατζηδάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες να διευθετήσουν οι ίδιες το ζήτημα, διαφορετικά θα χρειαστεί να παρέμβει το κράτος με νομοθετική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν «πιο δίκαια συστήματα» με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, «για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση».
«Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία» επισήμανε χαρακτηριστικά, ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις προμήθειες.
«Το θέμα των προμηθειών συνεχίζει να απασχολεί τις επιχειρήσεις και την κοινή γνώμη». «Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν, η καθεμιά με τον δικό της τρόπο και με

Συντάξεις: Διπλά αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για χιλιάδες συνταξιούχους για το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ εντός του θερού η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που αφορά τα δώρα και το επίδομα των συνταξιούχων για την περίοδο. 2013-2018.
Ένα πακέτο αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων, που αφορά περίπου 12.000 συνταξιούχους από Ταμεία τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ολυμπιακής, Ιονικής, ΟΤΕ), έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ εντός του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους κύκλους της ΕΦΚΑ αναδρομικά από τους εκκρεμείς επανυπολογισμούς των συντάξεων ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των αναδρομικών σε επανυπολογισμένες συντάξεις ΔΕΚΟ – τραπεζών που φθάνουν και στις 20.000 ευρώ. Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν επανυπολογιστεί, αλλά είναι με λάθος ποσά και οι

Κορονοϊός: «Περιμένετε 2 μέρες πριν κάνετε το τεστ» συνιστούν επιστήμονες


Τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό δύο ημέρες μετά την έναρξη εκδήλωσης των συμπτωμάτων συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες, καθώς η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον COVID έχει πλέον αλλάξει.
Σε αντίθεση πάντως με τα τεστ για τον κορονοϊό, τονίζουν πως τα τεστ για την γρίπη ή τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), είναι προτιμότερο να γίνουν αμέσως με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Οι συστάσεις αυτές βασίζονται στην ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων για τις διάφορες υποπαραλλαγές Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός και την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα δεδομένα αυτά και άλλοι παράγοντες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένα μαθηματικό μοντέλο που αξιολόγησε πότε είναι πιο ακριβή τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-test) για:

Απίστευτο: Έκαναν εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού, με τον ασθενή ξύπνιο


Ο John Nicholas, 28 ετών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού ενώ ήταν εντελώς ξύπνιος, σε μια εξαιρετικά σπάνια χειρουργική επέμβαση.
Οι γιατροί του μιλούσαν μαζί του καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς η εγχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη. Κάποια στιγμή, τον πλησίασαν ακόμη και για να του δείξουν το νέο όργανο που θα τοποθετούνταν στο σώμα του για να θεραπεύσει τη νεφρική του ανεπάρκεια.
Λιγότερο από μία ημέρα μετά την επέμβαση, ο άνδρας από το Σικάγο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο για να αναρρώσει στο σπίτι του, παρά τη μέση παραμονή πέντε ημερών στο νοσοκομείο για αυτού του είδους την επέμβαση. Ο κ. Nicholas δεν χρειάστηκε καν οπιοειδή παυσίπονα για να αναρρώσει.
Ένας από τους χειρουργούς, ο Δρ Satish Nadig, διευθυντής του Northwestern Medicine Comprehensive Transplant Center, δήλωσε ότι οι γιατροί ελπίζουν ότι η επιτυχία των χειρουργικών επεμβάσεων με ξύπνιο τον ασθενή, όπως αυτή του κ. Nicholas, μπορεί να μειώσει

Ποιο σημείο του σώματος μετράει ο δείκτης που αναμένεται να αντικαταστήσει τον ΔΜΣ


Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για την εκτίμηση του βάρους ενός ανθρώπου –όταν ο ΔΜΣ, ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας τα κιλά με το τετράγωνο του ύψους (kg/m2) είναι από 18.5 έως 24.9 kg/m2, το βάρος θεωρείται φυσιολογικό– και τον πρόχειρο υπολογισμό του λίπους του. Η χρήση του ως βασικού εργαλείου μέτρησης οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Πιο ακριβείς μέθοδοι όπως η απορροφησιομετρία διπλοενεργειακής δέσμης ακτινών Χ (Dual energy X-ray Absorptiometry/DEXA) ή η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι σημαντικά πιο δαπανηρές.
Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι ο ΔΜΣ έχει σημαντικούς περιορισμούς, ιδίως για τις μετρήσεις σε παιδιά και νέους, στους οποίους τα επίπεδα λίπους μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουν, σε αθλητικούς τύπους λόγω υψηλών επίπεδων μυϊκής μάζας και σε άτομα από

Νέα καμπάνα 120.000€ στην αγορά - Ποια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θα βάλει το χέρι στην τσέπη

Πρόστιμο συνολικού ύψους 120.000 ευρώ στην επιχείρηση “JMC ΑΕ. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ” που διατηρούσε το ηλεκτρονικό κατάστημα jmctech.gr, επέβαλε η Γενική Διευθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Η λειτουργία του site διεκόπη αμέσως μετά από ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, μετά από εκτεταμένο έλεγχο που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας και ειδικότερα:
  • Η μη παράδοση των παραγγελιών προϊόντων στον συμφωνημένο χρόνο παράδοσης και η μη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον οριστικό χρόνο εκτέλεσης της

Ανδρουλάκης: Εσωκομματικές εκλογές στις 6 Οκτωβρίου - Πρόταση και για debate


Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, είπε ότι τρεις εβδομάδες νωρίτερα θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι σε ανοικτή σύνοδο τηε ΚΕ ενώ πρότεινε και να υπάρξει ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.
«Εάν δεν εγκλωβιστούμε σε μια δίνη εσωστρέφειας το ΠΑΣΟΚ θα μετατραπεί σε πρωταγωνιστή της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και άφησε σαφείς αιχμές κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων που ασκούν κριτική για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Δεν γίναμε βολικό συμπλήρωμα»
«Θέλω να ξαναγνωριστούμε. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 με τίμησαν, εκλέγοντάς με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να κάνω πράξη αυτό που έλεγα προεκλογικά. Εκείνη την εποχή κανείς δε προδίκασε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συντρίβονταν από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν είχε δεδομένο

Λουκέτο σε beach bar στην Κυπαρισσία - Έκοβε αποδείξεις από ταμειακές «φάντασμα»

«Λουκέτο» σε beach bar στην Κυπαρισσία για 48 ώρες αποφάσισαν να βάλουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έκαναν ελέγχους με το σύγχρονο εργαλείο Έλεγχος-live, που τους παρέχει πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων, από όπου και αν βρίσκονται.
Η επιχείρηση, όπως διαπίστωσαν και στον επιτόπιο έλεγχο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 15/05/23.
Τα παραστατικά εσόδων εκδίδονταν από δύο ταμειακές μηχανές, για τις οποίες είχε δηλωθεί η παύση της λειτουργίας τους, με δήλωση αυτοπαράδοσης. Παρά το γεγονός αυτό, συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά, εκδίδοντας αποδείξεις. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι καμία από τις μηχανές δεν διαβίβαζε τα δεδομένα στο e-send από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης (Μάιος 2023). Ακόμα η επιχείρηση δεν διέθετε ενεργό POS.
Από τον έλεγχο των Ζ διαπιστώθηκε ότι είχαν κοπεί συνολικά 17.500 αποδείξεις, συνολικής

«Μήνυμα» στις ακτοπλοϊκές για τα εισιτήρια

Το θέμα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και κυρίως ενδεχόμενη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από κάποια ακτοπλοϊκή εταιρεία εξακολουθεί να απασχολεί το υπουργείο Ναυτιλίας, με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη να κάνει χθες ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση διερεύνησης τέτοιων περιπτώσεων. Ο υπουργός έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», με την οποία ζητά «στενότερη συνεργασία» έτσι «ώστε να υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών καταχρηστικής συμπεριφοράς στην αγορά εκ μέρους ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων».
Προς το παρόν η επιστολή αυτή λειτουργεί κυρίως ως «μήνυμα» προς τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να περιορίσουν τυχόν ακραίες τιμές, καθώς σε γενικές γραμμές η αγορά των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι απελευθερωμένη στο μεγαλύτερο τμήμα της, με υπουργική απόφαση από το 2006, αυτό που μπορεί να ελεγχθεί είναι η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης. Προς το παρόν το υπουργείο δεν προχωρά σε ένα τέτοιο αίτημα, αν και πληροφορίες

Απόστολος Λύτρας: Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει ότι έγινε αλκοτέστ μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση όπου διαψεύδει ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής, το οποίο ανέφερε ότι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αλκοτέστ στον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα μετά το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του.
Όπως τονίζεται από τη ΓΑΔΑ ο «περιγραφόμενος έλεγχος ουδέποτε πραγματοποιήθηκε από οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία».
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώνεται ότι ρεπορτάζ σημερινής πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, που αναπαράγεται σε Μέσα Ενημέρωσης και στο οποίο γίνεται αναφορά για αστυνομικό έλεγχο αλκοολομέτρησης σε οδηγό οχήματος, μετά από συμβάν ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα,

Κύκλοι Αλέξη Τσίπρα: Χυδαία η διαρροή ότι αγνόησε επιστολή για ενίσχυση της Αυγής.

Περί «χυδαιότητας» κάνουν λόγο κύκλοι της Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας εσωκομματική -όπως υπονοούν- διαρροή, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός αγνόησε επιστολή που έλαβε και είχε σχέση με την ενίσχυση της εφημερίδας «Αυγή».
« Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνει φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση. Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα», αναφέρουν αρχικά οι εν λόγω κύκλοι της Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους», προσθέτουν οι ίδιοι.
Θυμίζουμε ότι τόσο οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» όσο κι εκείνοι στο

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το κλειδί σε αυτή την αντίδραση βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου. Έχει ήδη άλλωστε αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cell Reports και η ερευνητική ομάδα μελέτησε πώς η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου, μπορεί να προκαλέσει επίπονες και επίμονες δερματικές παθήσεις που μοιάζουν με μολύνσεις του δέρματος, αλλά στην πραγματικότητα δεν περιέχουν παθογόνα του δέρματος.
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εντέρου προκαλούν στην πραγματικότητα δερματικές αντιδράσεις απέναντι στα μικρόβια που έχει ήδη συνηθίσει» επισημαίνει η δερματολόγος Tiffany Scharschmidt, επικεφαλής συγγραφέας της

Κορονοϊός: SOS Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη FLiRT - «Δεν την καλύπτει 100% το εμβόλιο»


Σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου είναι ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο και σε κάποια φάση διαγιγνώσκονται με κορονοϊό, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ενώ χτύπησε καμπανάκι για τη μετάλλαξη FLiRT.
Ανοδική πορεία του κορονοϊού
Σε σχέση με πέρυσι, την ίδια περίοδο, ενώ η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική, φέτος βλέπουμε ότι έχουμε μπει σε ανοδική πορεία. Η αντίστοιχη περίοδος που ήταν ανοδική η πορεία το καλοκαίρι του 2023 ήταν 4 με 5 εβδομάδες αργότερα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα. Είναι νωρίς να το πούμε με σιγουριά, αλλά έχουμε μια σημαντική πιθανότητα η αυξημένη κυκλοφορία να ξεκινήσει νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όπως διευκρινίζει, οι διασωληνώσεις προς το παρόν, κινούνται χαμηλά, ωστόσο είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθότι συνήθως έχουν μακρά νοσηλεία, ενώ όσον αφορά τους θανάτους αναφέρει ότι κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Πώς χαρακτηρίζει

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τον ξυλοδαρμό 15χρονου: «Το παιδί αιμόφυρτο πήγε στην πλατεία»


Ανακοίνωση για το περιστατικό άγριας κακοποίησης 15χρονου αγοριού στην Πάτρα εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Όπως ενημερώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός για το περιστατικό κακοποίησης του ανηλίκου, το 15χρονο παιδί ξέφυγε από τον πατέρα του και τον θείο του που το ξυλοκόπησαν και αιμόφυρτο κατευθύνθηκε στην πλατεία χωριού στην περιοχή της Πάτρας.
Παράλληλα, αναφέρεται πως η οικογένεια του παιδιού παλαιότερα υποστηριζόταν ολιστικά από το Χαμόγελο του Παιδιού και πως ο Οργανισμός δήλωσε τη συμπαράσταση και τη στήριξή του για ό,τι χρειαστεί στο εξής.
Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού για τον 15χρονο
«Το Εθνικό Κέντρο για την Κακοποίηση και Εκμετάλλευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σχετικά με το περιστατικό κακοποίησης 15χρονου από τον πατέρα και τον θείο του,

Καυτό καλοκαίρι με πρόστιμα για υπερκέρδη στα τρόφιμα!


Τον νόμο για το «πλαφόν» κερδών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει το καλοκαίρι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και μάλιστα με πρόστιμα τόσο υψηλά, που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες της αγοράς, αφού θα φθάνουν ως τα 5 εκατ. ευρώ.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στις πρώτες συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων απάντησε αρνητικά στα επίμονα αιτήματά τους για άρση των έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά ήδη από το 2020, εν μέσω πανδημίας, και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να λήξουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2024 επειδή, όπως έλεγαν, προκαλούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, με τη νέα παράταση ως το τέλος του έτους για τα μέτρα κατά της ακρίβειας (σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή) στήνει σκηνικό πολέμου με σούπερ μάρκετ και προμηθευτές, επιδιώκοντας να ανεβάσει κατακόρυφα την ελεγκτική πίεση

Η πολιτική δεν είναι talent show

Πολύ φοβάμαι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά τη βραχεία παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει ήδη αφήσει μια αρνητική κληρονομιά.
Δεν αναφέρομαι τόσο στην τρέχουσα εσωκομματική αντιπαράθεση, πιο σωστά ανοιχτή εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, κάποια στιγμή όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν και ως καταλύτες για το άνοιγμα νέων δρόμων.
Αναφέρομαι στον τρόπο που διαμόρφωσε ένα νέο «παράδειγμα» ηγεσίας στην Αριστερά ειδικά και στην πολιτική γενικότερα.
Είναι η αντίληψη ότι αυτό που χρειάζεται ένας πολιτικός χώρος είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι.
Αυτόν που κάνει μια εντυπωσιακή είσοδο στη σκηνή. Εχει ένα μεγάλο χιτ και αμέσως στρέφει τους προβολείς πάνω του και αλλάζει τα πράγματα και τις ισορροπίες.
Αυτό σίγουρα λειτουργεί στη show business αλλά, ευτυχώς, δεν λειτουργεί -τουλάχιστον ακόμη- έτσι και στην πολιτική.
Πιο σωστά, ούτε στη show business λειτουργεί ακριβώς έτσι και ας φαίνεται κάτι τέτοιο. Γιατί

Επώνυμες αλλά και ανώνυμες πληρωμές με το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ


Η ΕΚΤ δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση προόδου σχετικά με τη φάση προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ, η οποία ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023 με στόχο να τεθούν οι βάσεις για την πιθανή έκδοση ψηφιακού νομίσματος.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνει μια λειτουργία εκτός σύνδεσης που θα προσφέρει στους χρήστες ένα επίπεδο απορρήτου που μοιάζει με μετρητά για πληρωμές σε φυσικά καταστήματα και πληρωμές μεταξύ προσώπων.
Δηλαδή, όταν ο χρήστης πληρώνει εκτός σύνδεσης, τα προσωπικά στοιχεία συναλλαγής θα είναι γνωστά μόνο στον πληρωτή και στον δικαιούχο πληρωμής και δεν θα κοινοποιούνται στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, στο Ευρωσύστημα ή σε οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών υποστήριξης.
Τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ συμφώνησε στα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών των ακινήτων - Στο επίκεντρο η αύξηση και του κατασκευαστικού κόστους


Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αύξηση των τιμών των ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας των τιμών, γεγονός που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε διαδικασίας αναζήτησης ακινήτου προς αγορά ή ενοικίαση. Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που ωθούν τις τιμές προς τα πάνω; Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το κόστος κατασκευής οικιστικών ακινήτων και ποιες οι εκτιμήσεις;
Τράπεζα Ελλάδος - Η στέγαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά
Το 2023, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024, η άνοδος των τιμών των ακινήτων συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς, ειδικά στο ανώτερων προδιαγραφών τμήμα της αγοράς. Στην αγορά κατοικίας σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, με τη ζήτηση για επενδυτική εκμετάλλευση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και την προσφορά ποιοτικού ή νέου αποθέματος να είναι περιορισμένη, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω για την απόφαση να αποσυρθώ - «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία»


Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Koc ανακηρύχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της σημερινής τελετής αποφοίτησης του τουρκικού πανεπιστημίου.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από 15 συναπτά έτη ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω», σημείωσε. «Λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun egme. -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε. Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια.
Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή

Servicers: Τυπικές οι ελλείψεις για την «κίτρινη κάρτα» της ΤτΕ σε DoValue και Intrum - Αμεσα τα στοιχεία για θεραπεία

Προθεσμία, που δεν αναμένεται να την εξαντλήσουν, έχουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024 doValue και Ιntrum, δύο από τους μεγαλύτερους servicers, να συμπληρώσουν τον φάκελο που έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να αδειοδοτηθούν εκ νέου, με βάσει τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου (ν.5072/2023).
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΤτΕ, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ την Παρασκευή το βράδυ, για τις δύο εταιρίες (τεύχος Β, Αρ.Φυλλου 3742) προκύπτει ότι από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με την απαιτήσεις του Μέρους Β ‘ του νόμου 5072/2023 και συνεχίζουν την λειτουργία τους μέχρι το 31.12.2024 με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.
Οι ελλείψεις δεν είναι σοβαρές
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, οι ελλείψεις στους «φακέλους» δεν είναι σοβαρές και τουλάχιστον σε ότι αφορά στη doValue στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία – δικαιολογητικά στην ΤτΕ ώστε να λάβει νέα άδεια

Οι συμμαχίες ανοίγουν νέα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ

Η συμμαχία του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Χάρη Δούκα επισφραγίστηκε και επισήμως χθες το πρωί, με τον δήμαρχο Αθηναίων να απαντάει «πάμε τώρα» στο ερώτημα του βουλευτή Ανατολικής Αττικής.
Η συνεργασία αυτή επί της ουσίας επικυρώνει το πρώτο μέτωπο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται στην εισήγησή του την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, να ξεδιπλώσει το χρονοδιάγραμμα της κάλπης. Και αυτή πλέον δεν θα αργήσει: δεν υπάρχει πια σενάριο που φέρνει τη διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας μετά το πέρας του 2025 – ο Ανδρουλάκης, με άλλα λόγια, έχει αποφασίσει να σηκώσει το γάντι στους επικριτές του εντός του Πολιτικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα είναι εύκολη για κανέναν, με βάση τα νέα δεδομένα. Η συμμαχία Δούκα – Χριστοδουλάκη συσπειρώνει ένα σημαντικό κομμάτι των αντιπολιτευόμενων στελεχών (ο Χριστοδουλάκης είναι οργανωτικά ισχυρός εντός και εκτός

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή 30 Ιουνίου - Οι «κόκκινες περιοχές»

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

17 Νοέμβρη: Στις 29 Ιουνίου, ξεκινά η αρχή του τέλους - Η έκρηξη στον Πειραιά και η σύλληψη του Σάββα Ξηρού


Σαν σήμερα, στις 29 Ιουνίου του 2002 ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη στον Πειραιά, με τον εκκωφαντικό της θόρυβο να προκαλεί «σεισμό» σε λίγες ώρες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Σάββας Ξηρός, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», συνελήφθη όταν βόμβα εξερράγη στα χέρια του, δίπλα από τα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins.
Εκείνο το βράδυ δεκάδες Βρετανοί πράκτορες και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας γλεντούσαν στο Λαγονήσι για τον γάµο του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ στη χώρα µας. Κανείς από τους παρευρισκόμενους είχε ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί µόλις 38 χιλιόµετρα πιο µακριά, σε ένα ηµιφωτισµένο σηµείο του λιµανιού του Πειραιά.
Πώς έγινε η έκρηξη
Ή μάλλον τι προοριζόταν να συμβεί. Κάτω από άκρα μυστικότητα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός ετοιμάζονταν να ανατινάξουν τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στο λιμάνι. Οι εξελίξεις όμως θα δρομολογηθούν με καταδικαστικό για την οργάνωση τρόπο. Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του Πειραιά, που βρίσκεται μπροστά στο λιμάνι της πόλης,

Κοινωνικός Τουρισμός: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher της ΔΥΠΑ - Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr
Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει τη Δευτέρα 01.07.2024 θα διαρκέσει έως τις 30.06.2025 και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.
Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά και κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα οι πάροχοι ενεργοποιούν τις επιταγές τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e - services) της ΔΥΠΑ.
Έως 6 διανυκτερεύσεις
Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, είναι

Έκπτωση φόρου από 2% έως 4% για συνεπείς φορολογούμενους μελετά το υπουργείο Οικονομικών

Κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Χρίστος Δήμος στη Βουλή.
Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη ανέφερε πως «το υπουργείο εξετάζει κίνητρα για την επόμενη χρονιά ώστε ο φορολογούμενος ο οποίος θα υποβάλλει εγκαίρως τη φορολογική του δήλωση και θα πληρώνει εγκαίρως και εφάπαξ τον αναλογούντα φόρο να έχει επιπλέον οικονομικά οφέλη».
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το σχέδιο που μελετάει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΔΑΕ προβλέπει έκπτωση φόρου:
- 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί

Σαν σήμερα 29/6, Ο Χαρίλαος Τρικούπης εισβάλλει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας με ένα πύρινο άρθρο: «Τις πταίει;»...

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 29 Ιουνίου του 1874, όταν η εφημερίδα «Καιροί» δημοσιεύουν άρθρο υπογεγραμμένο από τον Χαρίλαο Τρικούπη με τον θρυλικό πλεόν τίτλο: «Τις πταίει».
Στο άρθρο εκείνο ο Τρικούπης αναλύοντας την πολιτική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, καταδεικνύει ως υπαίτιο τον βασιλιά Γεώργιο Α’· κατηγορούσε τον Βασιλιά, επειδή μετά την πτώση της κυβέρνησης Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, εξαιτίας των Λαυρεωτικών, είχε χρίσει κυβέρνηση εκείνη του Βούλγαρη που ήταν μειοψηφίας.
Την επομένη κιόλας ημέρα, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του εκδότη των «Καιρών», Πέτρου Κανελλίδη, ενώ ο Τρικούπης ανακρίθηκε και προφυλακίστηκε για μια ημέρα· αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και δύο εβδομάδες μετά απαλλάχθηκε με βούλευμα Πλημμελειοδικών. Ο Εισαγγελέας άσκησε ανακοπή, όμως οι Εφέτες απάλλαξαν οριστικά τον Τρικούπη με νέο βούλευμα.
Έγραφε ο Τρικούπης ανάμεσε σε πολλά: «Τις πταίει; Αφ΄ ότου κατά το 1868 εγκαθιδρύθη η

Θεοχαρόπουλος: Ο Κασσελάκης εάν δεν έχει παραιτηθεί ήδη, θα πρέπει να το κάνει

Προσφυγή στη βάση του κόμματος, τα μέλη και τους φίλους ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Ο Κασσελάκης εάν δεν έχει παραιτηθεί ήδη, θα πρέπει να το κάνει», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι η βάση θα πρέπει να μιλήσει για όλα. «Οφείλει να οδηγήσει τον χώρο, την παράταξη, να αποφασίσει για όλα τα γεγονότα. Ο ίδιος θέτει ζήτημα, δεν το θέτω εγώ», ανέφερε σχολιάζοντας τις αναρτήσεις του το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας ότι δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει. «Μου φάνηκε παραληρηματικό», είπε, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτό που δεν ερμηνεύονται».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αναρτήσεις από τις ΗΠΑ για την τύχη αυτού του κόμματος. Απαιτείται σοβαρότητα» τόνισε.
«Δεν είπε κανείς ότι ο στόχος ήταν το 10%»
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο, σαν σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε

Κασσελάκης σε Τσίπρα: Αλέξη ή έλα να αναλάβεις ή στήριξε με


Κορυφώνεται η εσωκομματική ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την χθεσινοβραδινή ανάρτηση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη η οποία απευθύνεται προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον προκαλεί λέγοντας χαρακτηριστικά «ή έλα να αναλάβεις (σ.σ. το κόμμα) ή στήριξε με.
Η ανάρτηση αυτή έρχεται προφανώς ως απάντηση στην σκληρή διαρροή κύκλων του πρώην πρωθυπουργού, που έκαναν λόγο για «χυδαιότητες ότι δεν στήριξε οικονομικά την Αυγή». Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ τείνει να βγει εκτός ελέγχου καθώς το κλίμα ήταν ήδη βαρύ τόσο με τις αναφορές Κασσελάκη και Αποστολάκη σε «μαύρα χρήματα», όσο και με την επιστολή των 87 βουλευτών και στελεχών που ασκούσαν εφ όλης της ύλης κριτική στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι αιχμές Κασσελάκη κατά Τσίπρα και η αναφορά σε υπονόμευση (που κατέβηκε)
Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξε

«Έβλεπα ότι έκοψα τον λαιμό του στα δύο» - Νέα μελέτη θέλει τους συχνούς εφιάλτες να συνδέονται με τα πρώτα στάδια εμφάνισης χρόνιων ασθενειών

«Τα τελευταία χρόνια με κυνηγάει ο ίδιος κατά συρροή δολοφόνος. Με κρατάει από τα πόδια. Ακόμα και αφού ξυπνήσω, εξακολουθώ να αισθάνομαι κάτι στα πόδια μου», λέει Καναδός ασθενής στο CNN. Άλλη μαρτυρία, από τη Βρετανία, περιγράφει έναν εφιάλτη κατά τον οποίο, «δεν μπορώ να αναπνεύσω γιατί κάποιος κάθεται πάνω στο στήθος μου». Άλλες, μοιράζεται ιστορίες για τα «πραγματικά βίαια» οράματα που βλέπει στον ύπνο του.
«Είναι φρικιαστικά, φόνοι ή άνθρωποι που αφαιρείται το δέρμα τους. Νομίζω πως τους βλέπω όταν είμαι καταβεβλημένος, γεγονός που θα μπορούσε να οφείλεται στην αρρώστια, που είναι άσχημη. Νιώθω ότι, όσο περισσότερο στρες έχει το σώμα μου, τόσο πιο αληθοφανή και άσχημα είναι τα όνειρα», περιγράφει άτομο που πάσχει από λύκο.
Οι εφιάλτες και οι ονειρικές ψευδαισθήσεις που εμφανίζονται ακόμα και όταν είμαστε ξύπνιοι, μπορεί να είναι ελάχιστα γωνστές ενδείξεις εμφάνισης λύκου και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο

Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονου από τον πατέρα και τον θείο του – Τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Σάλο και οργή προκαλεί περιστατικό άγριας κακοποίησης ανήλικου στην Πάτρα, από τον πατέρα και τον θείο του.
Όταν ο 15χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το pelop.gr, τόλμησε να πει στον πατέρα του πως είναι ομοφυλόφιλος, ο πατέρας του και ο θείος του έγιναν έξαλλοι και, όπως είπαν άνθρωποι του χωριού, τον ξυλοκόπησαν άγρια, για τιμωρία, και το παιδί πήγε στην πλατεία του χωριού, αιμόφυρτο! Μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται ακόμα, εκτός κινδύνου.
Ενημερώθηκε η ΕΛΑΣ, όπως λένε οι πληροφορίες, από το ίδιο το θύμα και έκανε τις πρώτες παρεμβάσεις. Μάλιστα, οι κάτοικοι του οικισμού απευθύνθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού και να καταγγείλουν το γεγονός.00PreviousPlayNext
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση που πήραν από τους υπεύθυνους του Χαμόγελου του

Σφακτηρία: Το άγνωστο νησί της Μεσσηνίας με τα κρυμμένα μυστικά και την εξωτική παραλία


Σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πύλου, υπάρχει μια μακρόστενη βραχονησίδα 3,2 τ.μ. έκτασης, που λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης στον όρμο του Ναυαρίνου, βοηθώντας με το σχήμα και τη θέση του στη δημιουργία του μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού της Πελοποννήσου και ενός από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ιστορία της μεγάλη, ξεκινά από τους Ομηρικούς χρόνους, όπου στο βόρειο άκρο της βραχονησίδας υπήρχε το φρούριο του μυθικού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στο νησί πραγματοποιήθηκαν αιματηροί αγώνες μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αθηναίων.
Στη νεότερη ιστορία τώρα, τον Απρίλιο του 1825 πραγματοποιήθηκε η πτώση της Σφακτηρίας, όπου οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες Ευρωπαίοι υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου, πολέμησαν εναντίων των Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ, σε μια άνιση μάχη που έληξε με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων και με θάνατο του Υδραίου αγωνιστή Αναστάσιου Τσαμαδού, του

Πανελλήνιες 2024: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις - Σε ποια πεδία θα υπάρχουν διακυμάνσεις


Τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά κάνουν ειδικοί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, σε συνδυασμό με τη γνωστοποίηση του αριθμού των υποψηφίων.
Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2024, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.
Οι εκτιμήσεις για το πρώτο πεδίο
Όσον αφορά στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35 χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73. «Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής. Όπως σημείωσε, ωστόσο, «η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο

Έργα 4 Μεσσήνιων καλλιτεχνών στη Navarino Agora

Η Navarino Agora, ο διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος της Costa Navarino, ανοικτός σε όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία, φιλοξενεί σε συνεργασία με το Μουσείο Ηλιόπουλου, την έκθεση “by way of”, με έργα τεσσάρων καλλιτεχνών με καταγωγή από τη Μεσσηνία.
Η έκθεση την οποία επιμελήθηκε η Χριστίνα Στριμπάκου, παρουσιάζει έργα σύγχρονης τέχνης του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη PAVLOS, καθώς και μια εικαστική διαδρομή στους εξωτερικούς χώρους της Navarino Agora με γλυπτά των: Μάρθα Δημητροπούλου, Διονύση Χριστοφιλογιάννη και Ηλία Χριστόπουλου. Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου στηNavarino Agora (19:30-21:30), με την παρουσία των τριών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα μιλήσουν για τα έργα τους.
Η φιλοξενία της έκθεσης “by way of” εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών της Navarino Agora για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Μεσσηνίας, προβάλλοντας έργα

Του χρόνου η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα τοποθετούν κύκλοι της Helleniq Energy τη λήψη της επενδυτικής απόφασης ως προς το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στις θάλασσες της Κρήτης και στο block 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ ιστοσελίδας energypress.gr σύμφωνα με το οποίο «εφόσον η απόφαση είναι θετική, τότε μαζί με το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη του 2025. Δηλαδή σε περίπου 18 μήνες από σήμερα μπορεί να δούμε το πρώτο γεωτρύπανο.
Αυτό το περίπου 18μηνο, μέχρι να έρθει η ώρα της ερευνητικής γεώτρησης, προκύπτει από το γεγονός ότι μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η περίοδος έκδοσης των αδειοδοτήσεων και των περιβαλλοντικών μελετών.
Βέβαια, όπως έλεγαν χθες οι ίδιες πηγές, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy, εν αντιθέσει με το πετρέλαιο, όπου η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, στο σενάριο που τα ευρήματα αφορούν φυσικό αέριο, τότε η ερευνητική γεώτρηση μπορεί πολύ σύντομα να γίνει

Δήμος Τριφυλίας: Δικαιώθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Βρυσών


Ανακαλείται η έκπτωση από το αξίωμα και επανέρχεται ύστερα από δικαστική απόφαση
Δικαιώθηκε ο εκλεγμένος με το συνδυασμό της Χάιδως Παναγιωτοπούλου «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βρυσών, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε κηρυχθεί έκπτωτος, καθώς σε έγγραφα της ΔΕΥΑ Τριφυλίας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου φερόταν ως οφειλέτης ποσού άνω των 300 ευρώ.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος προσέφυγε δικαστικά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑ Τριφυλίας.
Με την απόφαση 74/2024 το Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων του Θεοδωρόπουλου Παναγιώτη κατά ΔΕΥΑΤ «για την οφειλή του σε παροχή ύδρευσης στην Τ.Κ. Βρυσών, αναγνωρίζει προσωρινά ότι στις 22/11/2023 ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν όφειλε στο καθού το ποσό των 522,00 ευρώ, επειδή αυτό το ποσό αφορά οφειλές που έχουν παραγραφεί και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί από την καρτέλα

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Κοινότητες του Ταϋγέτου -Όλο το πρόγραμμα


Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αναμένεται κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Ταΰγετο, στο πλαίσιο δράσεων με γενικό τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 στο βουνό», τις οποίες συνδιοργανώνουν οι Κοινότητες Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Λαδά, Καρβελίου, Νέδουσας και Πηγών, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
ΙΟΥΝΙΟΣ
29-30: Πανηγύρι Αγ. Αποστόλων στις Πηγές
30: Κουτσαβίτικο πανηγύρι – Λαδοκαρβελιώτικο στον Προφήτη Ηλία Καρβελίου, από 10:00 π.μ. έως το απόγευμα
ΙΟΥΛΙΟΣ
7: Αντάμωμα κατασκηνωτών Ταϋγέτου στις Σιλίμποβες (Τουριστικό 10.00 π.μ.). Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων και πεζοπορική και βιωματική ομάδα «Τα Γεράκια»
10 Ιουλίου – 11 Αυγούστου: Ορεινό Θερινό Σχολείο Ταϋγέτου – έναρξη Εκπαιδευτικού

Πανελλήνιες αποτελέσματα: «Πάτωσαν» σε τρία βασικά μαθήματα οι υποψήφιοι - Τα στατιστικά


Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες είναι άκρως απογοητευτικά και επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για πτώση των βάσεων. Σε τρία βασικά μαθήματα δηλαδή Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά οι υποψήφιοι «πάτωσαν» κυριολεκτικά και τα ποσοστά των γραπτών κάτω της βάσης αγγίζουν το 60%.
Συγκεκριμένα:
  • Ιστορία κάτω από τη βάση έγραψε το 59,87%. Το 2023 κάτω από τη βάση είχε γράψει το 50,71%
  • Φυσική κάτω από τη βάση έγραψε το 58,95%. Το 2023 κάτω από τη βάση είχε γράψει το 48,05%
  • Μαθηματικά κάτω από τη βάση έγραψε το 58,37%. Το 2023 είχε γράψει κάτω της βάσης

Πέτρου και Παύλου: Τα έργα και οι μαρτυρικοί θάνατοι των ΑποστόλωνΜεγάλη γιορτή σήμερα


Τους δύο μεγαλύτερους Αποστόλους, Πέτρο και Παύλο τιμά σήμερα, 29 Ιουνίου 2024 η εκκλησία.
Ο Απόστολος Παύλος, συγγραφέας των μισών περίπου από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, ονομάστηκε ισαπόστολος και άγιος, και ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού.
Του δώθηκε δε και το όνομα «Απόστολος των εθνών» γιατί ήθελε στη χριστιανική θρησκεία τους πάντες και όχι μόνο τους Εβραίους. Ο Απόστολος Πέτρος είναι η «πέτρα πάνω στην οποία θα κτίσω την εκκλησία μου» όπως ειπώθηκε από τον Ιησού.
Ποιος ήταν ο Απόστολος Πέτρος
Ο Απόστολος Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά μαζί με την πεθερά του. Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της

Νόμος Κατσέλη: «Κάηκαν» στα δικαστήρια 4 στους 10 δανειολήπτες!


Αρκετοί δανειολήπτες εξασφάλισαν προστασία από τον νόμο Κατσέλη, αλλά και χιλιάδες δανειολήπτες «κάηκαν» στα δικαστήρια, καθώς απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για υπαγωγή στον νόμο: Αυτός είναι ο (σχεδόν) τελικός απολογισμός από τη διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη από τα δικαστήρια, μια διαδικασία που κράτησε χρόνια και ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που είχαν προκαλέσει έμφραγμα στα Ειρηνοδικεία της χώρας και είχαν φθάσει να παίρνουν ημερομηνίες συζήτησης ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας, οδηγούνται στην τελική τους εκκαθάριση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν στην έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας. Ο απολογισμός είναι θετικός για περισσότερους από τους μισούς δανειολήπτες, που εξασφάλισαν προστασία της κύριας κατοικίας τους και ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, όμως περισσότεροι από τέσσερις στους

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον δημοσιογράφο για τον ξυλοδαρμό της συντρόφου του


Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών καταδικάστηκε ο πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, για την επίθεση στη σύντροφό του.
Επιπλέον, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι να μην προσεγγίζει την παθούσα και να μην επικοινωνήσει μαζί της με οποιαδήποτε τρόπο μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει να γίνει ποινική διαμεσολάβηση, ωστόσο, αυτό δεν προχώρησε. Στο δικαστήριο βρέθηκε και η δημοσιογράφος που τον έχει καταγγείλει για απειλητικά μηνύματα που έλαβε, αλλά και για ξυλοδαρμό.
Συγκλονίζει η 30χρονη
Εξιστορώντας το πώς ξεκίνησαν όλα, η 30χρονη εξήγησε πως μετά από διάλογο που είχαν για τη σχέση τους, καθώς και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει πάρει διαζύγιο από την εν διαστάσει σύζυγό του, εκείνη του είπε πως θέλει να χωρίσουν. Εκείνος, σύμφωνα με την ίδια,

Επιστροφή των αυξήσεων στα τρόφιμα!

Νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξέλιξη που καταδεικνύει το οξύ πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά και οδήγησε επίσης και στην αντικατάσταση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο καταγράφηκαν και νέες αυξήσεις στις τιμές των βιομηχανικών τροφίμων, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ενώ η οριακή μείωση καταγράφηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024.

Ειδικότερα, ο γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το σύνολο των αγαθών που διατίθενται είτε στο εσωτερικό είτε εξάγονται, τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, παρουσίασε μείωση 1,4% έναντι μείωσης 12,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο παρουσίασε μείωση 2,9% έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 , ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2023 - Μαΐου 2024, σε σύγκριση με το μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου. Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023, παρουσίασε μείωση 6,5% έναντι αύξησης 14,3%

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται το κοντέινερ του τρένου - «Υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε συμπεράσματα»


Στο Κουλούρι μαζί με τα υπόλοιπά τεκμήρια μεταφέρθηκε το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που βρέθηκε στο Καλοχώρι.
Ικανοποιημένος δήλωσε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, συγγενής θύματος του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στις Αρχές.
«Η αναζήτηση του εφέτη έφερε καρπούς, μεταφέρθηκε το κοντέινερ», ανέφερε σύμφωνα με την ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ζητήσει πραγματογνώμονα, προκειμένου να το εξετάσει το κοντέινερ.
Βρέθηκε σε χώρο επιχείρησης
«Το κοντέινερ είναι όπως ακριβώς παραλήφθηκε, μεταφέρθηκε στον ΟΣΕ και μετά στην εταιρία. Υπάρχει πιθανότητα να μας οδηγήσει σε συμπεράσματα», εκτίμησε και απηύθυνε έκκληση να

Τι αλλάζει σε πλασματικά χρόνια, συντάξεις χηρείας, εισφορά αλληλεγγύης

Αλλαγές επί τα χείρω στα πλασματικά έτη, μείωση της σύνταξης χηρείας των δικαιούχων και του ιδιωτικού τομέα και παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο ασφαλιστικό που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Για τα πλασματικά έτη που ενδιαφέρουν χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι «βλέπουν» προς τη σύνταξη, τα… νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οδεύουν προς κατάργηση οι 12 κατηγορίες πλασματικών ετών.

Πλέον τα πλασματικά έτη περιορίζονται σε πέντε από έως και 12 που προβλέπονται για το Δημόσιο, δεν θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέντε έτη θα είναι μειωμένο με επιπτώση στο τελικό ποσό της σύνταξης.
Με άλλη διάταξη που προωθείται στο νέο ασφαλιστικό, προβλέπεται η μείωση της σύνταξης για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μια τριετία μετά την