Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ναυάγιο που έμεινε στην Ιστορία όχι για τους ναυαγούς του, ούτε για την απώλειά του, αλλά ως αξιοθέατο


Ένα ναυάγιο που έμεινε στην Ιστορία κι έγινε Ναυάγιο με κεφαλαίο όχι για τους ναυαγούς του, ούτε για την απώλειά του, αλλά ως αξιοθέατο σε μια πό τις πιο εμβληματικές ακτές της Ελλάδας!
Το καράβι εντοπίστηκε στις 5 Οκτωβρίου να ρέβει στην αμμουδιά, όμως… Όμως το ναυάγιο είχε γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου του 1980. Και έμεινε στην Ιστορία· όχι για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν- ουδείς έπαθε το παραμικρό-, ούτε για το πολύτιμο φορτίο που χύθηκε στη θάλασσα, ούτε για τον τρόπο που έγινε. Το ναυάγιο έμεινε στην Ιστορία γιατί απλά παραμένει Ναυάγιο με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα, έσβησε από το χάρτη το όνομα της παραλίας Άη Γιώργης και σηματοδοτεί μια από τις εμβληματικές ακτές της Ελλάδας. Ποια άλλη; Το Ναυάγιο της Ζακύνθου!
Το καράβι ονομαζόταν «Παναγιώτης» και ήταν φορτωμένο με 1.895 κούτες τσιγάρων αξίας 30

Goldman Sachs: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία (γραφήματα)

H αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs θεωρεί πιθανή και άλλη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας το φθινόπωρο για την ελληνική οικονομία.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε σταθερές προοπτικές για την ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κορυφωθούν το 2024-2025 και το πρόγραμμα θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών. Επιπλέον, η θεσμική ποιότητα του ελληνικού κράτους συνεχίζει να βελτιώνεται, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους. Πρόσφατα, η έκθεση Benchmarking Infrastructure Development της Παγκόσμιας Τράπεζας που εστιάζει στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη έργων υποδομής τοποθέτησε την Ελλάδα στην κορυφή

Κατώτατος μισθός: Ερχεται νέος τρόπος υπολογισμού με μοντέλο συντάξεων και «κόφτη» μειώσεων


Με βάση ένα μαθηματικό τύπο που θα εξασφαλίζει αντικειμενικά κριτήρια θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από το 2027 και μετά.
Τα νέα κριτήρια θεσπίζονται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2022/2041 για «αξιοπρεπείς» κατώτατους μισθούς που αναμένεται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο το Νοέμβριο.
Μάλιστα η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο εργασίας για να επεξεργαστεί την οδηγία θα προτείνει εκτός από τα αντικειμενικά κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μισθοί θα συμβαδίζουν με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας ενώ την ίδια ώρα θα στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.
Η επιτροπή που αναμένεται να παραδώσει άμεσα - ίσως και σήμερα Δευτέρα - το πόρισμά της στην Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως θα «κατασκευάσει» έναν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή

Σαν σήμερα 30/9, Αν μπεις σε αυτό το αυτοκίνητο σε μια εβδομάδα θα είσαι νεκρός: Όταν ο Άλεκ Γκίνες πρόβλεψε τον θάνατο του Τζέιμς Ντιν

Ο σερ Άλεκ Γκίνες τον είχε προειδοποιήσει: «Αν μπεις σε αυτό το αυτοκίνητο, σε μια εβδομάδα θα είσαι νεκρός». Ο Τζέιμς Ντιν δεν τον άκουσε και όλα έγιναν όπως τα είχε σχεδιάσει η μοίρα...
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου του 1955, όταν το είδωλο του κινηματογράφου Τζέιμς Ντιν, θα άφηνε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, σε ηλικία μόλις 24 ετών! Ο Ντιν σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του, μια Porsche 550 Spyder, έπεσε πάνω σε ένα Ford Custom Tudor στη διασταύρωση των αυτοκινητοδρόμων 41 στην State Route 466.
Εκείνη την ημέρα ο Ντιν κατευθυνόταν στο Σαλίνας για έναν αγώνα ταχύτητας. Ο μηχανικός αυτοκινήτων αγώνων, Ραλφ Γουόδεριχ, ήταν πλάι του, ενώ ο ηθοποιός Μπιλ Χικμαν και ο φωτογράφος Σταν Ροθ ακολουθούσαν με άλλο αυτοκίνητο.
Ο Επαναστάτης χωρίς Αιτία ηδονιζόταν να οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε πολλούς αγώνες. Λίγες ώρες πριν από το δυστύχημα, του επιδόθηκε μια κλήση για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας από έναν άνδρα της τροχαίας, που περιπολούσε

Ανοίγει η πλατφόρμα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου


Ανοίγει σήμερα 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανοίγει για ακίνητα στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λαρίσης, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Χανίων και Χίου.
Στις 31 Οκτωβρίου η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. 
Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με τίμημα το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να «κουρευτεί» έως 80% και να καταβληθεί σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα. Βασική προϋπόθεση για την εξαγορά της καταπατημένης έκτασης είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο ή επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή

Νέες ταυτότητες: Στον αέρα η πλατφόρμα id.gov.gr για τα ραντεβού


Με στόχο την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών για την έκδοση νέας ταυτότητες από σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8.30 π.μ. λειτουργεί νέα πλατφόρμα id.gov.gr.
Οι πολίτες μπορούν με τρόπο απλό και φιλικό να προγραμματίζουν ψηφιακά ραντεβού για την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτας ή την αντικατάστασή της λόγω μεταβολής των στοιχείων, λήξης ισχύος, φθοράς ή παλαιότητας. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Από αύριο τα ραντεβού
Με τη νέα σύγχρονη πλατφόρμα θα αυξηθούν τα ραντεβού και κατ’ επέκταση θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την ικανοποίηση του αιτήματος των πολιτών, με τη διαθεσιμότητα των ψηφιακών ραντεβού να ξεκινά από αύριο, Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024.
Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η είσοδος των

Δημόσιο: Αυτές είναι οι 19.181 προσλήψεις του 2025 - Εμφαση σε υγεία και Εθνική Αμυνα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα, κατόπιν παρουσίασης του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και της Υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, καθώς και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα για το έτος 2025, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.
Για το 2025 εγκρίθηκαν συνολικά 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με έμμισθη εντολή.
Ακολουθεί η διαγραμματική απεικόνιση των προσλήψεων το 2025:

Βιασμός 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη: Τα ύποπτα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες παιδιά – Τι να κάνουν οι γονείς

Μια άλλη πτυχή της βίας μεταξύ ανηλίκων έρχεται να φωτίσει η καταγγελία ενός πατέρα για τον βιασμό του πεντάχρονου γιου του από δύο συνομηλίκους τους, σε νηπιαγωγείο της Αλεξανδρούπολης. Η υπόθεση, που πλέον έχει περάσει στα χέρια της δικαιοσύνης, αναδεικνύει μια υποκαταγεγραμμένη μορφή κακοποίησης, καθώς αποσιωπάται συχνά από τα θύματα λόγω φόβου ή απορρίπτεται ως ευφάνταστο σενάριο από τους ενήλικες που θεωρούν ότι «τα παιδιά απλώς είναι παιδιά».
«Και κατά το παρελθόν υπήρχαν περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων (ακόμη και σεξουαλικής), απλώς σήμερα έχουν αυξηθεί, αφενός, λόγω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε αυτά τα περιστατικά, αφετέρου, εξαιτίας της αύξησης της βίας αυτής καθεαυτής. Η σεξουαλική βία αποτελεί μία μορφή βίας η οποία στιγματίζει το παιδί για την υπόλοιπη ζωή του, είτε έχει εμπλακεί ως θύμα, είτε ως θύτης» αναφέρει στο ygeiamou η κ. Ζωή Σιούτη, M.Sc. & M.Ed., Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, και Θεραπεύτρια CBT, ACT και EMDRΤ.
«Η συγκεκριμένη συνθήκη δημιουργεί έντονη ανησυχία στους γονείς για το πώς θα διακρίνουν εάν το παιδί τους είναι θύμα ή θύτης σεξουαλικής βίας» προσθέτει και μας βοηθά να

Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό μετά από έκρηξη - Πότε το σπάνιο φαινόμενο

Το σύμπαν βρίσκεται στα πρόθυρα μια έκρηξης, τόσο μεγάλης από τη Γη θα είναι ορατή από απόσταση 3.000 ετών φωτός και μέσα από αυτής θα «γεννηθεί» ένα αστέρι.
Το «Blaze Star», που βρίσκεται στον αστερισμό Corona Borealis προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι θα εκραγεί το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει συμβεί.
«Αν και δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονικό πλαίσιο, σκεφτείτε το σαν ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει», δήλωσε στο Forbes καθηγητής Αστροφυσικής και Πλανητικής Επιστήμης.

Απολογία πατέρα Αντωνίου: Δεν υπήρχε καταναγκαστική εργασία και ξυλοδαρμοί - Οι πρακτικές αυτές είναι εκτός των αξιών μας


Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών απολογήθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, σχετικά με την κακομεταχείριση που έχουν καταγγείλει τρόφιμοι της δομής τόσο από τον ίδιο όσο και από επτά συνεργάτες του.
Ο πάτερ Αντώνιος αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για «καθοδήγηση από κάποιους».
«Δεν υπήρχαν εξαντλητικές εργασίες»
«Τα παιδιά αυτά ήταν βαριά τραυματισμένα. Η μεγάλη αγωνία ήταν αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να επιλέξουν μια επαγγελματική ειδικότητα και να έχουν δεξιότητες για να βγάλουν μεροκάματο τίμια. Στο γεωργικό μας σχολείο ούτε εξαντλητικές εργασίες υπήρχαν, ούτε τίποτα! Όποιος ήθελε βοηθούσε, υπήρχε καταπληκτικό πρόγραμμα διαβίωσης με εκδρομές και ταξίδια! Έκαναν σπουδαίες διακοπές, σε μεγάλες ξενοδοχεία που είχαμε χορηγίες, τα φέρναμε σε επαφή με το θέατρο και τη μουσική» είπε, σύμφωνα με το dikastiko.gr. και συνέχισε:
«Δεν μπορεί να μιλάνε για την Κιβωτό! Εγώ να δώσω εντολή και να έχω πειθήνια όργανα για να δίνω εντολές για τιμωρητικές συμπεριφορές; Ερχόντουσαν κι εκπαιδεύονταν από το

Μητσοτάκης για την παραβατικότητα των νέων: Πιο αυστηρές ποινές σε γονείς για παραμέληση ανηλίκων


Στην απόφαση της κυβέρνησης να μπει τέλος στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων επιστρέφουν κλοπιμαία, μίλησε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα θέματα της νεανικής παραβατικότητας και στο πως θα αντιμετωπιστούν.
Αυστηρότερες ποινές
«Μπαίνει τέλος στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων επιστρέφουν κλοπιμαία, θα είναι μόνο ελαφρυντικό», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην παραβατικότητα των νέων σχολίασε: «πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά και οι στοχευμένες αλλαγές προς την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση οπλοκατοχής των νέων και την προφυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη».
«Το bullying αποκτά ψηφιακή διάσταση»
«Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές για

Γλυφάδα: Παρέμβαση της ΕΛΑΣ για τις απειλές εναντίον των αυτόκλητων τιμωρών στο Tik Tok - Ξεκινά έρευνα


Εκτός ορίων κινδυνεύουν να ξεφύγουν οι αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, με ανήλικους αυτόκλητους τιμωρούς να δημοσιοποιούν τα στοιχεία των δράστιδων και να απειλούν πως θα τις τιμωρήσουν για όσα έκαναν.
Πριν από λίγο η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα για τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Tik Tok και καλούν σε πράξεις βίας κατά των κοριτσιών, που έστησαν την ενέδρα στην 14χρονη.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Αναφορικά με την υπόθεση βιαιοπραγίας σε βάρος 14χρονης, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν περιέλθει διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο αυτά παραβιάζουν τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα έχουν περιεχόμενο που ενθαρρύνει πράξεις βίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την ταυτοποίηση των ατόμων που εμπλέκονται στο περιστατικό, καθώς και για την αποκάλυψη των στοιχείων των διαχειριστών των προφίλ που σχετίζονται με τις αναρτήσεις. Τα ευρήματα της έρευνας διαβιβάζονται στην αρμόδια

Φρίκη: Πατέρας ασελγούσε στις δύο ανήλικες κόρες του - Πώς αποκαλύφθηκε ο εφιάλτης


Φρίκη προκαλεί νέα καταγγελία για ασέλγεια ενός πατέρα στις δύο ανήλικες του κόρες του, που ήρθε στη δημοσιότητα.
Την καταγγελία στην αστυνομία, σύμφωνα με το Mega, έκανε η μητέρα αφού της αποκάλυψε η μεγάλη κόρη της τα όσα φρικτά φέρεται να έζησε στα χέρια του πατέρα της και αφού της είπε η μικρότερη αδερφή της πως παρενόχλησε και την ίδια.
Η οικογένεια έμενε σε μεγάλο νησί, με τον πατέρα να διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα και να εργάζεται σε σουπερμάρκετ της περιοχής και τη μητέρα να εργάζεται εποχιακά. Μάλιστα τα περιστατικά των ασελγών πράξεων φέρεται να διαπράττονταν και στον στάβλο όταν έλειπε η μητέρα.
«Ομολόγησε αλλά όχι το μέγεθος των ασελγών πράξεων»
Για την υπόθεση μίλησε στο Mega η δικηγόρος Μαρία Καρλή, λέγοντας:
«Όταν έχουμε έναν πατέρα που ασελγεί πάνω σε δύο ανήλικες κόρες και μάλιστα στη μία ασελγεί από γ΄ δημοτικού μέχρι την πέμπτη δημοτικού, και στο μικρότερο από πέμπτη δημοτικού μέχρι τώρα που έγινε το τελευταίο συμβάν και είναι 13 ετών, καταλαβαίνουμε πόσο

SOS εκπέμπει η Τριφυλία για εργατικά χέρια ενόψει της ελαιοσυγκομιδής

Στο ίδιο έργο θεατές δηλώνουν οι αγρότες για το ζήτημα με την έλλειψη εργατικών χεριών για τις καλλιέργειες τους, λίγο πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Ειδικά που φέτος η παραγωγή στη περιοχή της Τριφυλίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερες εργατοώρες για τη συγκομιδή της, η ανησυχία είναι έντονη. Τη στιγμή που όπως σημειώνεται η απουσία εργατικών χεριών έχει οδηγήσει τις αμοιβές του μεροκάματου σε υψηλά επίπεδα.
Επισημαίνουν δε, ότι απέναντι σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα και πως μέχρι τώρα έχουν ακούσει μόνο λόγια, χωρίς καμία υλοποίηση. Τη στιγμή που όπως υποστηρίζουν έχουν κάνει προτάσεις με λύσεις ως Αγροτικοί Σύλλογοι, αλλά δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί. Με τα δεδομένα αυτά η περιοχή ετοιμάζεται για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, όπου η έλλειψη οργανωμένης λύσης και σχεδίου, για την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος, είναι σίγουρο ότι βάζει την αγροτική καλλιέργεια σε δυσκολίες.
Μιλώντας για το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη εργατικών χεριών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας σημείωσε «Έχουμε μείνει

Τέλη Νοεμβρίου οι εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης ξένων γλωσσών

Το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εξεταστική Νοεμβρίου για την πιστοποίηση γνώσης για τα επίπεδα Β1 “μέτρια γνώση” και Β2 “καλή γνώση”, καθώς και για τα Γ1 “πολύ καλή γνώση” και Γ2 “άριστη γνώση” σε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Τουρκικά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://kpg.it.minedu.gov.gr/
Πληροφορίες παρέχονται και στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δήμος Τριφυλίας: Την Τρίτη συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή

Με πέντε θέματα ημερήσιας διάταξης συγκαλείται σε συνεδρίαση για την Τρίτη και ώρα 13.30 η Δημοτική Επιτροπή Τριφυλίας.
Τα θέματα, όπως αναγράφονται στην πρόσκληση της συνεδρίασης, έχουν ως εξής:
1) Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας οικ. έτους 2024 (Εισήγηση προς το Δ.Σ).
2) Έγκριση ή μη του πρακτικού της πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση Δημοτικού χώρου για την εγκατάσταση & λειτουργία Λούνα Παρκ στη Δ.Κ. Γαργαλιάνων.(Εσωτερικός χώρος του Δημοτικού γηπέδου Γαργαλιάνων).
3) Άσκηση ή μη έφεσης κατά της με αρ. 77/2024 απόφασης του Μον. Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας με ενάγοντα τον Ιωάννη Γκόνη του Κωνσταντίνου επί της με αρ.κατ.191/2023 αγωγής του.
4) Έγκριση Υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας – Εταίρου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για την υλοποίηση της

Μαρουσάκης: Πότε θα εξασθενήσουν οι άνεμοι - Νέο κύμα κακοκαιρίας με επικίνδυνα φαινόμενα από την Πέμπτη


Το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν οι ισχυροί άνεμοι, μειώνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Στην περιοχή της Κορινθίας, όπου οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που μαίνεται σε δασική περιοχή, οι άνεμοι θα αγγίξουν τα 7 μποφόρ.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη επειδή η φωτιά τείνει να δημιουργεί τον δικό της καιρό, στο πεδίο είναι πιθανό οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις, ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν και αιφνίδιες αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου.
Νέο κύμα κακοκαιρίας την Πέμπτη
Σήμερα Δευτέρα (30/9) θα έχουμε ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα με εξαίρεση το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Η μέση θερμοκρασία θα κινηθεί στους 24-26 βαθμούς Κελσίου
Στην Αττική θα έχουμε ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης θα αγγίξει τους 26 βαθμούς Κελσίου. Άνεμοι 5-6 μποφόρ θα δροσίσουν την ατμόσφαιρα.
Αισθητά χαμηλότερα θα είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, όπου το μεσημέρι στο κέντρο

Στον πάγο οι σχολικές εκδρομές μέχρι νεοτέρας - Η πρόταση της ΟΛΜΕ στους καθηγητές


«Φρένο» μέχρι νεοτέρας στις εκδρομές μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου βάζουν οι καθηγητές τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς σύμφωνα με την εισήγηση της ΟΛΜΕ στις ΕΛΜΕ, καλούνται σε αποχή από τη συνοδεία σχολικών εκδρομών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας προσανατολίζονται να απέχουν σύσσωμα από τις σχολικές εκδρομές με πρώτο χρονικό ορόσημο τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αναδιαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ευθύνες των συνοδών εκπαιδευτικών.
Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα και αναμένονται εκεί να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν οι καθηγητές τη συνοδεία των σχολικών εκδρομών και αν θα γίνει τελικά αποδεκτή η πρόταση για αποχή από αυτές είτε καθολικά από τις ΕΛΜΕ είτε από κάποιες εξ αυτών.
Η πρόταση της ΟΛΜΕ για αποχή από την συνοδεία σχολικών εκδρομών
Όπως διευκρινίζεται και στην σχετική ανακοίνωση η πρόταση για αποχή από την συνοδεία

Παγκόσμια ανησυχία για τη μυωπία: Γιατί τα παιδιά βλέπουν όλο και χειρότερα


Σε αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία αναδεικνύεται η μυωπία, η οποία πρόκειται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050 - προειδοποιεί μελέτη.
Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ασία: Το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα έχουν μυωπία, ενώ πάνω από 40% επηρεάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία.
Στον αντίποδα, η Παραγουάη και η Ουγκάντα - με ποσοστό περίπου 1% - είχαν μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα μυωπίας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ είχαν ποσοστό περίπου 15%.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology, εξέτασε έρευνες που αφορούσαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους.
Η ανάλυση των αριθμών αποκάλυψε ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023 - αγγίζοντας πλέον το 36%.
Και η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία του Covid, λένε οι ερευνητές.
Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων του δημοτικού και τείνει να

Πώς θα βγείτε στην σύνταξη με οφειλές - Τι προβλέπει η ρύθμιση


Στην καταβολή συντάξεων με αυξημένες οφειλές προχωράει ο ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news το απαιτούμενο λογισμικό για την εξέταση περισσότερων από 8.500 αιτήσεων συνταξιοδότησης από ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους από 20.000 στις 30.000 ευρώ και για αγρότες από 6.000 σε 10.000 ευρώ τέθηκε σε λειτουργία.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ο ασφαλισμένος πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ και ειδικά προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον π. ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στην ασφάλιση στον π. ΟΓΑ για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης

Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχική υγεία του παιδιού είναι σε κίνδυνο

«Η ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τη ζωή και το μέλλον των νέων εδώ και δεκαετίες, έχει εισέλθει σε επικίνδυνη φάση».
Με αυτές τις λέξεις, ως εισαγωγή, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, ειδική έρευνα για την υγεία των νέων, στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.
Η έκθεση αναφέρει ότι, ενώ η ψυχική ασθένεια ευθύνεται για τουλάχιστον το 45% της συνολικής επιβάρυνσης από ασθένειες σε άτομα ηλικίας 10 έως 24 ετών, μόνο το 2% των παγκόσμιων προϋπολογισμών για την υγεία διοχετεύεται στην ψυχική φροντίδα.
Ακόμα και στις πιο ευημερούσες χώρες, όπως επισημαίνεται, καλύπτεται λιγότερο από το ήμισυ των αναγκών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Τι φταίει όμως και το μέλλον, ή και το παρόν, της νέας γενιάς είναι στο κόκκινο;
Εν γένει, όπως προκύπτει από την έρευνα του Lancet που διήρκεσε 4 χρόνια και συμμετείχαν περισσότεροι από 50 κορυφαίοι ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ακαδημαϊκοί και φυσικά νέοι που έχουν βιώσει ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, οι βασικοί υπαίτιοι για την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγεία των νέων είναι η διαγενεακή ανισότητα, ο κατακερματισμός της

Φθηνότερο το ρεύμα τον Οκτώβριο λόγω πτώσης της θερμοκρασίας


Σήματα σταθεροποίησης ή και ελαφράς μείωσης για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Οκτωβρίου στέλνει η χονδρεμπορική αγορά. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο, πέντε ημέρες πριν κλείσει ο μήνας, στα 118,37 ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση κοντά στα 10 ευρώ από τη μέση τιμή των 129,83 ευρώ του Αυγούστου και πολύ χαμηλότερα από την τιμή του Ιουλίου των 135,54 ευρώ, που ήταν και η υψηλότερη τιμή της χρονιάς.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η μέχρι στιγμής πορεία της χονδρεμπορικής τιμής διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα για τους καταναλωτές, εάν δεν προκύψει κάποιο εξαιρετικά απρόβλεπτο γεγονός που θα ανακόψει την πορεία αποκλιμάκωσης καθώς ο κατεξοχήν παράγοντας εξώθησης της τιμής προς τα πάνω, η υψηλή ζήτηση λόγω υψηλών

Πότε σβήνονται και πότε όχι τα πρόστιμα της Εφορίας για τα αναδρομικά!


Πρόστιμα και προσαυξήσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς για αναδρομικά που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τα δήλωσαν εκπρόθεσμα ή δεν τα δήλωσαν καθόλου επέβαλε η ΑΑΔΕ.
Όπως προκύπτει από τις εκατοντάδες προσφυγές που έχουν γίνει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, το πρόβλημα εντοπίζεται στον χρόνο λήψης της βεβαίωσης των αποδοχών και της δήλωσης των αναδρομικών στην εφορία.

Σε πολλές περιπτώσεις η ΔΕΔ ακύρωσε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την ΑΑΔΕ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα επικύρωσε και βεβαιώθηκαν στους υπόχρεους συνταξιούχους.
Η κύρια ευθύνη ανήκει στον ΕΦΚΑ, ο οποίος κατέβαλε τα αναδρομικά και έστειλε στην εφορία τις βεβαιώσεις, χωρίς να ενημερώσει τους συνταξιούχους με ειδική ειδοποίηση προκειμένου να το γνωρίζουν και να υποβάλουν στη σχετική δήλωση στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην έχουν πρόβλημα.
Με βάση τις «γνωματεύσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, οι μισθωτοί συνταξιούχοι που λαμβάνουν αναδρομικές αμοιβές, υποχρεούνται να τις δηλώσουν, μέχρι το τέλος του

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Απίθανες τραγωδίες στο πεδίο της μάχης: Τι γίνεται όταν ο εχθρός απουσιάζει; Σκοτώνει ο ένας τον άλλον!

Έχουν συμβεί (και) απίθανες (ιλαρο)τραγωδίες στα πεδία των μαχών! Κάποιες ήττες έχουν μείνει στην Ιστορία ως ορόσημα και ακόμα και σήμερα, χρόνια πολλά μετά, παραμένουν εμβληματικές.
Ο Πλάτων έχει γράψει σοφά: «Το νικάν εαυτόν πασών νικών πρώτη και αρίστη· το δε ηττάσθαι αυτόν υφ’ εαυτού, αίσχιστον και κάκιστον». Μεταφορική η σημασία της ρήσης του αθηναίου φιλοσόφου, που αφορά-κυρίως- τον χαρακτήρα του ανθρώπου, αλλά για σκεφτείτε ότι στην Ιστορία υπάρχουν περιπτώσεις που το νόημα της φράσης του Πλάτωνα είχε κυριολεκτική σημασία.
Υπήρξαν στρατεύματα που πολέμησαν δίχως εχθρό απέναντί τους και ηττήθηκαν! Κι όμως… «Αίσχιστον και κάκιστον»!
Για να θυμηθούμε δυο μόνο από αρκετές περιπτώσεις που θυμίζουν εκείνο το παλιό ανέκδοτο: έτρεχε μόνος και βγήκε δεύτερος…
Η Μάχη του Καρανσέμπες (1788) στιγματίστηκε- η πιο σωστά αιματοκυλίστηκε- από τη μια γκάφα μετά την άλλη και κατέληξε σε τραγική φάρσα, σε απίστευτη καταστροφή κατά την οποία ένας στρατός σκότωσε έως και 10.000 δικούς του, αυτοκαταστράφηκε και

Σε αυτές τις περιοχές της Μεσσηνίας θα βρεθεί από Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου η Κινητή Αστυνομική Μονάδα


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου θα είναι, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, τα ακόλουθα:
Διεύθυνση Αστυνομίας ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δευτέρα (30.9.2024) απογευματινές ώρες
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Καρνάσι – Δασοχώρι – Άνω Μέλπεια – (οικ. Διμάνδρα) – Σύρριζο – Στάσιμο – Κακαλέτρι – Οικ. Μαρίνα (Επιστροφή Διμάνδρα) – Ψάρι – Χρυσοχώρι – Χαλκιάς – Κούβελα
Τρίτη (1.10.2024) απογευματινές ώρες
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καλαμάτα – Αχλαδοχώρι – Μαθία – Λύκισσα – Γαμβριά – Κόκκινο – Άνω

Αυτόματα πρόστιμα από την εφορία, χωρίς… εξηγήσεις!

Την αυτόματη επιβολή των προστίμων ενεργοποιεί από τον επόμενο μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) σε φορολογούμενους που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Τα ειδοποιητήρια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω email και της εφαρμογής myAADEapp.
Η νέα εφαρμογή, εντάσσεται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, που προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου» κατά την υποβολή δηλώσεων α) ΦΠΑ/παρακρατούμενων φόρων/νομικών προσώπων και β) του εντύπου Ε1.
Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται αυτόματα μέσω TAXISnet αμέσως μετά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης. Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος υποβάλει καθυστερημένα τη δήλωσή του, το σύστημα θα εκκαθαρίζει τον φόρο και ταυτόχρονα θα επιβάλλει το πρόστιμο για την καθυστέρηση. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, ενώ για επιχειρηματίες φτάνουν τα 250 ευρώ για όσους

Σαν σήμερα 29/9, Το αίσχος της Δύσης προς τον Ελληνικό Πολιτισμό: Ένας Ενετός γκρεμίζει τον Παρθενώνα και οι φίλοι μας Δυτικοί αγοράζουν τα σπαράγματά του

Πάντοτε η Δύση... αγαπούσε την Ελλάδα. Ένας Ενετός, ο Φραγκίσκος Μοροζίνης γκρέμισε με τα κανόνια του τον Παρθενώνα και οι φίλοι μας οι Δυτικοί έσπευσαν να αγοράσουν τα κομμάτια του από τους Τούρκους. Τέτοια αγάπη…
Οι Βυζαντινοί Χριστιανόπληκτοι μετέτρεψαν τον Παρθενώνα σε ναό: της Αγίας Σοφίας. Προς τιμήν τους, δεν άγγιξαν τα αετώματα, αν και απεικόνιζαν θρησκευτικές και λατρευτικές σκηνές με τη θεά Αθηνά, τον Ποσειδώνα και άλλους.
Επί Φραγκοκρατίας ο χώρος γύρω από τον Παρθενώνα μετατράπηκε σε τόπος ενδιαίτησης του πρώτου φράγκου άρχοντα των Αθηνών, του Όθωνα ντε λα Ρος, ενώ η Ακρόπολη έγινε η έδρα της φραγκικής βαρωνίας· ο Παρθενώνας αποδίδεται στη Δυτική Εκκλησία και μετατρέπεται σε ναό αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία. Παραπέμπει στην θεά Αθηνά ο συμβολισμός.
Και έρχονται οι Οθωμανοί. Το 1458, ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής ανεβαίνει στον Ιερό Βράχο, που αποκτά πλέον το όνομα Ατίνα Καλεσί, δηλαδή φρούριο των Αθηνών· ο Παρθενώνας

Κάτι περίεργο συμβαίνει στον γήινο φλοιό κάτω από την Τουρκία

Μια παράξενη κοιλότητα που βρίσκεται καταμεσής ενός υψιπεδίου στην κεντρική Τουρκία φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου που μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να κατανοούμε.
Κάτω από τη Λεκάνη Κόνια στο Υψίπεδο της Κεντρικής Ανατολίας, ο φλοιός της Γης μαλακώνει και στάζει βαθύτερα στο εσωτερικό του πλανήτη, μια διαδικασία που διαμορφώνει ολόκληρη την περιοχή, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications.
Το φαινόμενο, γνωστό ως λιθοσφαιρικός σταλαγμός (lithospheric dripping), έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε σχετικά λίγες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Λεκάνη Αριζάρο των Άνδεων που είχε ανακαλυφθεί από την ίδια ερευνητική ομάδα.
Συμβαίνει όταν μάζες πετρωμάτων αποσπώνται από το κατώτερο τμήμα του φλοιού και βυθίζονται στον πιο υποκείμενο μανδύα, που είναι πιο ρευστός.
«Εξετάζοντας τα δορυφορικά δεδομένα, παρατηρήσαμε έναν κυκλικό σχηματισμό στη Λεκάνη

Διπλές εκλογές σηματοδοτεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η απόφαση του Μαξίμου για αλλαγή του εκλογικού νόμου ή όχι, θέμα που έθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με συνέντευξή του , είναι μια κομβική απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν αποφασίσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο είναι σαφές πως θα κυνηγήσει την αυτοδυναμία, το όριο για την οποία είναι με τα σημερινά δεδομένα λίγο πάνω από πάνω από 37% και με οριακό αριθμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Αν αποφασίσει να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο είναι επίσης σαφές πως θα κυνηγήσει μεν την αυτοδυναμία που αυτή τη στιγμή φαντάζει εκτός πραγματικότητας, αλλά θα πρέπει το διάστημα έως τις εκλογές να προετοιμάσει κυβερνητικό εταίρο, να διαμορφώσει δηλαδή μια στρατηγική κυβερνητικών συμμαχιών. Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποκλειστεί, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός, συνεπώς θα πρέπει να επιλεγεί κόμμα από το χώρο της ακροδεξιάς. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης, που συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του διαθέτει «καντάρια» πολιτικό μυαλό, προετοιμάζει το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση με το «επιχείρημα» πως κανένα κόμμα που είναι κοινοβουλευτικό δεν είναι ακροδεξιό (!), με το συμπέρασμα του ακροατή να

Χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι; Μπορεί να τροφοδοτούνται από το... κοιλιακό λίπος


Φαίνεται ότι το περιττό κοιλιακό λίπος δεν καθιστά απλώς στενά τα ρούχα, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει στον χρόνιο πόνο σε όλο το σώμα. Μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια εκπληκτική σύνδεση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και του διαδεδομένου μυοσκελετικού πόνου, με σημαντικές επιπτώσεις για τον τρόπο που κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε τις χρόνιες παθήσεις πόνου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και άλλοι φορείς ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες στη μελέτη UK Biobank για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κοιλιακού λίπους και χρόνιου πόνου.
Χρησιμοποιώντας προηγμένες μαγνητικές τομογραφίες (MRI), κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια δύο διαφορετικούς τύπους κοιλιακού λίπους: το σπλαχνικό λίπος (VAT), το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και το υποδόριο λίπος (SAT), το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια σαφή σχέση: όσο περισσότερο κοιλιακό λίπος είχε ένα

Διακοπές ρεύματος στην Τριφυλία

Διακοπές στην παροχή ρεύματος που ηλεκτροδοτεί περιοχές στην Τριφυλία θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα: 
Τη Δευτέρα από 8.00 έως 16.00 στα Κοκκινοχώραφα. 
Την Τρίτη από 8.00 έως 16.00 σε Βρωμονέρι – Όζενα Δ.Ε. Γαργαλιάνων. 
Την Τετάρτη από 8.00 έως 16.00 στη Μώραινα Δ.Ε. Φιλιατρών. 
Την ίδια μέρα από 12.00 έως 18.00 στην περιοχή του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας.

Βρέθηκε το φάρμακο κατά της φαλάκρας; Θαυματουργή ουσία βάζει τέλος στην τριχόπτωση


Ένα φυσικό σάκχαρο του οργανισμού μπορεί να είναι η θαυματουργή ουσία που θα σταματήσει την τριχόπτωση στους άνδρες και κατ' επέκταση τη φαλάκρα.
Οι ειδικοί έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με την τριχόπτωση, η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην National Library of Medicine, η ανδρογενετική αλωπεκία (AGA) είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας μαλλιών στους άνδρες, επηρεάζοντας το 30-50% των ανδρών έως την ηλικία των 50.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η 2-δεοξυ-D-ριβόζη (2dDR), ένα φυσικό σάκχαρο που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Νέα αισιοδοξία για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology έδειξε ότι η θεραπεία με 2dDR μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τις υπάρχουσες λύσεις εγκεκριμένες από τον

Κομποστοποίηση στην κουζίνα: Μετατρέπουμε τα υπολείμματα τροφίμων σε "χρυσό" για τα φυτά μας


Πάνω από το 30% όλων των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια στον "ανεπτυγμένο" κόσμο, συμβάλλοντας σε μια τεράστια ποσότητα απορριμμάτων στις χωματερές. Όταν τα οργανικά υλικά αποσυντίθενται στις χωματερές, απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που είναι σημαντικά πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Η κομποστοποίηση όχι μόνο βοηθά στη μείωση αυτού του επιβλαβούς αερίου, αλλά επίσης εμπλουτίζει το έδαφος, μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και προάγει τη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος.
Σε αρκετές περιοχές -τουλάχιστον στο λεκανοπέδιο της Αττικής, πιθανότατα και σε άλλα σημεία σε όλη τη χώρα- εδώ και αρκετό καιρό έχουν προστεθεί οι καφέ κάδοι απορριμμάτων, που αφορούν την αξιοποίηση κομποστοποιήσιμων υλικών. Η κομποστοποίηση δεν είναι απλώς μια λέξη της μόδας—είναι ένας ισχυρός τρόπος να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να συμβάλουμε σε έναν πιο υγιή πλανήτη. Σε πολλούς η κομποστοποίηση

Γρεβενά: Απατεώνες απέσπασαν πάνω από 15.000 ευρώ από 80χρονη


Εξιχνιάσθηκε, μετά έρευνα αστυνομικών του τμήματος Ασφάλειας Γρεβενών, περίπτωση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος 80χρονης ημεδαπής, σε περιοχή των Γρεβενών, με το πρόσχημα έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης της κόρης της.
Σύμφωνα με την αστυνομία, για την υπόθεση αυτή ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 28χρονου αλλοδαπού, ο οποίος εισέπραξε από την 80χρονη το χρηματικό ποσό των 15.500 ευρώ, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δύο συνεργών του, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι είχαν το ρόλο του υποτιθέμενου ιατρού (ο άνδρας) και της κόρης (η γυναίκα).
Ειδικότερα, η 80χρονη δέχτηκε τηλεφωνική κλήση στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας της και έπειτα στο κινητό της από άγνωστο άνδρα, ο οποίος της συστήθηκε ως ιατρός νοσοκομείου και αφού προφασίστηκε ότι η κόρη της είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα


Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Επιδόματος Παιδιού – Α21 ώστε να καταβληθεί η τέταρτη δόση  Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 8:00 το πρωί.
Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:
  • τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας,
  • η τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά, εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.
Οι δικαιούχοι
  • Έλληνες πολίτες,

Μάλη Μεσσηνίας: Ο απάτητος παράδεισος της Τριφυλίας μέσα από εικόνες

Μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου έχουν ξεκινήσει την προβολή χωριών με ψηφιακό τρόπο. Οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» και το Εργαστήριο Ψηφιακών Δεξιοτήτων «Αλγόριθμος» επιχειρούν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με την ύπαιθρο μέσα από έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα σύντομο οδοιπορικό στη Μάλη Μεσσηνίας το οποίο και έχει αναρτηθεί στο youtube
Η Μάλη, μικρός ορεινός οικισμός κοντά στα Φιλιατρά, είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που έφυγε, που ακούμε μόνο στις διηγήσεις των παλαιότερων.
Η ποιμενική ζωή τα άγρια ζώα το φυσικό ανάγλυφο όμως όταν το συναντάς εδώ είναι σα να προβάλλεται σε μια γιγάντια οθόνη αυτή η Ελλάδα. Είναι όμως ζωντανή εδώ και όχι μια απεικόνιση της.
Το μόνο δεδομένο είναι πως δεν προσεγγίζεται εύκολα και είναι αυτός ένας λόγος που

Παγώνουν οι αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας!


Παγώνουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2025, αφενός γιατί οι αλλαγές είναι περίπλοκες, αφετέρου η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα, σε μια περίοδο που πιέζεται δημοσκοπικά.
Στο πλαίσιο αυτό βάζει στον «πάγο» τις αλλαγές που προτείνει η επιτροπή που είχε συσταθεί και η οποία πρότεινε να καταργηθεί η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των «καθαρών» αυτοκινήτων, όπως τα υβριδικά και άλλα χαμηλών ρύπων και να διατηρηθούν οι απαλλαγές μόνο στα ηλεκτρικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧΕ, του έτους 2025, που θα αναρτηθούν στο taxisnet μέσα στον Νοέμβριο, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος, αλλά υπάρχουν αλλαγές στην προθεσμία και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για όσους δεν τα πληρώσουν έγκαιρα.
Ειδικότερα, η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα οριστεί από τις 15 Νοεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024. 
Παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου που δινόταν κάθε χρόνο, θα υπάρχει, αλλά θα κοστίζει ακριβά καθώς:
  • Όσοι πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου θα

ΠΟΥ: Όλο και πιο προβληματική η χρήση των social media από τους νέους της ΕΕ

H χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και πιο προβληματική, με πολλούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα αντίστοιχα του εθισμού, προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη (25/9), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Χρειαζόμαστε άμεση και συνεχή δράση για να βοηθήσουμε τους εφήβους να σταματήσουν την ενδεχομένως βλαπτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε κατάθλιψη, παρενόχληση, άγχος και μέτριες σχολικές επιδόσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.
Το 2022 το 11% των εφήβων (13% των κοριτσιών και το 9% των αγοριών) εμφάνιζαν συμπτώματα προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ήταν 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από 280.000 νέους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν μοιάζουν με αυτά του εθισμού:δεν είναι σε θέση να

Σχολεία 2024: Ποιες απουσίες θεωρούνται αδικαιολόγητες

Μια από τις πολυσυζητημένες αλλαγές της φετινής σχολικής χρονιάς είναι η επαναφορά των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών που αφορά μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Με την επαναφορά αυτού του διαχωρισμού των απουσιών εφεξής επαρκής θα χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες, ενώ μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.
Η αυστηροποίηση του συστήματος δικαιολόγησης των απουσιών ήταν ένα από τα αιτήματα των καθηγητών καθώς όπως είχε επισημανθεί η προτέρα κατάργηση του συστήματος δικαιολόγησης είχε δημιουργήσει μπάχαλο στις τάξεις με πολλούς μαθητές να κάνουν κατάχρηση των προσφερόμενων απουσιών. Παράλληλα από φέτος απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ.

Επιχείρηση εκκαθάρισης εκλογικών καταλόγων: Βρέθηκαν 10.000 ψηφοφόροι ετών... 116

Στους εκλογικούς καταλόγους έχει διαπιστωθεί πως οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 80 ετών είναι περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν πάνω από 10.000 εγγεγραµµένοι ηλικίας... 116 ετών, ενώ έχουν εντοπιστεί ήδη περισσότερες από 1.300 διπλοεγγραφές. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταλόγων µε ορίζοντα έως τις αρχές του έτους να έχει ολοκληρωθεί. Η εκκαθάριση είναι σηµαντική, για να υπάρχει ακριβής εικόνα του σώµατος των ψηφοφόρων, αλλά και προκειµένου να εξάγονται σωστά συµπεράσµατα για το ύψος της αποχής.
Και όµως, στη χώρα µας υπάρχουν 10.000 πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1908, είναι δηλαδή 116 ετών και... ψηφίζουν ακόµη κανονικά. Αυτό λένε οι επίσηµοι εκλογικοί κατάλογοι της χώρας, την εκκαθάριση των οποίων επιχειρεί να κάνει για πρώτη φορά συντονισµένα το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρµόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναγκαίο, καθώς οι σωστοί εκλογικοί κατάλογοι είναι ζήτηµα δηµοκρατίας, καθώς διαφορετικά προκύπτουν λανθασµένα πολιτικά συµπεράσµατα για την αποχή και άλλα

ΗΠΑ - Απόφαση ορόσημο για το φθόριο στο νερό: "Αδικαιολόγητος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία"


Νομική ετυμηγορία ορόσημο κατά του φθορίου στο πόσιμο νερό εξέδωσε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, αποφασίζοντας ότι οι τρέχοντες κανονισμοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) για το φθόριο ενδέχεται να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ότι το φθόριο θα μπορούσε να αποτελέσει «αδικαιολόγητο κίνδυνο» για την ανθρώπινη υγεία.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια αποφάνθηκε αργά την Τρίτη κατά της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, δίνοντας εντολή στους αξιωματούχους να λάβουν μέτρα για ανησυχίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τα επί του παρόντος συνιστώμενα επίπεδα φθορίου στην παροχή πόσιμου νερού στις ΗΠΑ.
Η απόφαση του δικαστή Έντουαρντ Τσεν ήρθε μετά από μακρά και εντεινόμενη διαμάχη σχετικά με το εάν τα οφέλη από τη συνέχιση της προσθήκης φθορίου στην παροχή νερού υπερτερούν των κινδύνων του.
Ο περιβαλλοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Food & Water Watch και μερικές ομάδες πολιτών που τάσσονται κατά του φθορίου, όπως το Fluoride Action Network, βρίσκονται στα δικαστήρια για σχεδόν μια δεκαετία αφότου η EPA απέρριψε την αίτησή τους κατά των

Τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Δύο σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παραμένει άλυτο για 3,5 χρόνια.
Ο νόμος προβλέπει ότι μετά από τρία χρόνια οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας χάνουν τη μισή παροχή τους εάν εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, με τη σύνταξη να μειώνεται από το 70% στο 35% της αρχικής.
Οι περικοπές έχουν ήδη εφαρμοστεί για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, αλλά όχι ακόμη για εκείνους του ιδιωτικού τομέα. Αν δεν κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, υπάρχει ο κίνδυνος αναδρομικών πληρωμών σε περίπτωση δικαστικών προσφυγών.
Το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:
1. Να δοθεί στους δικαιούχους η επιλογή να περικόψουν κατά 50% τη μικρότερη από τις συντάξεις που λαμβάνουν.
2. Η περικοπή να εφαρμόζεται μόνο στην εθνική σύνταξη, ενώ η αναλογική σύνταξη να

Mπλόκο της ΑΑΔΕ στους επαγγελματίες - Σφίγγει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν


Η καταπολέμηση της ευρύτατης και συστηματικής φοροαποφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών γίνεται τώρα ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των φορολογικών υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ, που σχεδιάζουν νέες παρεμβάσεις. Κατά τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, με τον εντοπισμό και τη φορολόγηση αυτής της μεγάλης «δεξαμενής» αδήλωτων εισοδημάτων τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά, καθιστώντας εφικτές κάποιες μειώσεις φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν πόσο εκτεταμένη είναι η φοροδιαφυγή σ' αυτόν τον χώρο και τι περιθώρια υπάρχουν για άντληση φορολογικών εσόδων.
Οπως έχει ήδη διαπιστωθεί με ανάλυση στοιχείων της ΑΑΔΕ και του ΥΠΟΙΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών αποκρύπτει έσοδα και εμφανίζει εισοδήματα πολύ μικρότερα από τα πραγματικά Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ζημιές, ενώ αρκετοί αναφέρουν μηνιαία έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ..
Οι παρεμβάσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, τόσο από την εφαρμογή του τεκμαρτού

Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια της ΝΔ: Tο 2027 να βρει μία Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή, με ανάπτυξη 3% και μέσο μισθό στα €1.500

«Γιορτάζουμε, λοιπόν, τα 50 χρόνια της παράταξης αυξάνοντας ταχύτητα ώστε το 2027 να βρει μία Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και παραγωγική. Με ανάπτυξη 3%, ανεργία 8% και πληθωρισμό 2%. Με μέσο μισθό στα 1.500. Και κατώτατο στα 950 ευρώ. Ένα κράτος πιο δίκαιο και ψηφιακό. Περήφανο και αισιόδοξο. Θα είναι το δικό μας μικρό δώρο στη μεγάλη και διαχρονική προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στη χώρα», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτακης σε άρθρο του σε ένθετο της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ.
«H 50ή επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί ένα απλό ορόσημο. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι αυτή η παράταξη αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της πατρίδας μας στις πιο καθοριστικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της. Τα γενέθλια της, άλλωστε, συμπίπτουν και με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη γέννηση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. Μία αφορμή για σκέψεις και συμπεράσματα… Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα μας

Ενοίκια και διατροφή απομυζούν τα εισοδήματα - Αυξήθηκε η μέση δαπάνη των νοικοκυριών


Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν τα νοικοκυριά το 2023-σε σύγκριση με το 2022- αναγκαζόμενα εξαιτίας της ακρίβειας να αυξήσουν τις οικογενειακές δαπάνες. Ενοίκια και διατροφή, αλλά και οι μεταφορές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ (1.685,28 ευρώ τον μήνα), καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 5,3%, σε σχέση με το 2022. Σε σταθερές τιμές, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε σε ποσοστό 1,7% ή 347,16 ευρώ, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του 2023 που ήταν 3,5%.
Επίσης σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:
  • Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ τον μήνα.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 16,8% του

Κίνα: Βάζει τέλος στη βίζα για τους Έλληνες πολίτες

Η Κίνα καταργεί τη βίζα για Έλληνες και Κύπριους πολίτες τόσο για τουριστικούς όσο και για επιχειρηματικούς λόγους
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πολίτες από την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία και την Κύπρο θα μπορούν σύντομα να ταξιδεύουν στην Κίνα χωρίς την ανάγκη για βίζα για διαμονή έως 15 ημερών.
Αυτή η πρωτοβουλία της Κίνας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να διευκολύνει τα ταξίδια και να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο νέος κανόνας αφορά τόσο τουριστικούς όσο και επιχειρηματικούς λόγους για σύντομες διαμονές, αλλά η διάρκεια και οι όροι ενδέχεται να ποικίλλουν ανάλογα με τους σκοπούς του ταξιδιού.
Τα ευρωπαϊκά κράτη που θα χαίρουν… του προνομίου
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της

Πώς βρίσκει η Εφορία όσους δεν υπέβαλαν δήλωση!

Σε σαφάρι φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2008 αναζητεί η ΑΑΔΕ, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει.
Η αναζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ.
Από τον Οκτώβριο θα αρχίσει η κοινοποίηση των σχετικών ειδοποιήσεων στους… ξεχασιάρηδες, για να υποβάλουν φορολογική δήλωση και έπεται η κοινοποίηση στους υπόχρεους των Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου.
Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα, αφού λάβει την πράξη του εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Με την υποβολή της δήλωσης ακυρώνεται ο εκτιμώμενος προσδιορισμός του φόρου και

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

MS Estonia: Το ναυάγιο που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη τραγωδία μετά τον Τιτανικό - 852 άνθρωποι χάθηκαν στη Βαλτική

Η χειρότερη θαλάσσια τραγωδία από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και σε καιρούς ειρήνης: Το πλοίο MS Estonia ναυαγεί στη Βαλτική και οδηγεί στο θάνατο 852 ανθρώπους. Η τραγωδία ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Τιτανικό και το ναυάγιο του RMS Empress of Ireland.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου του 1994, όταν το MS Estonia, που ταξίδευε από το Ταλίν προς τη Στοκχόλμη, άρχισε να μπάζει νερά από την πλώρη. Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 19:00 μεταφέροντας 989 επιβάτες και πλήρωμα, καθώς και οχήματα, και επρόκειτο να πιάσει λιμάνι στις 09:30 την επόμενη μέρα.
Η θάλασσα μαινόταν, όπως συνήθως τέτοια εποχή. Τα ρολόγια έδειχναν 50 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν ακούστηκε ένας ήχος από μέταλλο που σπάει, αλλά οι ναύτες που επιθεώρησαν την πλώρη, όπου ήταν η ράμπα που επέτρεπε την πρόσβαση στο εσωτερικό του πλοίου, δεν εντόπισαν τίποτα το ανησυχητικό.
Το πλοίο όμως άρχισε να μπάζει νερά λίγα λεπτά αργότερα και οι συναγερμοί να ηχούν ξέφρενα. Μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά το Εσθονία είχε πάρει κλίση δεξιά. Όσοι από τους επιβαίνοντες είχαν προλάβει να βγουν στα καταστρώματα είχαν πιθανότητες να δουν την