Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Λάστιχο τα ωράρια και με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας!

Λάστιχο εξακολουθούν να είναι ωράρια απασχόλησης των εργαζομένων ακόμη και στις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεωθεί να χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως καταγράφουν διαρκώς οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας.
Υποτίθεται ότι με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα μηδενίζονταν οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αφού όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά, πλην όμως, η παραβατικότητα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, από τη νομοθεσία.
Από τους ελέγχους που διενεργεί η επιθεώρηση Εργασίας προκύπτει πως οι κυριότερες πρακτικές παράκαμψης της ΨΚΕ, εντοπίζονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Σε εργαζόμενους που δουλεύουν για λογαριασμών τρίτων εταιριών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών.
  • Σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε super markets, logistics και πολυκαταστήματα με τις ειδικότητες του picker προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.
  • Σε εργαζόμενους που υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους να χτυπάνε την κάρτα τους μία ή δύο ώρες αργότερα από την έναρξη της εργασίας τους, ώστε να μην καταγράφονται οι υπερωρίες.
  • Δεν χορηγούνται επιδόματα νυχτερινής εργασίας σε εργαζόμενους που εργάζονται νύχτα, καθώς την κάρτα την χτυπάνε πολύ νωρίτερα.
  • Επιχειρήσεις που οι προϊστάμενοι χτυπάνε οι ίδιοι κατά το δοκούν τις κάρτες των εργαζομένων τους.
  • Ωρομίσθιοι εργαζόμενοι (μερική απασχόληση) υποχρεώνονται να χτυπούν την Ψηφιακή Κάρτα για 4ωρη απασχόληση, αλλά απασχολούνται περισσότερες ώρες.
Σωρεία παραβάσεων
Ειδικότερα τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 6.714 έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα και εντοπίστηκαν συνολικά 1.619 παραβάσεις. Από αυτές, οι 177 παραβάσεις ή το 11% των παραβάσεων, εντοπίστηκαν σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 515.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν τον Οκτώβριο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ανήλθαν σε 3.247.410 ευρώ, που σημαίνει πως τα πρόστιμα για κακή χρήση της ψηφιακής κάρτας ανήλθαν στο 16%.
Από τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας προκύπτει επίσης, πως οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν παραβιάσεις στο ωράριο απασχόλησης, αδήλωτες υπερωρίες και, φυσικά, αδήλωτη και μαύρη εργασία.
Συνολικά, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε 35.283 ελέγχους και εντόπισε 10.457 παραβάσεις, με το ποσοστό της παραβατικότητας να ανέρχεται στο 29,6%, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν σε 33.270.490 ευρώ.
Οι περισσότερες παραβάσεις, 3.032, αφορούσαν στους πίνακες προσωπικού, για τους οποίους τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν σε 7.009.320 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου εντοπίστηκαν 1.715 παραβάσεις (16%). Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.574.890 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, από τους συνολικούς ελέγχους, το υψηλότερο ποσό προστίμων ή 12.505.500 ευρώ, καταλογίστηκε σε 1.093 περιπτώσεις που αφορούσαν την αδήλωτη εργασία, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί «πληγή» για την απασχόληση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα