Η υπόθεση αυτή έφτασε μέχρι τη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή η οποία θα πρέπει να απαντηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κόβονται περίπου 1.000 τμήματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια προφανώς για να γίνει «εξοικονόμηση» κονδυλίων, από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, προβλήματα δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στην Παιδεία και ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων.
Μόνο στον Νομό Χανίων Κρήτης η απόφαση προβλέπει τη συγχώνευση συνολικά 24 τμημάτων, γεγονός που ξεσήκωσε τις προηγούμενες ημέρες τους γονείς οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κτίρια που στεγάζουν τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων.
Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν σε συγχωνεύσεις τμημάτων και «υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων με αποτέλεσμα να ξεκινά με ανατροπές και νέα εμπόδια η σχολική χρονιά για δεκάδες οικογένειες», όπως υποστηρίζουν σε σχετικές ανακοινώσεις. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων κάνει λόγο για «συμπεριφορές απαράδεκτες που μόνο αντιεκπαιδευτικές μπορούν να χαρακτηριστούν, ασκούνται πιέσεις τηλεφωνικά σε γονείς για να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο της γειτονιάς».
Ανάλογη είναι η εικόνα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας όπως και στην Αττική και σε μεγάλη έκταση σε Πειραιά, Καισαριανή κ.α.
Όπως τονίζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών «αντί να συζητάμε για αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχουμε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αύξησης των μαθητών ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες».
Όπως αναφέρει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της «αυτή είναι η "αναβάθμιση" της εκπαίδευσης που νομοθετούν, με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στοιβάζοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μεγάλα τμήματα. Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διατυμπανίζει 10.000 διορισμούς, μειώνει θέσεις εργασίας με τις συγχωνεύσεις για να φέρει "στα δικά του μέτρα" τις προσλήψεις και τους διορισμούς».
Ερώτηση στη Βουλή
Να μην πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό ζητά ο τομεάρχης παιδείας του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, στη Βουλή.
Ο βουλευτής ρωτά ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: Να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων που δημιουργούν τερατώδη, υπερπληθή τμήματα, να καλυφτούν όλα τα πραγματικά κενά χωρίς περικοπές σε μία φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και να μειωθεί αποφασιστικά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, με κατεύθυνση 15 το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α' και Β' Δημοτικού και 20 το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις με αντίστοιχες προσλήψεις όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα