
Μετά την προσωρινή υποχώρηση στο χαμηλό εννέα μηνών του Ιουλίου (2,7%), ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε εκ νέου στο 3,7% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 3,2%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός το 2026 αναμένεται να κλείσει στο 3,5%, πριν αποκλιμακωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Η εκτίναξη του πετρελαίου και οι πιέσεις στις τιμές
Βασικός μοχλός των νέων πιέσεων είναι η δραματική άνοδος των τιμών της ενέργειας. Η μέση τιμή του πετρελαίου Brent τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στα 101,2 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας μηνιαία αύξηση 14,9% και εντυπωσιακή άνοδο 50,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2025.
Από την ανάλυση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προκύπτει ότι οι υπηρεσίες είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό τον Αύγουστο (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από την ενέργεια. Ιδιαίτερα αισθητή παραμένει η μακροπρόθεσμη επιβάρυνση από την πανδημία και μετά, με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα να καταγράφουν σωρευτική αύξηση 47,6% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ακολουθούν στενά τα τιμολόγια ενέργειας και θέρμανσης.
Ανθεκτικότητα στα οικονομικά μεγέθη παρά τις προκλήσεις
Παρά τις πιέσεις στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας παραμένουν μέχρι στιγμής ανθεκτικοί. Κατά το β' τρίμηνο του 2026, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης ενισχύθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των εξαγωγών αγαθών.
Αντίστοιχα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διατηρείται αισθητά υψηλότερα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε βελτίωση σε υψηλό 15 μηνών. Στην αγορά εργασίας, οι συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούνται από την αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 7,9% τον Ιούλιο, με τον τουρισμό να στηρίζει τα έσοδα παρά τη μικρή μείωση των αφίξεων.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δείκτες αυτοί δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως τις επιπτώσεις από τη νέα ισχυρή άνοδο των τιμών της ενέργειας που εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας κρίσιμη την παρακολούθηση των επόμενων μηνιαίων δεδομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα