Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πήραν φωτιά τα μπλοκάκια της δημοτικής αστυνομίας



 
Μέσα σε 10 ημέρες αφαίρεσε δεκαπλάσιες πινακίδες από όσες ολόκληρο το 2010
Του Δημητρη Pηγοπουλου

Αν υπάρχει ένας λόγος που οι Αθηναίοι κατάλαβαν ότι έγιναν δημοτικές εκλογές και έχουν νέο δήμαρχο εδώ και ένα μήνα, αυτός ο λόγος βρίσκεται... έξω στους δρόμους.
Θα το έχετε προσέξει κι εσείς. Από τις 10 Ιανουαρίου δεκάδες άνδρες και γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν ξεχυθεί σε περισσότερο ή λιγότερο κεντρικές αρτηρίες, λεωφόρους, πεζόδρομους και πλατείες της πρωτεύουσας κόβοντας κλήσεις και αφαιρώντας πινακίδες.
Η πολιτική μηδενικής ανοχής στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης ικανοποιεί, βεβαίως, τις ομάδες πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πεζών και δυσαρεστεί, εννοείται, όσους παρκάρουν κατ’ επάγγελμα παράνομα σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες. Οι κλήσεις πάντως «πέφτουν βροχή», ενώ διευρύνεται η πρακτική αφαίρεσης πινακίδων που είχε περιοριστεί σε ακραία μόνο φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Τώρα οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν εντολή να αφαιρούν πινακίδες στις περιπτώσεις που τους το επιτρέπει ο νόμος.
 Και δεν είναι λίγες: στους δρόμους όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, σε ράμπες πεζών και αναπήρων, σε πλατείες και πεζόδρομους. Για τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για τη Δημοτική Αστυνομία Τάσο Αβραντίνη το μήνυμα είναι σαφές, κάτι που δεν ίσχυε κατά τη γνώμη του με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Τόσο προς την κοινωνία όσο και προς το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. «Η αντικοινωνική στάθμευση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Στη δική μου κλίμακα αξιών προηγούνται οι πεζοί και οι ευάλωτες ομάδες της πόλης: οι μαμάδες με καροτσάκια, οι ηλικιωμένοι, οι τυφλοί, τα άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο», λέει.
Το δε «σαφάρι» ανδρών και γυναικών της Δημοτικής Αστυνομίας άρχισε να αποδίδει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τις πρώτες δέκα ημέρες εφαρμογής της πολιτικής μηδενικής ανοχής έχει αφαιρεθεί δεκαπλάσιος αριθμός πινακίδων από όσες είχαν αφαιρεθεί ολόκληρο το 2010! Στην Πατησίων, όπου τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα επιτείνουν ακόμα περισσότερο μια ήδη προβληματική κατάσταση, αφαιρέθηκαν πινακίδες ύστερα από χρόνια. Το 60% των 15.000 κλήσεων που κόπηκαν από τις 10 έως τις 18 Ιανουαρίου αφορά αντικοινωνική στάθμευση! Επιπλέον ενεργοποιείται ξανά ο μηχανισμός βεβαίωσης και είσπραξης από τις κλήσεις που κόβονται. Πηγές του δήμου αναφέρουν ότι έχει να βεβαιωθεί κλήση από τον Φεβρουάριο του 2010! Οσοι δηλαδή δεν έσπευσαν να πληρώσουν το πρόστιμο της Δημοτικής Αστυνομίας δεν ενοχλήθηκαν ποτέ. Τώρα οι υπηρεσίες του δήμου κάνουν αγώνα δρόμου για να μη χαθεί ούτε μισό ευρώ.
Μήνυμα ελήφθηΑλήθεια, όμως, φτάνουν οι κλήσεις για να αλλάξουμε μυαλά; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά ήδη καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 25% στις πωλήσεις καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, που σημαίνει ότι πολλοί έλαβαν κιόλας το μήνυμα. «Κακώς νομίζουμε ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να μας εξασφαλίσει θέση στάθμευσης. Οι δρόμοι στο κέντρο των μεγάλων πόλεων είναι περιορισμένο δημόσιο αγαθό και για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Οποιος επιβαρύνει πρέπει να πληρώσει», τονίζει ο κ. Αβραντίνης και «η κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης θα μπορούσε να είναι μια λύση εφόσον συνδυάζεται με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς».
Ωστόσο, «δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στην Αθήνα. Κοιτάξτε την τύχη δύο υπόγειων πάρκινγκ που είχαν σχεδιαστεί στην Πλατεία Κολωνακίου και στο Πρώτο Νεκροταφείο». Ειδικά για το Κολωνάκι έχει κάνει εισήγηση στον Γιώργο Καμίνη η νέα δημοτική αρχή να επαναφέρει το θέμα. Φυσικά, κανείς δεν είναι αφελής για να πιστεύει ότι η καμπάνια του Τάσου Αβραντίνη θα λύσει ώς διά μαγείας το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Ολόκληρες γειτονιές συνεχίζουν να υποφέρουν τις βραδινές ώρες από τα αυτοκίνητα όσων διασκεδάζουν και παρκάρουν παράνομα. Εκεί ο δήμος θέλει ενίσχυση.
Τα δύσκολα οικονομικά του δεν επιτρέπουν υπερωρίες ή πολλές νυχτερινές βάρδιες, με αποτέλεσμα τα περιορισμένα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας να τρέχουν και να μη φτάνουν. Σε μια πόλη που ζει σε καθεστώς νομιμοποιημένης παρανομίας τι να σου κάνουν μια χούφτα δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι εκτός από το θέμα της αντικοινωνικής στάθμευσης, έχουν να ελέγξουν θέματα παρεμπορίου, τραπεζοκαθισμάτων, τήρησης νομιμότητας από κέντρα ψυχαγωγίας και, τελευταία, της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αβραντίνης είναι αισιόδοξος. «Κάναμε μια αρχή. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Θέλουμε να δείξουμε μέσα σε λίγους μήνες ότι χωρίς λεφτά και πολλά λόγια μπορεί να υπάρξει πραγματική διαφορά στην Αθήνα. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα».
Οι αντιδήμαρχοι πιάνουν δουλειάΟ Τάσος Αβραντίνης στις λίγες εβδομάδες που βρίσκεται στο πόστο τουαντιδημάρχου Αθηναίων με ευθύνη τη Δημοτική Αστυνομία έχει αποκτήσει ήδη παρατσούκλι: «ο Τζουλιάνι του Καμίνη». Πολλοί φίλοι του στη Δράση θα έδιναν πολλά για ανάλογη φιλοφρόνηση. Αλλοι πάλι λίγα. Είναι θέμα άποψης. Πάντως, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έμεινε στην ιστορία της πόλης ως ο άνθρωπος που έβαλε τάξη στο νεοϋορκέζικο χάος της δεκαετίας του ’80 και οι φιλελεύθεροι αγαπούν την τήρηση των νόμων.
Να όμως που η απόφαση του 42χρονου δικηγόρου από την Αθήνα να συνδέσει το φιλελεύθερο άρμα του «Πορτοκαλί» (το όνομα της δημοτικής κίνησης που υποστήριζε η Δράση) με το στοίχημα του Γιώργου Καμίνη απέφερε απροσδόκητα κέρδη για τους Ελληνες φιλελεύθερους και δύο στελέχη τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της νέας δημοτικής αρχής: ο Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της Δράσης, ορκίστηκε αντιδήμαρχος και η Ευφροσύνη Δοξιάδη αναλαμβάνει σύντομα τα ηνία της Τεχνόπολης στο Γκάζι. Σημαντικός ρόλος επιφυλάσσεται και για τον τρίτο υποψήφιο του κόμματος που κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, τον γνωστό αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη.
Προς το παρόν, είναι το όνομα του Τάσου Αβραντίνη που ακούγεται περισσότερο. Γιατί ακριβώς είναι ο πρώτος που ανέλαβε κυριολεκτικά δράση. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Και αν έρθει κάποιος στον δήμο να μου πει να κάνουμε κάτι άλλο, εγώ θα τα μαζέψω και θα φύγω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα