Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Το ΠαΣοΚ αναζητεί την ψυχή του...Θα την ξανάβρει στους μπαξέδες;

ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ η ψυχή του ΠαΣοΚ; Από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέουως το πιο απλό μέλος του κόμματος όλοι προβληματίζονται αν το μνημόνιο έχει αποκτήσει στα μάτια των ψηφοφόρων δική του ζωή. Μια τεχνητή καρδιά η οποία κρατά στη ζωή την οικονομία. Υπάρχει ψυχή σε μια ψυχρή δανειακή σύμβαση; Στη μάχη για την επιβίωση χωρούν ιδεολογίες; «Είναι η χρεοκοπία σοσιαλιστική;», όπως έθεσε το ερώτημα στους συντρόφους
του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ έχει μεταλλαχθεί πολλές φορές από το 1974. Μήπως όμως αυτός είναι ο υπέρ πάντων αγώνας για ένα κόμμα που εμφανίστηκε ως... «η Αριστερά της Αριστεράς», μαζικοποιήθηκε, διαποτίστηκε από τον κρατισμό και τώρα αναζητεί ξανά την ιδεολογική του αναβάπτιση, σε μια κοινωνία ανάστατη, με μια Προγραμματική Συνδιάσκεψη από την οποία το κάθε στέλεχος του ΠαΣοΚ αναμένει διαφορετική διέξοδο στο τούνελ;

O Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες που θα αποφορτίσουν την εσωτερική αλλά και την κοινωνική ένταση.
Πολλοί αναρωτιούνται αν η Συνδιάσκεψη θα προσφέρει κάτι περισσότερο από μια ομαδική ψυχοθεραπεία. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το ΠαΣοΚ σημαντικές προσωπικότητες του κόμματος, όπως π.χ. οι κκ. Κ. Λαλιώτης, Π. Αυγερινός, κ.ά., αποφεύγουν να αναμειχθούν είτε επειδή έχουν κάνει τις προσωπικές τους επιλογές είτε για να μην οξύνουν περισσότερο την κατάσταση. Ακόμα και η αιχμηρή κυρία Βάσω Παπανδρέου έχει επιλέξει να μιλά μόνο στα κομματικά όργανα.

Πρώτα η θεραπεία, μετά η ιδεολογία

Οι περισσότεροι υπουργοί προτάσσουν την αναγκαιότητα της οικονομικής κρίσης από την ιδεολογική αγνότητα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Εκεί είναι έκδηλη η πίεση από την κοινωνία, αλλά και οι ιδεολογικές αναφορές των βουλευτών. Η αριστερή τάση της ΚΟ, η οποία δεν αντέχει τις πολιτικές του μνημονίου, μετρά ήδη τέσσερις διαγραφές ( Ευ. Παπαχρήστο , Β. Οικονόμου, Ι. Δημαρά , Σοφία Σακοράφα ). Από την άλλη πλευρά το εκσυγχρονιστικό ρεύμα, το οποίο εκφράζεται από τους κκ. Γ. Φλωρίδη, Κ. Καρτάλη , Ν. Αλευρά, κ.ά., ασκεί κριτική για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και για την ταχύτητα στη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων που θα ανατάξουν την οικονομία.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: Γίνεται ο Σοσιαλισμός με δανεικά; Μπορεί να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου χωρίς ανάπτυξη; Ο πρώτος που ανησύχησε για τη σωτηρία της ΠαΣοΚικής ψυχής ήταν ο κ. Χρ. Παπουτσής. Πέρυσι την άνοιξη, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προειδοποίησε σε έντονο ύφος ότι «δεν θα χάσουμε την ψυχή μας. Μην ξεχνάτε ούτε μια στιγμή την ευθύνη του ΠαΣοΚ απέναντι στον κόσμο που μας εξέλεξε και την αγωνία του». Εκτοτε θέτει σταθερά το θέμα της ανάπτυξης και του κινδύνου της ύφεσης. «Το μνημόνιο είναι το μέσο για να πετύχουμε έναν στόχο,δεν είναι ιδεολογική σημαία, όπως λένε όσοι θεωρούν ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό» υπογραμμίζει. «Οπισθοδρόμηση θα ήταν η χρεοκοπία»
«Το ΠαΣοΚ δεν χάνει την ψυχή του αποτρέποντας τη γιγάντια οπισθοδρόμηση που θα ήταν η χρεοκοπία της χώρας» επισημαίνει ο κ. Π. Ευθυμίου. «Είναι επιτακτικό όμως να συνδέσει την πολιτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνική δικαιοσύνη, τους θεσμούς του κράτους Πρόνοιας και το αξιακό πλαίσιο που θα συνιστά τη σοσιαλιστική του ταυτότητα στην προοπτική του 21ου αιώνα». Πηγή έμπνευσης για πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου και σε αυτόν ανατρέχει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. «Τα κόμματα αλλάζουν, όπως αλλάζει και η κοινωνία» παρατηρεί. «Οπως έλεγε ο ιδρυτής του κόμματος, ο χαρακτήρας ενός Σοσιαλιστικού Κινήματος χαρακτηρίζεται από την αυθεντική σχέση του με την αλήθεια και την πραγματικότητα.Υπάρχει μια κρίση φυσιογνωμίας και αξιών για όσους πάλεψαν τόσα χρόνια για προοδευτικές αλλαγές. Οφείλουμε να τους πείσουμε». Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου θεωρεί ότι η κατάσταση δεν σώζεται με διαδικασίες που θα ανοίξουν τις θύρες στην εσωστρέφεια. «Ο Γ.Παπανδρέου εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς και πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Αυτή η κατάσταση δεν έχει διέξοδο με συνέδρια και συνδιασκέψεις» επισημαίνει.

Ο κ. Παπαϊωάννου πιστεύει ότι πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης είναι να σωθεί η οικονομία, αναλαμβάνοντας ακόμα και το ρίσκο να χάσει την εξουσία. «“Μεσούντος” του ΔΝΤ δεν μπορούμε να κάνου με σοσιαλισμό! Είμαστε μια διαχειριστική κυβέρνηση» σημειώνει. «Είμαστε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης»
Πολλοί υπουργοί, και κυρίως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη και χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης». «Το μνημόνιο δεν είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την Ελλάδα, αλλά ένα προκαταρκτικό στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την κρίση» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Το ερώτημα είναι αν εγγυάται η κυβέρνηση ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αμυνας δίνει θετική απάντηση υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή, να υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στην κοινωνία και στην πολιτεία, να έχουν τα μέτρα ηθική ισορροπία, να διαφυλαχτεί η εθνική ισχύς και να αναθεωρηθεί ριζικά το Σύνταγμα.

Αλλά και ο κ. Δ. Ρέππας προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το παραταξιακό. «Το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει ότι δεν είναι κόμμα για τον εαυτό του ούτε ιεροκήρυκας του Σοσιαλισμού» λέει. «Είναι κόμμα εξουσίας που παρεμβαίνει και θέτει στόχους, όπως τώρα που προτάσσει την ανασυγκρότηση της χώρας. Μπορεί να εκπλήσσει δυσάρεστα όσους πιστεύουν ότι απομακρύνθηκε από τις αρχές του, αλλά εκπλήσσει ευχάριστα όσους θεωρούν ότι αποτελεί έναν στυλοβάτη για τη χώρα» προσθέτει.

«Εχει θολώσει το στίγμα μας»
Η κυρία Λούκα Κατσέλη πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο μετεξέλιξης, όπου στην πορεία θα υπάρξουν κερδισμένοι και χαμένοι. Θεωρεί λοιπόν μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας γι΄ αυτούς που θα υποστούν το κόστος.

«Το ιδεολογικό στίγμα του ΠαΣοΚ σαφώς έχει θολώσει» παρατηρεί η υπουργός Εργασίας. «Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στα μέτρα του μνημονίου και στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ» υποστηρίζει. «Το μεγάλο στοίχημα του ΠαΣοΚ, προκειμένου να κερδίσει ξανά τον τίτλο του προοδευτικού, σοσιαλιστικού κόμματος, είναι να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης» σημειώνει ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. « Ενα μοντέλο εξωστρεφές που θα αυξήσει την παραγωγή και την απασχόληση και θα επιτρέψει την αναδιανομή του πλούτου σε περισσότερους, με δίκαιο τρόπο. Πρέπει να δικαιώσουμε τη νέα γενιά» επισημαίνει.

ΤΣΩΤΣΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
«Δεν βλέπω ήλιο στον ορίζοντα»
Ο ιστορικός καφετζής της Χαριλάου Τρικούπη τα λέει «τσεκουράτα»
Εγώ είμαι στην άλλη πλευρά από αυτούς που υποστηρίζουν τα μέτρα της τρόικας. Το ΠαΣοΚ είχε ξεκινήσει ως σοσιαλιστικό κόμμα και τώρα εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οπως πάμε θα έχουμε Κατοχή όπως στις χώρες της Ν. Αμερικής. Αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν γίνονται πιστευτά. Ο κόσμος αγκομαχά, δεν τα βγάζει πέρα. Ολοι αυτοί στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ ήταν υπουργοί, τα γνώριζαν όλα και έχουν ευθύνες. Τι μας λένε τώρα πού πήγαν τα λεφτά! Δεν μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ελέγχει την κυβέρνηση και το κόμμα με 4-5 δικούς του που δεν είναι καν εκλεγμένοι. Περνούν νομοσχέδια εν μια νυκτί, σε ό,τι λένε διαψεύδονται καθημερινά και δεν δίνουν στον κόσμο ελπίδα για το μέλλον. Είμαι μέλος του ΠαΣοΚ αλλά δεν γνωρίζω ακόμη αν θα το ψηφίσω στις εκλογές. Είμαι υπό σκέψη. Δεν βλέπω ήλιο στον ορίζοντα, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα