Της Ρούλας Σαλούρου
Σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Έλληνες, βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, με το ποσοστό των νέων, να αγγίζει το 23% και των ηλικιωμένων το 22%.
Με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποίησε ημερίδα, με θέμα «Μαζί ενάντια στη φτώχεια». Σε αυτήν, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα αφορά τουλάχιστον έναν στους πέντε Έλληνες οι οποίοι ζουν με εισόδημα που δεν ξεπερνά ετησίως τα 6.000 ευρώ. Η φτώχεια χτυπά κυρίως τα δύο άκρα του πληθυσμού, τους νέους και τους ηλικιωμένους. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για νέα άτομα μέχρι 17 ετών αγγίζει το 23%. Από την άλλη, ο κίνδυνος φτώχειας των ηλικιωμένων αγγίζει το 22%, και μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, υπήρξε εμφανής βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Τα άτομα με πολύ χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο παρουσιάζουν κίνδυνο φτώχειας της τάξης του 42%.
Τα στοιχεία αναμένονται να επιδεινωθούν εξαιτίας της κρίσης, αφού, όπως υποστήριξαν αναλυτές, σε ημερίδα που πραγματοποίησε για τη φτώχεια στην εργασία, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσω του Μνημονίου και της Τρόικας των δανειστών, θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση τους κατώτατους μισθούς, στο ύψος του 1984.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας μετά από επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της Eurostat για το 2009, από το σύνολο των φτωχών Ελλήνων που ζουν με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο, οι 850.000 είναι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας (τετράωρα - τετραήμερη εργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.), οι 475.000 είναι συνταξιούχοι και οι 680.000 άνεργοι.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι 3 κεντρικοί εθνικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι:
Πρώτον, η μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια ή και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000 έως το 2020.
Δεύτερον, η μείωση του αριθμού των παιδιών και νέων μέχρι 17 ετών που απειλούνται από τη φτώχεια κατά 100.000.
Και, τρίτον, η ουσιαστική βελτίωση πρόσβασης για όλους σε βασικές υπηρεσίες, όπως η πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί η κ. Κατσέλη πως εντάσσονται οι πολιτικές για το έκτακτο βοήθημα σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την «επιστροφή» των δώρων και επιδομάτων στους παραπληγικούς και τους τυφλούς, στους οποίους είχε κοπεί ταυτόχρονα με όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους, καθώς και την επέκταση υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε ανέργους. Στον πόλεμο κατά της φτώχειας, θα διατεθεί και μέρος από τους διαθέσιμους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ανθρώπινου δυναμικού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την υπουργό, σημαντική ώθηση στην προσπάθεια θα δώσει και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική οικονομία, που θα επιτρέψει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να αναπτύξουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δράσεις που προωθούν την κοινωνική ένταξη και προστασία.
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η επεξεργασία σχεδίου νόμου για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, και μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει τη σύμπραξη ατόμων και την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης για εκπλήρωση κοινωνικών σκοπών, όπως π.χ. υπηρεσιών φροντίδας, ένταξης και εξατομικευμένης υποστήριξης ή και συλλογικής δράσης για την τοπική ανάπτυξη, απασχόληση και προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν μικροπιστώσεις και δάνεια, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, που θα δημιουργηθεί.
Όσον αφορά στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που παρέχει σημαντικότατη στήριξη σε ηλικιωμένους με οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη αναμένεται η τελική συμφωνία με την Κομισιόν, ώστε για να συγχρηματοδοτηθεί έστω και εν μέρει το πρόγραμμα και να συνεχιστεί.
Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας, ιδιαίτερα της πολυμελούς οικογένειας. Και σε συνεργασία με τους εταίρους μας αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη ατόμων με αναπηρία».
Σοκ και ΔΕΟΣ στους φορολογικούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ!
-
Τον εντυπωσιακό τίτλο «ΔΕΟΣ» επέλεξε η ΑΑΔΕ για να ονομάσει τη νέα
ελεγκτική υπηρεσία των «Ράμπο» που ιδρύει και η οποία θα λειτουργεί
παράλληλα με τους άλ...
Πριν από 4 ώρες
Κέρδη 105 εκατ. ευρώ για τη Eurobank στο 9μηνο......................
ΑπάντησηΔιαγραφή