Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά, o οποίος την έδιωξε από τη Νέα Δημοκρατία λόγω αντικομματικής συμπεριφοράς, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στον χώρο της Δεξιάς. Η έξοδος της κόρης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη Ν.Δ., την οποία όλοι περίμεναν, και κυρίως δρομολόγησαν και οι δυο πλευρές, όσο και να μην το παραδέχονται, δείχνει στον μέγιστο βαθμό το χάσμα που υπάρχει στις τάξεις της δεξιάς παράταξης. Η ελληνική Δεξιά είναι πλέον τριχοτομημένη.
Από τη μια, είναι η Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, που προσπαθεί να ορθοποδήσει, και από την άλλη, είναι ο ΛΑΟΣ, το κόμμα του Καρατζαφέρη, ενώ οσονούπω θα υπάρξει και το κόμμα της Μπακογιάννη, που θα ετοιμαστεί σταδιακά το επόμενο διάστημα. Η επιλογή της Μπακογιάννη να κάνει κόμμα είναι μονόδρομος για την ίδια και για το πολιτικό -μιντιακό σύστημα που την υποστηρίζει και θα εργαστεί γι’ αυτό σκληρά.......
............
Η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ψηφοφορία στη Βουλή, όπου η Ν.Δ. είπε «όχι» στα μέτρα στήριξης, επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος Καραμανλής, ο οποίος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η παράταξη θα έφθανε σε σημείο τριχοτόμησης. Ποτέ άλλοτε στη μεταπολιτευτική ιστορία της Δεξιάς δεν υπήρξαν τρία κόμματα στις τάξεις της, στοιχείο που δημιουργεί ανατροπές στο πολιτικό σύστημα.
Από τη μια, υπάρχει η Ν.Δ. του Σαμαρά, με τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνουν αρκετοί νεοδημοκράτες για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και τις κινήσεις του προέδρου της. Ο Σαμαράς επιδίωξε να έχει μια πιο σκληρή στάση σε σχέση με το παρελθόν, για να μπορέσει να πάρει και κόσμο που πήγε προς τον ΛΑΟΣ, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.
Η Ν.Δ. καταγράφεται με αρνητικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και έχει πέσει και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, αφού η MRB, που διατηρεί και φιλικές σχέσεις με τη Ρηγίλλης, την περασμένη Κυριακή την εμφάνισε στο 18,5%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς και την οργή των πολιτών για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο τυχοδιωκτισμός του ΛΑΟΣ
Ο ΛΑΟΣ αποδεικνύεται το καλύτερο μέχρι στιγμής «δεκανίκι» του συστήματος, έχοντας την πλήρη στήριξη του εκδοτικο-οικονομικού κατεστημένου. Ο Καρατζαφέρης εμφανίζεται ως ο απόλυτα συστημικός παίκτης, που προσπαθεί να κερδίσει πόντους δίνοντας στήριξη στην κυβέρνηση εκεί που πονάει.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αντέχει και διατηρεί τις δυνάμεις του κοντά στο 5%, με ανοδική κατεύθυνση, αφού έχει και τη στήριξη των ΜΜΕ και δεν έχει χάσει καθόλου, παρά τα όσα προέβλεπαν διάφοροι αναλυτές, που πίστευαν ότι η εκλογή Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό. Ο Καρατζαφέρης διατηρεί στις τάξεις του και λούμπεν στοιχεία με ακραίες απόψεις που δεν μπορούν να βρουν θέση στη Ν.Δ. του Σαμαρά.
Ένα από τα στελέχη που το σύστημα θέλει να εκμεταλλευθεί πλέον είναι ο Μάκης Βορίδης, το παρελθόν του οποίου στη Νεολαία της ΕΠΕΝ «ξέπλυνε» ο Καρατζαφέρης νομιμοποιώντας στην αστική συνείδηση.
Ο Βορίδης, από τους ικανότερους ρήτορες, αποτελεί το χρυσό παιδί του Καρατζαφέρη και τον φλερτάρει πολιτικά και ο Σαμαράς, ενώ το οικονομικό - μιντιακό κατεστημένο τον προωθεί πολύ και ποντάρει επάνω του.
Στο παιχνίδι της τριχοτομημένης Δεξιάς ο Βορίδης είναι δύσκολο να φύγει από τον ΛΑΟΣ, αν και θα πιεστεί να μετακινηθεί, όχι πλέον στη Ν.Δ., όπως σκέφτονταν ορισμένοι, λόγω της καλής του σχέσης με τον Σαμαρά, αλλά προς την Ντόρα και τον νέο σχηματισμό. Ο Βορίδης μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις το πρόσωπο που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά τον ΛΑΟΣ σε πτώση ποσοστών και να μετακινηθεί ένας αριθμός προς το κόμμα της Ντόρας, εκτός εάν ο ίδιος αποφασίσει ότι σύντομα θα ηγηθεί του κόμματος του Καρατζαφέρη κάνοντας όνειρα για άνοδο των ποσοστών, όπως συνέβη με άλλα συγγενή κόμματα της Ευρώπης.
Σαφής σχεδιασμός
Σε αυτό το δίπολο, όσο και να μην το παραδέχεται ο Σαμαράς, ο οποίος αγνοεί τον Καρατζαφέρη, δεν μπορεί να παραβλέψει τον πολιτικό σχεδιασμό της Μπακογιάννη, που είναι σαφής: η δημιουργία ενός κόμματος, που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το κενό στον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο, όπως λέει η ίδια. Επί της ουσίας θα είναι ένα κόμμα μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και θα προσπαθήσει να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Θα προσπαθήσει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος και πλέον θα έχει πολύτιμο σύμβουλό της τον πατέρα της. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά τελευταία εμφανίζεται μαζί του, όπως προχθές που πήγε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, για να ακούσει υπό τις νέες συνθήκες όχι τον Σαμαρά, αλλά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου...
Iδού τα «καμάρια» της Ντόρας
Αυτή τη στιγμή η Ντόρα διατηρεί σχέση... εμπιστοσύνης και συνομιλεί με περίπου 25 βουλευτές, δηλαδή το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Έχει σταθερή επικοινωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την ακολουθήσουν σε ό,τι κάνει ή συμφωνούν απολύτως με τις κινήσεις της. Κάποιοι απ’ αυτούς διαφωνούν και με τη στάση της στη Βουλή και ξέρουν ότι έψαχνε (και αυτή) αφορμή για να φύγει, όπως και ο Σαμαράς περίμενε πώς και πώς την ημέρα που θα τη διαγράψει.
Στην πραγματικότητα οι αποφασισμένοι να την ακολουθήσουν σε ένα εγχείρημα θα είναι περίπου 11, αν και η Ρηγίλλης επιμένει ότι με το ζόρι θα βρει τρεις με τέσσερις βουλευτές που έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Ν.Δ., αφού σύντομα, όπως λένε, θα αποδειχθεί ότι η Μπακογιάννη έκανε ένα πολιτικά μοιραίο λάθος.
Η Ντόρα έχει τις ευλογίες του πατέρα της, που ξέρει από διασπαστικές κινήσεις και έχει αποφασίσει να πληρώσει τον Σαμαρά με το ίδιο νόμισμα που τον πλήρωσε αυτός όταν ήταν πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου να περιμένετε να δείτε σταδιακά κινήσεις που θα προκαλούν τριγμούς στη Ν.Δ., δεν θα αφήσουν την ηγεσία ήσυχη και θα την αναγκάσουν να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές.
Ιδού λοιπόν τα... καμάρια της Ντορούλας, τα οποία το επόμενο διάστημα θα παίξουν διπλό ρόλο: από τη μια θα υπονομεύσουν τη δυνατότητα της Ν.Δ. να διαμορφώσει στρατηγική ανάκαμψης και θα επιχειρήσουν να την περιορίσουν σε έναν ρόλο μεσοβέζικης και εσωτερικά σπαρασσόμενης αντιπολίτευσης και από την άλλη θα δίνουν, με σταδιακές προσχωρήσεις, την εικόνα μιας διαρκώς διευρυνόμενης επιρροής στο κόμμα των Μητσοτάκηδων.
Έχουμε και λέμε:
1. Κώστας Κιλτίδης
Ο βουλευτής Κιλκίς, που συνομιλεί πολύ τακτικά με τον Καρατζαφέρη, αφού είναι των ίδιων πολιτικών αντιλήψεων, είναι με το ενάμισι πόδι εκτός Ν.Δ. Είναι από τους βουλευτές οι οποίοι, με το που θα δώσει σήμα η Ντόρα, θα βρεθούν αυτομάτως εκτός Ρηγίλλης. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τα χώνει στον Σαμαρά και λέει δεξιά κι αριστερά ότι αισθάνεται ξένο σώμα στη Ν.Δ. υπό τη νέα ηγεσία.
2. Θανάσης Γιαννόπουλος
Ο πρώην υφυπουργός, εχθρός του Κ. Σταϊκούρα στη Φθιώτιδα (ο γιος του Χρήστος είναι βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας), έχει σταθερή επικοινωνία με την Μπακογιάννη. Συχνά - πυκνά μιλάει με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Καραμανλή, ενώ θεωρεί τον Σαμαρά κατώτερο των περιστάσεων. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα όταν θα έρθει η ώρα να φύγει από τη Ν.Δ.
3. Σίμος Κεδίκογλου
Έχει σκληρή κόντρα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και σκληροπυρηνικό σαμαρικό Κώστα Μαρκόπουλο, με τον οποίο πολιτεύεται στην Εύβοια. Έχει κόψει τις γέφυρες με τη Ρηγίλλης και διατηρεί επαφή μόνο με την Μπακογιάννη. Θα είναι από τους βουλευτές, όπως προβλέπεται, που θα ακολουθήσουν εξ αρχής την Ντόρα στο νέο εγχείρημα.
4. Γιώργος Κοντογιάννης
Ήταν από τους βουλευτές που ταλαντεύονταν για το εάν θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Τελικά άκουσε την Μπακογιάννη και συντάχθηκε με την κομματική γραμμή, για να μην δημιουργηθεί η εικόνα ομάδας, και την επομένη της διαγραφής της την επισκέφθηκε στο γραφείο της. Στην ίδια περιφέρεια όπου εκλέγεται (Ηλεία) ανήκει και ο στενός σαμαρικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας.
5. Έλσα Παπαδημητρίου
Η βουλευτής Αργολίδας ήταν με το ένα πόδι εκτός Ν.Δ. την περασμένη Πέμπτη. Ήταν στο εξωτερικό και δεν έστειλε επιστολική ψήφο. Ο Σαμαράς της έδωσε μια ευκαιρία και ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας μίλησε μαζί της και τον διαβεβαίωσε ότι θα ψήφιζε τη συμφωνία. Είναι πιστή φίλη της Οικογένειας και θα ακολουθήσει την... αιωνίως κολλητή της Ντόρα στην πορεία εξόδου από τη Ν.Δ. Εχθρός της ο Γιάννης Μανώλης, σαμαρικός, πρώην βουλευτής και νυν γραμματέας Συνδικαλισμού.
6. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Οι κακές σχέσεις του με την Οικογένεια Μητσοτάκη ανήκουν στο παρελθόν. Έχει πολλές διαφωνίες με τον Σαμαρά και πολλά είναι τα αρνητικά του σχόλια για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Διατηρεί στενή σχέση με την Μπακογιάννη τους τελευταίους μήνες και ως Χανιώτης θα τη στηρίξει στις επιλογές της. Και αυτός θα την ακολουθήσει στο νέο εγχείρημα.
7. Λευτέρης Αυγενάκης
Ο νεαρός πολλά υποσχόμενος βουλευτής από το Ηράκλειο αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα την ακολουθήσουν στο νέο κόμμα. Πήγε μετά τη διαγραφή της να τη συναντήσει στο γραφείο της και συνομίλησαν επί αρκετή ώρα. Έχει πολλές ενστάσεις με την πολιτική Σαμαρά και δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αφού θεωρείται αξιόπιστος και φερέγγυος για την Οικογένεια. Ενδεικτικό στοιχείο της στενής σχέσης είναι ότι το επόμενο διάστημα θα τον παντρέψει η Ντόρα.
8. Γεράσιμος Γιακουμάτος
Ο πρώην υφυπουργός έχει σηκώσει ψηλά το σπαθί κατά του Καραμανλή, τον οποίο έχει λούσει πολλές φορές με πολλά αρνητικά σχόλια. Πιστός φίλος της Ντόρας, αν και λέει δημοσίως ότι έχει κάνει τις επιλογές της, θεωρείται ότι θα φύγει από τη Ν.Δ. για να την ακολουθήσει και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Είναι από τα στελέχη της Λαϊκής Δεξιάς που δεν θα διστάσουν να βρεθούν απέναντι στον Σαμαρά.
9. Μιχάλης Μπεκίρης
Ο νεαρός βουλευτής της Αχαΐας είναι κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα τον ακολουθήσει στις επιλογές του και δεν θα διστάσει να προχωρήσει προς την έξοδο. Είχε γλιτώσει τη διαγραφή στο παρά πέντε πριν από τρεις μήνες, όταν είχε αρθρογραφήσει σε εφημερίδα της Πάτρας υπέρ της ανάγκης να υπάρξει συγκυβέρνηση στηρίζοντας την αντίστοιχη πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
10. Γιάννης Ιωαννίδης
Ο μπασκετικός κόουτς, αν και είχε τον Σαμαρά δίπλα του όταν γινόταν η ψηφοφορία στη Βουλή και η Ντόρα ψήφιζε όχι, διατηρεί σταθερή επικοινωνία με την Μπακογιάννη και δεν θα διστάσει να βγει εκτός κόμματος. Έχει τακτική επικοινωνία με τον Καρατζαφέρη και είναι στενός φίλος του Κιλτίδη, ενώ ανήκει στη λαϊκή δεξιά και στο ενδονεοδημοκρατικό «πατριωτικό μέτωπο».
11. Γρηγόρης Αποστολάκος
Ο βουλευτής Λακωνίας είναι σε δίλημμα. Εκλέγεται σε έναν νομό με δυο σκληροπυρηνικούς σαμαρικούς, τον βουλευτή Δαβάκη και τον πρώην υφυπουργό Σκανδαλάκη. Αν και έχει ρίξει γέφυρες στον Σαμαρά, αφού τον έχουν διπλαρώσει φιλοσαμαρικά στελέχη, λέγεται ότι τελικά θα φύγει από τη Ν.Δ. και θα στηρίξει την Ντόρα, με την οποία είχε τακτική επικοινωνία όταν ήταν δήμαρχος και αυτός γενικός γραμματέας του δήμου.
Και ο ευρωβουλευτής
Εκτός Ν.Δ. θα βρεθεί και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, σκληρός εκφραστής των νεοφιλελεύθερων απόψεων στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Σκυλακάκης είναι σταθερός υποστηρικτής της Ντόρας και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Θα τη βοηθήσει όσο μπορεί. Σιγά μην υπήρχαν και αμφιβολίες...
Ο ρόλος του Κυριάκου
Ερώτημα αποτελεί για κάποιους τι θα κάνει ο αδελφός της Ντόρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατά πόσο θα ακολουθήσει την Ντόρα. Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά θεωρείται σίγουρο πως θα εγκαταλείψει τη Ν.Δ. όταν όμως έρθει η ώρα του νέου κόμματος. Ήταν έτοιμος να ψηφίσει «παρών», αλλά τελικά δεν προχώρησε στην κίνησή του: συντάχθηκε με την κομματική γραμμή για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπήρχε οικογενειακό σχέδιο υπονόμευσης του Σαμαρά. Λες και μπορούσαν να το κρύψουν...
Το μαρτύριο της σταγόνας
Οι βουλευτές που συντάσσονται με την Μπακογιάννη δεν έχουν σκοπό να αποχωρήσουν αμέσως και μαζικά. Αντιθέτως προτίθενται να υποβάλουν τον Σαμαρά στο... μαρτύριο της σταγόνας, περίπου όπως αυτός είχε παιδέψει τον Μητσοτάκη το 1993. Θα του δημιουργούν πρόβλημα συχνά, ώστε να τον αναγκάσουν να τους διαγράψει. Στόχος είναι να δημιουργούν συνθήκες κρίσης στη Ν.Δ. και να μην αφήνουν τον Σαμαρά να ξεφύγει από το κλίμα εσωστρέφειας.
Το επόμενο διάστημα και ειδικά έως το συνέδριο του Ιουνίου θα του βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές θέλοντας να είναι στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας η Ν.Δ., ενώ στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που ελέγχονται από την Ντόρα θα στήσουν «αντάρτικα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επομένως ας μην είστε βιαστικοί για τις εξελίξεις στη Ν.Δ. Οι βουλευτές που δεν την ακολούθησαν στην ψηφοφορία δεν θα αποχωρήσουν πριν από το συνέδριο, αν και υπάρχει σκέψη να φύγουν ένας ή δυο για να χαλάσει η συνεδριακή φιέστα του Σαμαρά.
Το σχέδιο είναι να φύγουν αρχές του φθινοπώρου σταδιακά. Μέχρι το συνέδριο ωστόσο θα συνεχίζεται η φυγή περιφερειακών στελεχών, τα οποία έχουν όμως παρουσία στους νομούς τους, όπως έγινε προ ημερών με την αποχώρηση από τη Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής (Λεωνίδα Φάκα), προέδρων νομαρχιακών επιτροπών κ.ά.
Θέλει να γίνει... Γκένσερ για να ρυθμίζει συμμαχικές κυβερνήσεις!
Η Ντόρα πολύ θα ήθελε να βαδίσει στα χνάρια του φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας (FDP), που από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είναι το κόμμα ρυθμιστής της πολιτικής ζωής της χώρας. Μετά τη συνάντησή της με τον Σαμαρά, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διαγραφή της, έδειξε με ευθύ τρόπο τον προσανατολισμό του νέου φορέα που σκέπτεται να δημιουργήσει: είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να κουβεντιάσουμε τον τρόπο που οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτατη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».
Αυτές τις φιλελεύθερες δυνάμεις θέλει να εκφράσει η Ντόρα, η οποία θα επιχειρήσει να βαδίσει εκεί όπου απέτυχαν να βαδίσουν άλλοι αυθεντικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος κ.λπ. Το τι θα καταφέρει η Ντόρα σε έναν χώρο στον οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτικό «ψωμί» δεν μένει παρά να το δούμε... Πώς της προέκυψε η... ιδέα; Μάλλον επειδή, πριν από πολλά χρόνια, ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους του μπαμπάκα της ήταν ο Γερμανός πολιτικός Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Ενώ από το ίδιο κόμμα προέρχεται και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και εταίρος της Μέρκελ Γ. Βεστερβέλε.
Μέσα από τις τάξεις του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος αναδείχθηκαν κυρίως υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας όπως ο ίδιος ο Γκένσερ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην ενοποίηση της χώρας, αλλά και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, όταν με δική του απόφαση αναγνώρισε πρώτος την ανεξαρτησία της Κροατίας.
Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι έχουν λάβει μέρος σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι μόνο με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. (Σήμερα είναι σύμμαχοι της Μέρκελ).
Η Ντόρα ουσιαστικά, λόγω της μιντιακής στήριξης αλλά και της απροκάλυπτης εύνοιας του οικονομικού κατεστημένου, θέλει να εκφράσει, όπως και στη Γερμανία, τους «πλούσιους», αφού οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι θεωρούνται το «κόμμα των πλουσίων», στηρίζουν τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς. Θέλει ουσιαστικά ένα κόμμα διαμαρτυρίας για την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος εάν θα πιάσει τόπο.
Η Μπακογιάννη έχτισε το προηγούμενο διάστημα την τακτική της με αφορμή το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και έδωσε πολιτικό και ιδεολογικό περίβλημα στην προσωπική της αντιπαλότητα με τον Σαμαρά. Τάχθηκε από νωρίς υπέρ της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενώ ο Σαμαράς έχτισε μεθοδικά την αντιπολιτευτική του στρατηγική επάνω στην αντίθεσή του και στην κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού που είχαν κατάληξη την προσφυγή στο μηχανισμό...
πηγή: Το Ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα