Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Για ποιους είναι αργία η 28η Οκτωβρίου - Πώς πληρώνονται όσοι δουλεύουν


Η 28η Οκτωβρίου, η οποία φέτος (2024) συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα, περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.
Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2024 ισχύουν τα εξής:
Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός: Τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας


Την επιμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 3,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών.
«Η ετήσια αύξηση του 3,1% κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της Ευρωζώνης, της οποίας η μέση αύξηση είναι 1,8%, ενώ σειρά μελετών της καταναλωτικής συμπεριφοράς αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην πλειονότητα των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διαρκή άνοδο του κόστους διαβίωσης τα τελευταία τρία έτη», αναφέρει ο ίδιος.
Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός;
Γιατί επιμένει όμως ο πληθωρισμός; Αναλύοντας τα δεδομένα, ο κ. Μπάλτας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι σε διεθνές επίπεδο, η επανεμφάνιση του πληθωρισμού αρχικά

Ξεκινάει η διαγραφή 330.000 αιωνίων φοιτητών

Πρυτάνεις λένε ότι δέχονται αιτήματα πολιτικών παραγόντων «να μην βιαστούν» την ώρα που το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει».
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για 333.741 αιώνιους φοιτητές οι οποίοι διαγράφονται από το 2025.
Ένας στους δυο εγγεγραμμένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του, και από τον Σεπτέμβριο του 2025 όσοι έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους έδωσε ο νόμος του 2022, θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως. Ωστόσο, πρυτάνεις λένε ότι ήδη δέχονται αιτήματα πολιτικών παραγόντων «να μη βιαστούν» την ώρα που το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» στην εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών και σε διαγραφές πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2025, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου 4957/2022, σχετικά με την

Η "Γιορτή του Σινεμά" επιστρέφει στις 31 Οκτωβρίου


Στις 31 Οκτωβρίου η εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία της «Γιορτής του Σινεμά» επιστρέφει για τρίτη χρονιά.
Για μία μόνο ημέρα, όλες οι ταινίες, σε όλες τις αίθουσες, σε όλη την Ελλάδα θα έχουν ενιαίο εισιτήριο 2 ευρώ.
Μερικές από τις ταινίες που γνωρίζουμε ήδη ότι θα κάνουν πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου και ξεχωρίζουν είναι:

  • το "The Substance" της Κοραλί Φαρζά με την Ντέμι Μουρ και την Μάργκαρετ Κουάλι (Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες),
  • η «Δαχομέη» της Μάτι Ντιόπ που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου,
  • το "Black Dog" του Γκουάν Χου (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών) και
  • το "Crossing"του Λεβάν Ακίν.
Υπενθυμίζεται πως το 2022, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά η εν λόγω δράση, τα εισιτήρια

Υπερσυνταγογραφήσεις: 10 χρόνια πίσω θα φτάσουν οι έλεγχοι - Ψάχνουν και τα φαρμακεία και τις διαγνωστικές εξετάσεις


Δέκα χρόνια πίσω θα πάνε οι έλεγχοι για τις εικονικές συνταγογραφήσεις, ενώ θα επεκταθούν και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Στην ΗΔΙΚΑ λειτουργούν νέα συστήματα ελέγχου που πλέον οι παραβατικές συμπεριφορές είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη χρήση των νέων συστημάτων κατά της απάτης που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2024 οι συγκεκριμένοι γιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια και εκατομμύρια ευρώ ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ.
«Θα γίνουν καταλογισμοί ώστε το ελληνικό δημόσιο να πάρει πίσω τα χαμένα χρήματα, ενώ απαγορεύτηκε σε φαρμακοποιούς που εμπλέκονται σε υπερσυνταγογραφήσεις η εκτέλεση

Πώς θα κάνουν το ρεύμα φθηνότερο, πόσο θα πληρώνουμε την κιλοβατώρα


Η σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) και της ηλεκτροδότησης των νησιών (ΥΚΩ) περιλαμβάνονται στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση των τιμών καταναλωτή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η στρατηγική για τη μείωση των τιμών περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται, δράσεις:
  • ανάπτυξης των ΑΠΕ ισόρροπα ανά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά) και στη βάση προγραμματισμού βάσει των αναγκών, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση των περικοπών, και ταυτόχρονα ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας,

Πώς θα επιστρέψουν «θεραπευμένα» δάνεια στις τράπεζες

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους τα «θεραπευμένα» κόκκινα δάνεια της κρίσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι τράπεζες μπορούν να επαναφέρουν δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται για τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς να υπάρχει περιορισμός επιστροφής ενός δανείου στην ίδια τράπεζα από την οποία είχε αρχικά εκταμιευθεί.
Η επιδίωξη των τραπεζών είναι να εντάξουν ξανά τα «πρασινισμένα» δάνεια στους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα δάνεια αυτά να ξανακοκκινίσουν και να αυξήσουν εκ νέου τους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).
Εκτιμάται ότι, σταδιακά από το 2025, όταν και θα έχουν ωριμάσει τα ρυθμισμένα και

Ψάλτης: Όφελος 300 εκατ. για τους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι σήμερα από το «πάγωμα» των στεγαστικών επιτοκίων


Θετικό είναι το σήμα που δίνεται στην οικονομία και ειδικότερα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για νέα μείωση των επιτοκίων της. Οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό καθώς και τα νοικοκυριά που ζητούν νέα δάνεια από τις τράπεζες.
Για όσους έχουν ήδη λάβει από το παρελθόν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο η μείωση των δόσεων θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ (σε περίπτωση που συνεχισθούν), καθώς οι δόσεις των δανείων αυτών έχουν «παγώσει» από τις τράπεζες για όλους τους συνεπείς δανειολήπτες από τον Μάιο του 2023 -με το πάγωμα να ισχύει έως τον Μάιο του 2025- με βάση το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε στα τέλη του Μαρτίου 2023 μείον 20 μονάδες βάσης. Δεδομένου ότι τον Μάρτιο του 2023 το επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ ανερχόταν στο 3,5% και το τρίμηνο Euribor -το οποίο αποτελεί τη βάση αναφοράς για τα

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου σφραγίζει την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης

Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1827 όταν οι στόλοι των τριών μεγάλων δυνάμεων Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας ναυμαχούν απέναντι στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Είναι η εμβληματική Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η τελευταία μεγάλη ναυμαχία της Ιστορία που διεξήχθη με ιστιοφόρα σκάφη. Επίσης ποτέ στην ιστορία του πολέμου των κανονιοφόρων ιστιοφόρων δεν βρέθηκαν τόσα πολλά πλοία, με τόσο μεγάλη δύναμη πυρός, συγκεντρωμένα σε ένα τόσο μικρό χώρο!
Οι συμμαχικοί στόλοι της υπό τους ναυάρχους Κόδριγκτων, ντε Ρινί (Δεριγνή στα... ελληνικά) και Χέυντεν με συνολικά 24 πλοία κατέστρεψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο αχρηστεύοντάς του τα 60 από τα 89 σκάφη, παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 6000 άνδρες. Οι σύμμαχοι δεν είχαν καμιά απώλεια πλοίου ενώ μέτρησαν 650 νεκρούς και τραυματίες. 1821 ναυμαχία
Ένα τυχαίο γεγονός πυροδότησε τα κανόνια των πολεμικών πλοίων: Μια βρετανική λέμβος με υψωμένη σημαία αγγελιαφόρου, προσέγγισε ένα αιγυπτιακό πυρπολικό με σκοπό να του ζητήσει να απομακρυνθεί. Οι Αιγύπτιοι πυροβόλησαν (από λάθος λέγεται) πρώτοι και

Σε αυτά τα χωριά της Μεσσηνίας θα βρεθεί από Δευτέρα 21 Οκτωβρίου η Κινητή Αστυνομική Μονάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 21 Οκτωβρίου έως 27 Οκτωβρίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου θα είναι όσον αφορά τη Μεσσηνία, τα ακόλουθα:
Διεύθυνση Αστυνομίας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δευτέρα (21.10.2024) απογευματινές ώρες

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Αχλαδοχώρι – Μαθία – Λύκισσα – Γαμβριά – Κόκκινο – Άνω Αμπελόκηποι – Κάτω Αμπελόκηποι – Εξοχικό – Ζιζάνι – Καπλάνι – Υάμεια
Τρίτη (22.10.2024) απογευματινές ώρες
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία – Λαδάς – Άνω Καρβέλι 

Ανακοινώνονται αύριο, οι πολιτικές για ενίσχυση επενδύσεων, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας


Τις πολιτικές για τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα» παρουσιάζει τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Εθνική αναγκαιότητα, έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
«Ένα παραγωγικό μοντέλο», όπως έχει πει υπουργός, «που αποτελεί τη δική μας απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις προκλήσεις, καθώς και τη δική μας θετική πρόταση για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας και της ερημοποίησης περιοχών της».
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας, πρόσφατα, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση

Σαν σήμερα 20/10, Τέλος κακό, όλα καλά… Όταν ο Μουαμάρ Καντάφι ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο


Τέλος κακό, όλα καλά… Όταν ο δικτάτορας της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι αντίκρισε τον θάνατο. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου του 2011, όταν οι αντάρτες τον βρήκαν τρυπωμένο σαν αρουραίο σε μια σήραγγα στην πόλη της Σύρτης, εκεί από όπου όλα είχαν αρχίσει πριν από 40 χρόνια και κάτι.
Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αμφισβητούμενες: είτε «σκοτώθηκε από διασταυρούμενα πυρά», είτε εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, είτε τον λίντσαραν και τον έσυραν στους δρόμους. Ο Μουαμάρ Καντάφι, ο σκληρός δικτάτορας της Λιβύης, ο Τρελός Σκύλος της Μέσης Ανατολής, ήταν νεκρός.
Η είδηση του θανάτου του Καντάφι, πυροδότησε ξέφρενους εορτασμούς σε όλη την πρώην επικράτειά του. Πώς μπορεί κάποιος να περιγράψει με ένα σωστό και επαρκές επίθετο κάποιον σαν τον Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι; Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που κράτησε τέσσερις δεκαετίες, ο Λίβυος ηγέτης παρέλασε στην παγκόσμια λεωφόρο με στιλ τόσο ξεχωριστό και απρόβλεπτο που τα επίθετα «κακός», «στυγνός» ή «εκκεντρικός» ή και

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα - Δημιουργείται μητρώο


Η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τα Χριστούγεννα, θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.
Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι για τα κοινωνικά επιδόματα προανήγγειλε μιλώντας στο Ertnews ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τα Χριστούγεννα, θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.
O κ. Χατζηδάκης τόνισε πως: 
«Να πηγαίνουν τα επιδόματα πράγματι σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι αυτό και το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναθεώρησε τα επιδόματα. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου ο ίδιος κατά τι μεγαλύτερος, αλλά τα επιδόματα πηγαίνουν πια σε αυτούς που είναι περισσότερο φτωχοί, σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι σε εκείνους που έχουν δικά τους αυξημένα περιουσιακά στοιχεία. Η νέα πολιτική αυτή

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει από το 2025, τι θα «κερδίσουν» οι φορολογούμενοι


Οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα.
Ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται κάθε χρόνο είναι αυτό με τις φορολογικές δηλώσεις. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα, ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνονται παραδοσιακά συνεχείς παρατάσεις στη σχετική προθεσμία, ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Αυτή η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Από το 2025 και μετά, οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των λογιστών: η κατάργηση των παρατάσεων, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά τη θέσπιση κυρώσεων για τους υπεύθυνους των δημοσίων φορέων, σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή δεδομένων προς την ΑΑΔΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των

Η ιατρική γυρνά το βλέμμα της... στην κλιματική κρίση: Πώς αλλάζουν οι σπουδές των νέων γιατρών με τα νέα δεδομένα


Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία, θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης στις ιατρικές σχολές σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια λόγω των αλλαγών που συντελούνται στο περιβάλλον. Ναι, ακόμα κι αυτό αλλάζει λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Αλλάζει όλη η διδακτέα ύλη
Οι μελλοντικοί γιατροί, στην πράξη, σύμφωνα με τον Guardian, θα λαμβάνουν περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και αντιμετώπισης της θερμοπληξίας, ενώ αναμένεται να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για θεραπευτικά εργαλεία, όπως οι αναπνευστήρες για το άσθμα, δήλωσαν οι επικεφαλής των ιατρικών σχολών, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση για το Κλίμα και την Υγεία (Enche).
Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, 25 ιατρικές σχολές από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Γαλλία θα ενσωματώσουν μαθήματα σχετικά με το κλίμα στην εκπαίδευση περισσότερων από 10.000 φοιτητών.
Η Δρ Camille Huser του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης είπε χαρακτηριστικά: «Οι γιατροί του

«Γεμάτες από καρχαρίες οι ελληνικές θάλασσες» - Αναλυτικός χάρτης με τις περιοχές


Οι ελληνικές θάλασσες, όπως θα δείτε και στον παρακάτω χάρτη του iSea, είναι γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων, που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea.
Συνολικά εντοπίστηκαν σε διαφορετικές πηγές δεδομένων, 4540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών για τα συγκεκριμένα είδη τις τελευταίες 9 δεκαετίες.
Περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση για τους καρχαρίες και τα σαλάχια, που αποτελεί

Τους «έκαψε» ο ψευτοϊερέας στο Αιγάλεω - Άκυροι εκατοντάδες γάμοι


Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται πλέον τα ζευγάρια που πάντρεψε ο ψευτοϊερέας στο Αιγάλεω, ο οποίος ρίχνει τα χαρτιά, «διαβάζει» ρούχα και λύνει μάγια.
Οι καταγγελίες εναντίον του ρασοφόρου (όχι αναγνωρισμένου από την Πολιτεία, όπως αποδεικνύεται) φέρνουν στο φως της δημοσιότητας συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση του. Εκατοντάδες συμπολίτες μας πίστευαν ότι από τον συγκεκριμένο άνθρωπο έλαβαν βοήθεια, ή και την... ευχή του, αλλά πλέον βρίσκονται στον «αέρα».
Τουλάχιστον 300 γάμοι που έγιναν από το 2014 στην εκκλησία που λειτουργούσε, είναι ουσιαστικά «μη έγκυροι».
«Έχει βγάλει πάρα πολλά λεφτά αυτός. Έχει φάει από τον κόσμο. Μου έφαγε 150 ευρώ. Μου έλεγε βλακείες, ότι έχω μάγια πάρα πολλά, μετά μου ζήτησε 150 ευρώ για τρεις φορές. Περίμεναν κι άλλοι. Ήθελε να με διώξει, βιαζόταν να με ξαναδιώξει. Όταν τον ξαναπήρα μου είπε «τα μάγια σου δεν έφυγαν και θα μου φέρεις κι άλλα λεφτά, πιο πολλά», αναφέρει μαρτυρία στο Mega.
Αρκετές μαρτυρίες έρχονται από το παρελθόν, με τη φήμη του να πηγαίνει από στόμα σε

Πρόστιμο έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ τέλος Οκτωβρίου


«Ραβασάκια» θα έρθουν για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, και έχουν τα οχήματά τους ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 250 ευρώ και θα φτάνουν έως και 1.000 ευρώ.
Τα τσουχτερά πρόστιμα θα έρθουν έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ εάν οι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν να τα ασφαλίσουν και να τα περάσουν από ΚΤΕΟ., τον Ιανουάριο, κινδυνεύουν με διπλάσια πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας έως ότου συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία.
Αυτή την ώρα στους δρόμους της Ελλάδας κυκλοφορούν σχεδόν 500.000 ΙΧ ανασφάλιστα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ.
Τα πρόσιμα θα προκύψουν από τις διασταυρώσεις που ξεκινάει άμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αναλυτικά τα πρόστιμα
Οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν:
  • Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Πρόστιμο 1.000 ευρώ προβλέπεται για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα

Επιδότηση 9.000 ευρώ για αυτοκίνητο, 8.100 ευρώ για τρία παιδιά - Η ασύμμετρη στήριξη

Μια οικογένεια με τρία παιδιά λαμβάνει συνολικά επιδόματα γέννησης ύψους 8.100 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένας νέος που επιλέγει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 30.000 ευρώ μπορεί να λάβει επιδότηση ύψους 9.000 ευρώ από την ελληνική πολιτεία.
Αναλύοντας τις επιδοτήσεις που προσφέρει η ελληνική πολιτεία, διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή ανισορροπία ανάμεσα στο επίδομα γέννησης και άλλες μορφές κρατικής ενίσχυσης, όπως αυτή για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, το επίδομα γέννησης ανέρχεται σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, αυξάνεται στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο, φτάνει τα 3.000 ευρώ για το τρίτο και ανέρχεται στα 3.500 ευρώ για κάθε τέταρτο ή επόμενο παιδί. Παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά παρέχουν μια πολύτιμη βοήθεια στις οικογένειες, είναι κατά πολύ μικρότερα από τις επιδοτήσεις που χορηγούνται για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες μπορούν

Sports Pass: «Έρχεται» η ώρα για το voucher των 300 ευρώ - Οι τυχεροί μαθητές και οι «κόφτες»

Διανύουμε το τρίτο τρίμηνο του 2024 και πλησιάζει η ώρα για να δοθεί το sports pass, το Voucher των 300 ευρώ, που υλοποιεί για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα μέτρο που σχεδιάστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο για την ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών σε αθλητικές δραστηριότητες. Το πολυαναμένο Sport Pass, θα απευθύνεται αποκλειστικά στους μαθητές της Α Γυμνασίου στους οποίους και θα δοθεί ένα κουπόνι ύψους 300 ευρώ για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εγγραφή τους σε αθλητικό σωματείο και την ενασχόλησή τους με το άθλημα της επιλογής τους.
Sports Pass: Τα κριτήρια για το αθλητικό voucher των 300 ευρώ για τους μαθητές
Το Sport Pass, που θα δοθεί φέτος για πρώτη φορά στους μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου αποτελεί μια από τις παροχές που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της γενικότερης στόχευσης του για ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάδειξη του αθλητισμού στην κοινωνία. Το αρμόδιο Υπουργείο αυτό το διάστημα επεξεργάζεται μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία το πλαίσιο, την πλατφόρμα αλλά το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα

Ανησυχητική έξαρση AI περιεχομένου παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο


Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του «Internet Watch Foundation», καθώς αποδεικνύεται ότι οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών -που δημιουργούνται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης- αναζητούνται όλο και περισσότερο στις μηχανές αναζήτησης.
Το AI έχει... εκπαιδευτεί σε εικόνες και βίντεο πραγματικών θυμάτων
Με βάση τα στοιχεία, λοιπόν, το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο όγκος του παράνομου περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε το σύνολο του 2023. Μάλιστα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το AI υλικό βρέθηκε σε δημόσιες ιστοσελίδες και όχι στο dark web, όπου έχουν πρόσβαση συγκεκριμένοι χρήστες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.
Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του Internet Web Foundation, Derek Ray - Hill, υπογράμμισε ότι το επίπεδο πολυπλοκότητας των εικόνων, αποδεικνύει ότι τα εργαλεία

Πότε ανοίγει το Αλλάζω θερμοσίφωνα 2: Νέα κριτήρια για αίτηση

Μέσα στον μήνα ή μέχρι μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Αλλάζω Θερμοσίφωνα 2», προσφέροντας εκ νέου την ευκαιρία σε πολίτες που δεν εντάχθηκαν στον πρώτο γύρο να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση. Στον επικείμενο κύκλο του προγράμματος, προτεραιότητα θα δοθεί στους επιλαχόντες του προηγούμενου κύκλου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν εκ νέου αίτηση.
Οι πολίτες που χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες θα ενημερωθούν μέσω SMS ή email για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να υποβάλουν τη νέα τους αίτηση στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr (ΕΔΩ). Η διαδικασία αυτή θα τους επιτρέψει να επανυποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα, καθώς οι αιτήσεις τους στον πρώτο κύκλο δεν επαρκούν για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε νέους

Άκης Σκέρτσος: Βελτίωση της θέσης της χώρας ως προς το δείκτη φτώχειας

Θέση για το δείκτη φτώχειας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, παίρνει ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος με ανάρτησή του. Ξεκινά, μάλιστα, από το ερώτημα, «τι είναι πιο ανεύθυνο από έναν δήθεν προοδευτικό;». Και απαντά, «ένας δήθεν προοδευτικός που μηδενίζει την πρόοδο όταν την βλέπει να συμβαίνει μπροστά του επειδή δεν οφείλεται σε αυτόν».
Ενώ εξηγεί στη συνέχεια, «το σκεφτόμουν αυτό όταν είδα ανακοίνωση της αντιπολίτευσης που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τους δείκτες φτώχειας στη χώρα μας… παρότι αυτοί έχουν βελτιωθεί κατά 3 μονάδες από το 2019 και σημειώνουν μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη, όπου αντιστρόφως ο συγκεκριμένος δείκτης αυξάνεται τα τελευταία 5 χρόνια».
Τα δεδομένα, έτσι όπως τα παραθέτει ο υπουργός Επικρατείας, έχουν ως εξής:
«* Ο δείκτης φτώχειας στην Ελλάδα ήταν στο 29% το 2019, ενώ μειώθηκε στο 26,1% το 2023.
* Ο δείκτης φτώχειας στην ΕΕ ήταν στο 21,1% το 2019 αλλά αυξήθηκε στο 21,7% το 2023.
* Η Ελλάδα ήταν στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ το 2019 στον συγκεκριμένο δείκτη και

Σχολικές εκδρομές: Στα σπίτια τους οι «άτακτοι» μαθητές - Στους γονείς ο λογαριασμός για τα έξοδα μεταφοράς


Αλλαγές στις διατάξεις για τις σχολικές εκδρομές περιλαμβάνει νέα υπουργική απόφαση την οποία υπογράφει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην υπουργική απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι: O εκπαιδευτικός υπεύθυνος για την εκδρομή (σε Ελλάδα και εξωτερικό) έχει το δικαίωμα να καλέσει το γονιό, στις περιπτώσεις σοβαρού παραπτώματος μαθητή/τριας, να μεταβεί στην περιοχή της εκδρομής για να παραλάβει το παιδί του.
Σε περίπτωση απόφασης για επιστροφή μαθητή/τριας τα επιπρόσθετα έξοδα που προκύπτουν επιβαρύνουν τους γονείς/τον έχοντα/την έχουσα την επιμέλεια του/της μαθητή/της τριας. Στην ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι οι πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά δύο (2) ημέρες αργίας ή Σαββατοκύριακου. Όσον αφορά στα αιτήματα των εκπαιδευτικών να λαμβάνουν κάποια επιπλέον αποζημίωση ότι

ΙΣΑ για παράνομες συνταγογραφήσεις: «Να τιμωρηθούν οι γιατροί» - Ζητά τα στοιχεία τους


«Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους επίορκους ιατρούς που προσβάλλουν το ιατρικό σώμα, το οποίο υπηρετεί με συνέπεια το σύστημα Υγείας και τον ασθενή», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης αναφορικά με τις αποκαλύψεις για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο ΙΣΑ ζητά να ενημερωθεί για τα στοιχεία εμπλεκόμενων γιατρών της περιοχής ευθύνης του, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος, ασκώντας τις εκ του νόμου και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, τις αρμοδιότητές του.
«Αυτή η απάτη μας ντροπιάζει όλους»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο υπουργός αναφέρθηκε σε «τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ» και όπως αναφέρει ο ΙΣΑ στην επιστολή του δεν πρόκειται για «υπερσυνταγογράφηση. Αυτό είναι καθαρή απάτη και μας ντροπιάζει όλους. Γι' αυτό, σας ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα στοιχεία εμπλεκόμενων

Κεραμέως: Αύξηση 46% στον κατώτατο μισθό έως το 2027

Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τους κοινωνικούς εταίρους αναφορικά με τον προσδιορισμό του κάτωτατου μισθού, οι αυξήσεις στις συντάξεις αλλά και η Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο MEGA.
Αναφερόμενη στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η υπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρώτος κύκλος διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με βασικό θέμα συζήτησης «το πόσο και το πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027». Όπως επεσήμανε η κα Κεραμέως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξετυλίξει τον οδικό χάρτη μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 46% από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.
Η υπουργός αναφέρθηκε στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής η οποία προτείνει, μετά

Το πλάνο ανασυγκρότησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μετατροπές για την ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς από τον Σεπτέμβριο ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ελέγχει τον στοχεύοντας στην εφαρμογή του «σχεδίου εξυγίανσης» που έχει υποβληθεί στο GD-Agri και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου δράσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι δώδεκα μηνών, ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει «προχωρήσει» η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα πρότυπα που έχει θέσει η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Μέσω του σχεδίου αυτού προβλέπεται η διόρθωση των αδυναμιών και των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς» είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσθέτοντας ότι «αλλαγές θα γίνουν

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»


Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.
Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .
«Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».
Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές

Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης – Πότε θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση


Στα σκαριά βρίσκεται η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την Εισφορά Αλληλεγγύης με την οποία θα εξομαλυνθεί μια στρέβλωση ετών με θύματα χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ και είναι υπόχρεοι καταβολής της εισφοράς.
Το επίμαχο ζήτημα που θα διορθωθεί είναι το εξής: εξαιτίας της οριζόντιας αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ορισμένοι συνταξιούχοι που αλλάζουν κλίμακα, που συνεπάγεται μεγαλύτερο συντελεστή εισφοράς αλληλεγγύης με αποτέλεσμα αντί να βλέπουν αύξηση στη σύνταξή τους, να παρατηρείται μείωση. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε, μιλώντας στο Mega, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή πριν τα Χριστούγεννα, με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου οι οποίες προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο.
Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα και μάλιστα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της, που θα βάζει «κόφτη» στη μείωση των συντάξεων εξαιτίας της εισφοράς αλληλεγγύης. Το νέο «καθεστώς», σύμφωνα με τις ίδιες

Ξεκίνησε η μεγάλη σύγκρουση στην ελληνική Δεξιά


Οι ευρωεκλογές σηματοδότησαν το τέλος της παντοδυναμίας Μητσοτάκη και δρομολόγησαν σημαντικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αν και το τελευταίο διάστημα η προσοχή των ΜΜΕ ήταν στραμμένη στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά με την επανεκλογή Ανδρουλάκη και την αποπομπή Κασσελάκη, τα πιο σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν στην ελληνική Δεξιά. Η αυξημένη σημασία τους απορρέει τόσο από αυτή καθαυτή τη βαρύτητά τους όσο και από τον κεντρικό ρόλο που έχουν η Δεξιά και η Ακροδεξιά στο πολιτικό παιχνίδι. Η Κεντροαριστερά και η Αριστερά, αποδυναμωμένες και πολυδιασπασμένες, δεν μπορούν προς τα παρόν να πρωταγωνιστήσουν στα πολιτικά πράγματα.
Το στρατηγικό ερώτημα
Η σύγκρουση στη Δεξιά έχει στρατηγικό χαρακτήρα και διεξάγεται σε δύο μέτωπα τα οποία σε ορισμένα σημεία διαπλέκονται.
Το στρατηγικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η ελληνική Δεξιά είναι αυτό που αντιμετωπίζει η Δεξιά σε όλη την Ευρώπη και γεννάται από τη ραγδαία άνοδο της Ακροδεξιάς:
Το αύριο της Δεξιάς είναι στο μεσαίο χώρο και σε ένα κεντροδεξιό πολιτικό πλαίσιο το οποίο

Ο Κασσελάκης παίρνει θέση για την «εξαΰλωση» του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποκάλυψη των Νέων περί σχεδίου Κασσελάκη για εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυση νέου κόμματος ανέβασε για ακόμη ένα 24ωρο το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. «Η μάχη πλέον δεν είναι προσωπική. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», σχολιάζει ο έκπτωτος πρόεδρος.
Την ώρα που «Νέα» και «Real News» αποκαλύπτουν σχέδια Κασσελάκη για εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ίδρυση νέου κόμματος, ακόμη και ενοικίαση γραφείων 1500m2 για να στεγάσουν το νέο εγχείρημα, ο ίδιος ο έκπτωπος πλέον πρόεδρος κάνει λόγο για «λάσπη».
Με αιχμές για εκείνους που «έχουν καταλάβει το τιμόνι του κόμματος», ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει πως αν ήθελε να κάνει νέο κόμμα, «το timing ήταν ο παράνομος αποκλεισμός της υποψηφιότητάς μου».
«Όλη μου η προσπάθεια είναι να είμαι υποψήφιος (όπως κάθε πολίτης που έχει το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι) για να επιστρέψει η Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει.
Αναλυτικά η ανάρτηση Κασσελάκη
Επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα καθόλου αθώα, δηλώνω ξεκάθαρα:
-Να «εξαϋλώσω τον ΣΥΡΙΖΑ στο 0,5%» δεν θα μπορούσα και να ήθελα, το κάνουν με

ΝΔ-Μητσοτάκης χάνουν ερείσματα- Το “ροκάνισμα” από τα media


Ενα νέο “αναδυόμενο” πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μαξίμου. Δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που δίνουν χαμηλά ποσοστά στη ΝΔ, ούτε η εντεινόμενη κριτική εκ των έσω προς την κυβέρνηση, με ομαδοποιημένες ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι υποκαθιστούν ουσιαστικά την απουσιάζουσα αντιπολίτευση. Είναι το επικοινωνιακό:
Η κυβέρνηση χάνει έδαφος στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας, εκεί που είχε μέχρι τώρα απόλυτη υπεροπλία, η οποία της εξασφάλισε πολιτική ηγεμονία και της έδωσε διαδοχικές εκλογικές νίκες.
Τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα και τα μικρότερα media που στήριζαν επί χρόνια απροκάλυπτα τη ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να... “κάνουν νερά”. Τηρούν αποστάσεις, υιοθετούν κριτική στάση σε πολλά ζητήματα, επικρίνουν κυβερνητικές επιλογές και ενίοτε εξαπολύουν μύδρους εναντίον υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
“Μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο”
Το παλιό “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” έχει διαρραγεί πρό πολλού – άλλωστε η ηγεσία και τα στελέχη

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Ο Ναπολέων δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την ημέρα19 Οκτωβρίου 1812 και 1813.

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1812 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποχωρεί νικημένος από τη Μόσχα, ήταν 19 Οκτωβρίου του 1813, όταν συντρίβονται τα στρατεύματά του στη Λειψία. 
Πώς να την ξεχάσει αυτή τη μέρα ο Αυτοκράτορας;
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Μόσχα παραδόθηκε στον Ναπολέοντα αμαχητί. Τη νύχτα μεταξύ 14 και 15 Σεπτεμβρίου ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά στη Μόσχα, η οποία ανάγκασε τον Ναπολέοντα να φύγει από το Κρεμλίνο. Περίπου 400 πολίτες εκτελέστηκαν από τους Γάλλους για υποψία συμμετοχής στον εμπρησμό της πόλης.
Η τακτική της καμένης γης
Η πυρκαγιά διήρκεσε μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Μόσχας. Από τις 30.000 κατοικίες που υπήρχαν στη Μόσχα, διασώθηκαν λιγότερες από 5.000. Η κατάληψη της Μόσχας θεωρήθηκε από τον Ναπολέοντα ως κατάκτηση μιας σημαντικής πολιτικής και όχι στρατιωτικής θέσης. Στη Μόσχα, ο Ναπολέοντας άρχισε να ετοιμάζεται για μια εκστρατεία στην Αγία Πετρούπολη. Η παθητική αντίσταση από την πλευρά

Επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής - Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάσσουν τα φορολογικά έσοδα - Οι νέες παρεμβάσεις

Η επιχείρηση περιστολής της φοροδιαφυγής αποδίδει καρπούς και επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του για τη μείωση των φόρων την επόμενη τριετία.
Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερο εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τους ελεγχους της ΑΑΔΕ, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου αύξησης των ετήσιων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στα 2,5 δισ ευρώ έως το 2027 και διευρύνει τα περιθώρια για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποτελεί βασική δέσμευση της κυβέρνησης.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο εφέτος τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 10,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, γεγονός που αποδίδεται στις παρεμβάσεις που αφορούν στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας
Η πολιτική αυτή του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχιστεί, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Έτσι, από το 2025 θα τεθούν σε υποχρεωτική

ΕΚΤ: Γιατί είναι πιθανή μία τέταρτη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Μετά την τρίτη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ έμεινε πιστή, όπως αναμενόταν, στο «δόγμα» ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την περαιτέρω πορεία αποκλιμάκωσής τους και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε στο 3,25% από 3,5% τον Σεπτέμβριο και προφανώς έχει πολύ δρόμο ακόμη προς τα κάτω, με τις αγορές να θεωρούν ότι θα σταθεροποιηθεί στο 2% το 2025.
Ότι η Λαγκάρντ δεν θα δεσμευόταν για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων ήταν αναμενόμενο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν προαναγγέλλουν κάποια μελλοντική απόφαση νομισματικής πολιτικής παρά μόνο όταν είναι βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να την ανακαλέσουν. Γι' αυτό και σπάνια έχει υπάρξει κάποια άμεση ή έμμεση προαναγγελία μείωσης

Σαν σήμερα 19/10, Το επεισόδιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και οι απίθανες αιτίες: ένας σκύλος ή η πρέφα – Νεκροί σε πόλεμο που δεν έγινε


Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 19 Οκτωβρίου του 1925 όταν ξέσπασε το Επεισόδιο του Πετριτσίου (ή Επεισόδιο Δεμίρ Καπού) στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βόρεια των Άνω Ποροΐων. Στην Ελλάδα ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε επιβάλει δικτατορία. Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις επιδεινώθηκαν τόσο πολύ από το συνοριακό επεισόδιο ώστε προς στιγμήν δόθηκε η εντύπωση ότι ο πόλεμος ήταν κοντά. Λόγω της παρουσίας των κομιτατζήδων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ανάλογα επεισόδια ήταν συνήθη, όμως εκείνη την ημέρα η κατάσταση ξέφυγε.
Σύμφωνα με την ελληνική εκδοχή, στις 14:00 άνδρες βουλγαρικού φυλακίου στο όρος Κερκίνη άνοιξαν πυρ εναντίον ελληνικού με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός (ή δύο κατ’ άλλη εκδοχή) έλληνα στρατιώτη. Το ελληνικό φυλάκιο απάντησε στα πυρά και όταν ο έλληνας επικεφαλής αξιωματικός, ο λοχαγός ΠΖ Χρήστος Βασιλειάδης, διέταξε κατάπαυση του πυρός και προχώρησε κρατώντας λευκή σημαία για τη διευθέτηση του θέματος με τον βούλγαρο

Γεροβασίλη, Γκλέτσος και Ζαχαριάδης παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχει τέλος η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως έγινε την Παρασκευή (18/10), δώδεκα μέλη της Κ.Ε. παρέπεμψαν την Όλγα Γεροβασίλη, τον Απόστολο Γκλέτσο και τον Κώστα Ζαχαριάδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για ακραίες τοποθετήσεις τους.
Συγκεκριμένα, η Σοφία Ιντζιάδου που είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε σε διαδικτυακή ανάρτησή της τα εξής: 
«Έπειτα από ακραίες τοποθετήσεις που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, μια ομάδα συντρόφων της κεντρικής επιτροπής, ενδεικτικά 12 ατόμων, θέλοντας να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία μας, κάνοντας χρήση των αρμόδιων οργάνων του κόμματος, παραπέμψαμε, σήμερα το πρωί, στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους κ. Γεροβασίλη, κ. Ζαχαριάδη και κ. Γκλέτσο έτσι ώστε να επιληφθεί των

«Ξετρύπωσαν» τεράστια φυτεία στην Αρκαδία – Κατασχέθηκαν πάνω από 1.200 δενδρύλλια και 1 τόνος κάνναβης -Στα 10 εκατ. ευρώ τα εκτιμώμενα παράνομα κέρδη


Από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στην περιοχή Αγριακόνα του δήμου Τρίπολης Αρκαδίας. 
Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 37χρονος, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και περί αλλοδαπών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1.253 δενδρύλλια κάνναβης και πάνω από -1- τόνος κάνναβης, ενώ υπολογίζεται πως από τη εγκληματική τους δράση θα αποκόμιζαν χρηματικά οφέλη, εκτιμώμενα στα 10.000.000 ευρώ!
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτoδασική περιοχή του δήμου Τρίπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας και Λακωνίας, του αστυνομικού σκύλου

«Κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις – Ξέφρενοι φόροι λόγω… πληθωρισμού


Σε μια ιδιότυπη ομηρία έχει εισέλθει η οικονομία της χώρας: Ενώ υπάρχουν θηριώδη (πρωτογενή) πλεονάσματα από την υπερφορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων και καταναλωτών (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι), πολύ πέραν του στόχου για 2,1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει αδήριτες κοινωνικές ανάγκες και ένα τεράστιο κενό στις υποδομές. Αιτία, είναι ο νέος «κόφτης» που θεσπίστηκε και στοχεύει ακριβώς στον σκληρό πυρήνα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δηλαδή στις δαπάνες.
Με βάση το νέο Σύμφωνο μεταξύ Βρυξελλών (επόπτης) και κρατών-μελών (ελεγχόμενοι), δεν αρκεί το έλλειμμα να κινείται κάτω του 3% του ΑΕΠ (σ.σ. δεν ισχύει για την Ελλάδα που είναι υπό εποπτεία εδώ και 15 χρόνια λόγω διπλών ελλειμμάτων και, πλέον, πρέπει να βγάζει πρωτογενή πλεονάσματα), αλλά πρέπει (ταυτόχρονα) και οι δαπάνες να μην αυξάνονται πάνω από 3% των συνολικών κρατικών δαπανών του προηγούμενου έτους. Μια εξαίρεση γίνεται για το 2025, οπότε οι δαπάνες θα αυξηθούν έως 3,7%, έναντι των φετινών, ήτοι περί τα 3,5 δισ. ή 1,6% του ΑΕΠ. Σε τρία χρόνια, μέχρι το 2028, οι δαπάνες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν αυτό το όριο (3% ετησίως) ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα

Συνελήφθησαν 5 άτομα για παράνομες αρχαιολογικές έρευνες

Μετά από πολύμηνες έρευνες Τμήματος οδήγησε του Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιήθηκαν σε παράνομες αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσσηνία και την Αργολίδα.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν 5 άτομα, στη σύλληψη 5 ημεδαπών, ηλικίας από 37 έως 56 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα, περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και για το -κατά περίπτωση- αδίκημα της παράβασης της. νομοθεσίας για τα όπλα. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ανιχνευτές μετάλλων και ραβδοσκοπικά μηχανήματα.
Από Κοπανάκι, Φίλια και Ράχες οι συλληφθέντες
Πρόκειται για έναν 56χρονο και έναν 53χρονο από το Κοπανάκι, έναν 56χρονο από το Φίλια του Δήμου Οιχαλίας, έναν 55χρονο από τις Ράχες Κυπαρισσίας και έναν 37χρονο από τον Αγιο Ανδρέα Αργολίδας.
Η σύλληψη τους έγινε  σε τοπικές κοινότητες των δήμων Οιχαλίας, Τριφυλίας και Επιδαύρου, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικών επιχειρήσεων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.
Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα

Μαντάς για Φιλιατρινό Φράγμα: “Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα δίκτυα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις”

Υπογράφηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε επικοινωνία του με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για θέματα Υποδομών, Νίκο Ταχιάο και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Χρήστο Καραπλή. Στα αμέσως επόμενα βήματα απομένουν πλέον μόνο η έγκριση των όρων του διαγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας αμέσως μετά.
Με τον τρόπο αυτό το πολύπαθο έργο για τη Μεσσηνία μπαίνει στη τελική ευθεία για την υλοποίησή του, έχοντας ωστόσο λάβει σημαντική επικαιροποίηση στις προδιαγραφές του οι οποίες πλέον περιλαμβάνουν συστήματα τηλεμετρίας, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής διαρροών και καταναλώσεων, προκειμένου να παρακολουθείται σε άμεσο χρόνο και με ακρίβεια η απόδοση και λειτουργία του δικτύου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το έργο που αφορά στην άρδευση 31.560 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου

Πριν τα Χριστούγεννα η ΩΡΛ Κλινική και η Ουρολογική στον νεόδμητο όροφο πάνω από την Ψυχιατρική

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΧΕΙΡΟΥΓΡΓΟΥ, ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟ-ΟΓΚΟΛΟΓΟ
Πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε  στην Kalamata Journal η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, θα λειτουργήσει ο νεόδμητος όροφος πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στον όροφο αυτό θα μεταφερθούν η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, καθώς και η Ουρολογική Κλινική…
Η κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι οι εργασίες στον όροφο που χτίστηκε πάνω από το ισόγειο κτίριο της Ψυχιατρικής Κλινικής θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Επισημαίνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, ύψους 162.000 ευρώ, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα, να γίνουν τα

Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την Γυναικολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας

Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Παρά την συνεχή πρόοδο στην διάγνωση και την θεραπεία της νόσου, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα ασθενήσουν από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής τους. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. και την κύρια αιτία θνησιμότητας σε όλο τον γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως.
<< Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν>>. Στα πλαίσια του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού η Γυναικολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γυναικείο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση , επίδειξη

Κλειστά σχολεία στις 4 Νοεμβρίου με απόφαση των μαθητών

Την απόφασή τους για κλειστά σχολεία την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την διεξαγωγή σε όλη την επικράτεια πορειών διαμαρτυρίας για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας στο σχολικό περιβάλλον ανακοίνωσαν οι μαθητές.
Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει την απόφαση για «κλειστά σχολεία την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και όλους τους μαθητές στους δρόμους, με πορεία στις 12 στα Προπύλαια» απαριθμώντας τα προβλήματα και τα παράπονα που έχουν οι μαθητές από την μέχρι σήμερα πορεία της νέας σχολικής χρονιάς.
Στο κείμενό τους σχολιάζουν σκωπτικά τις αποφάσεις για αυστηρό ποινολόγιο και αποβολές στους μαθητές με παραβατική συμπεριφορά, την αναβολή των σχολικών εκδρομών αλλά και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό για ακόμη μια χρονιά. Τα αιτήματα όπως και η κινητοποίηση αφορούν τους μαθητές Δευτεροβάθμιας, ήτοι Γυμνάσια και Λύκεια.

Δύο νέες δυνατότητες στο Gov.gr Wallet για την είσοδο στα γήπεδα


Διαθέσιμη μέσω του Gov.gr Wallet είναι για τους πολίτες η δυνατότητα μεταβίβασης των εισιτήριων διαρκείας για τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Οι φίλαθλοι που έχουν ταυτοποιήσει ψηφιακά και εισαγάγει το εισιτήριο διαρκείας στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, στο Gov.gr Wallet, μπορούν πλέον απλά και φιλικά να το μεταβιβάσουν σε άτομο της επιλογής τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι φίλαθλοι:
• Ανοίγουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet, επιλέγουν την καρτέλα των εισιτηρίων και το εισιτήριο διαρκείας τους
• Επάνω δεξιά [⋮] επιλέγουν τη «Μεταβίβαση»
• Στη συνέχεια, συμπληρώνουν στο εμφανιζόμενο πλαίσιο τον ΑΦΜ του πολίτη στον οποίο επιθυμούν να μεταβιβάσουν το εισιτήριο διαρκείας
• Ακολούθως, ο πολίτης του οποίου το ΑΦΜ δηλώθηκε, λαμβάνει ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ανοίγει το Gov.gr Wallet και αποδέχεται την εισαγωγή του

Εκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης για τα δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος

Το Μάιο του 2025 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το έργο
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα τεύχη δημοπράτησης για το σημαντικό έργο του Φιλιατρινού Φράγματος από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άρδευση της περιοχής.
Ο προϋπολογισμός του έργου έχει αυξηθεί στα 52.000.000 ευρώ, ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές.
Το φράγμα αυτό αποτελεί κρίσιμη υποδομή για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Μεσσηνίας, προσφέροντας

Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: Η δράση «Γίνε ο Ήρωας Ενός Παιδιού» για πρώτη φορά στην Κυπαρισσία


Η επιτυχημένη δράση «Γίνε ο Ήρωας Ενός Παιδιού», που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Καλαμάτα από το «Βιβλιοταξιδεύουμε» και τη «Φάος» Κοιν.Σ.Επ., για πρώτη φορά θα βρεθεί στην Κυπαρισσία!
Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και με την υποστήριξη των: «Αρχέγονου Κυττάρου Αίματος», Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», «Χάρισε Ζωή», ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Νοσοκομείων Καλαμάτας & Κυπαρισσίας και Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση του έργου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Ειδικότερα, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, από τις 10.00 έως τις 14.00, στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας, η ομάδα υποστήριξης θα ενημερώσει το κοινό και θα λάβει δείγματα από

Στις καλένδες ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα


Στις καλένδες παρέπεμψε τη χρηματοδότηση και έναρξη εκτέλεση του έργου του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαος Ταχιάος, απαντώντας σήμερα Παρασκευή (18/10/24), σε επίκαιρη ερώτηση του του Προέδρου της Κ.Ο. της “Νεας Αριστεράς” και Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση.
Εκείνο που διαβεβαίωσε είναι, όπως είπε, ότι «σε δύο βδομάδες θα κατατεθεί η προμελέτη, απ’ όσο έχω πληροφορηθεί από τον παραχωρησιούχο» προσθέτοντας ότι «αυτή περιλαμβάνει τρία διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια ειδικά για τη λίμνη Καϊάφα».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του έργου ο υφυπουργός είπε ότι είναι «λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, υπερδιπλάσιος του προϋπολογισμού του Πάτρα-Πύργος. Ο προϋπολογισμός του έργου, με τη φθηνότερη λύση στην περιοχή όπου υπάρχουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι της τάξεως των 700 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο