Την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας με τη συμμετοχή πολιτευτών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής, των προεδρείων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων και υπευθύνων τομέων δράσης και ενεργοποίησης. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Π. Μαντάς, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα. Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κωνσταντίνος Κόλλιας τοποθετήθηκε για τα μείζονα προβλήματα του νέου Δήμου Τριφυλίας.
Ακολούθως έγινε αναλυτική παρουσίαση της εγκυκλίου για τον προγραμματισμό και τη δράση των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων από το γραμματέα της ΝΟΔΕ, ενώ και στελέχη της οργάνωσης τοποθετήθηκαν για τα περισσότερα θέματα της επικαιρότητας.
Κοινή συνισταμένη αποτέλεσε η αντίδραση στις επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Για το λόγο αυτό
αποφασίστηκε ομόφωνα η αποστολή ενός ψηφίσματος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλώνοντας ρητά την αντίθεση του σώματος στην προώθηση αυτής της απόφασης.
Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας είναι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον προγραμματισμό μιας εκδήλωσης στο νομό μας με θέμα τον «Καλλικράτη στα Σχολεία».
Ομιλία Περ. Μαντά
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΝΟΔΕ στη διευρυμένη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης έχουν ως εξής:
«Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα η απαισιοδοξία της κοινωνίας και η έλλειψη ελπίδας δεν είχαν τη σημερινή διάχυτη ένταση. Αυτή την αίσθηση εισπράττουμε νομίζω όλοι μας καθημερινά, όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Κάθε ημέρα που ξημερώνει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Παντού κυριαρχεί το αίσθημα της ανασφάλειας.
Επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό τους για να αντέξουν στη δραματική μείωση του τζίρου τους. Άλλες αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αφού δε βρίσκουν πλέον τρόπους να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους. Αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ιστορία της χώρας μας.
Οι αγρότες παρακολουθούν, ανήμποροι να αντιδράσουν, την κατρακύλα των τιμών των προϊόντων τους και ταυτόχρονα τη ραγδαία αύξηση των εξόδων τους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι χάνουν όλο και περισσότερα από τα κεκτημένα τους, των τελευταίων δεκαετιών.
Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι αποδεικνύεται περίτρανα πως το Μνημόνιο δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Τον Ιούλιο του 2010, ο πρόεδρός μας κατέθεσε μια δέσμη μέτρων που έπρεπε να υλοποιηθούν προκειμένου να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τη μέγγενη του μνημονίου. Αφού στην αρχή μας αγνόησαν και στη συνέχεια μας λοιδορούσαν, έπειτα από 8 μήνες έρχονται να υλοποιήσουν μέρος αυτών, αλλά με μια τεράστια διαφορά. Εμείς αυτά τα μέτρα τα προτείναμε για να βγούμε από το Μνημόνιο. Εμείς προτείναμε την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας για να μειώσουμε το χρέος και να βγούμε γρήγορα, ξανά στις αγορές.
Σήμερα, δεσμεύτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας μέσα στο μνημόνιο. Συνεχίζει την αδιαπραγμάτευτη στάση της, σε κάθε απαίτηση της τρόικας και εμφανίζει επιτυχίες την επιμήκυνση αποπληρωμής και την πτώση του επιτοκίου, σημεία που η Ιρλανδία διεκδίκησε σθεναρά από την πρώτη στιγμή που υπέγραψε το δικό της μνημόνιο. Και αυτή τη σημαντική διαφορά, πρέπει να τη συνειδητοποιήσουν όλοι οι πολίτες.
Εκτιμώ ότι έχει έρθει η ώρα που πρέπει να σηκώσουμε τα ανάστημά μας. Τον τελευταίο χρόνο η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει τραγικές στιγμές. Έχει καταστρατηγηθεί κάθε κοινωνική κατάκτηση στο όνομα δήθεν της περικοπής προκλητικών προνομίων και δαπανών του κράτους.
Κι αναρωτιόμαστε όλοι μας. Είναι προκλητικό προνόμιο η αξιοπρεπή σύνταξη στην Ελλάδα; Είναι προκλητικό προνόμιο ένας αξιοπρεπής μισθός στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Είναι προκλητικό προνόμιο των μαθητών, η πρόσβαση στην εκπαίδευση κοντά στην κατοικία τους; Είναι προκλητικό προνόμιο η ευνομία και το αίσθημα ασφάλειας; Οι απαντήσεις είναι προφανείς.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι προκλητικό προνόμιο. Πρόκληση είναι τα ψέματα και οι παλινωδίες της κυβέρνησης. Πρόκληση είναι οι δηλώσεις ότι “μαζί τα φάγαμε” κι ότι “λεφτά υπάρχουν”. Πρόκληση είναι η ατιμωρησία των πολιτικών που δημιούργησαν τεράστιες περιουσίες από την πολιτική. Πρόκληση, τέλος, αποτελεί η ταπείνωση και η στέρηση της αξιοπρέπειάς μας.
Έφτασε ο κόμπος στο χτένι.
Σήμερα, που τα γεγονότα μάς δικαιώνουν πλήρως, που αποδείχθηκε ότι τελικά δε δραπετεύσαμε, όπως θέλουν κάποιοι να μας “χρεώσουν”, το 2009, που ασκούμε μια ουσιαστική κι εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση, έχουμε όλοι χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Έχει παρέλθει η εποχή της εσωστρέφειας και της μεμψιμοιρίας. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και της ζητάμε να γίνουμε όλοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια που ο πρόεδρός μας έχει ξεκινήσει, στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας μας, επανεκκίνησης του κράτους αλλά και στην προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης μας αξιοπρέπειας. Και να είστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα η παράταξή μας θα κληθεί για άλλη μια φορά στην ελληνική ιστορία, να σηκώσει την Ελλάδα ξανά στα πόδια της».
Α.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα