Ομόφωνα και ομόθυμα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εξέφρασε προχθές στην έκτακτη συνεδρίασή του την κατηγορηματική αντίθεσή του στην οιασδήποτε μορφής υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, διατυπώθηκαν σειρά επιχειρημάτων για το αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου, καθώς και για την ανάπτυξη - αναβάθμισή του.
Στην εισήγησή - τοποθέτησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε πως εδώ και μήνες υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, από τις «διαρροές» του υπουργείων και των προθέσεών του, άλλοτε με τις προτάσεις Λιαρόπουλου, άλλοτε με άλλες, που «μιλούσαν» για παρέμβαση στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας:
«Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε τοποθετηθεί και στο θέμα αυτό. Σε δηλώσεις προσωπικές και στο ψήφισμά μας, είχαμε πει ότι η οποιαδήποτε υποβαθμιστική παρέμβαση στο ζήτημα του νοσοκομείου αποτελεί casus belli”.
Ακολούθως μίλησε για την Τελική Πρόταση του υπουργείου, που άλλα έγραφε την 1η Ιουλίου και άλλα προχθές, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να μην επαγρυπνούμε για την τύχη του Νοσοκομείου».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά του, ενώ διάβασε και την πρόταση που έχει καταθέσει στο υπουργείο για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. και Π.Ι.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ο Καλλικράτης στην Τ.Α. έγινε για να ενισχυθεί η Περιφέρεια, να λειτουργήσει η αποκέντρωση, να εφαρμοστεί η βασική αρχή της “εγγύτητας” και της “επικουρικότητας”, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα το κράτος να επιλύει τα προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη όσο το δυνατόν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη στην Υγεία τα πράγματα θα λειτουργήσουν εντελώς αντίστροφα. Εδώ το κράτος απομακρύνεται από τον πολίτη! Η συρρίκνωση και η κατάργηση των Περιφερειακών Νοσοκομείων θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στη λειτουργία των μεγάλων Κεντρικών Νοσοκομείων. Τα Περιφερειακά Νοσοκομεία λειτουργούν ως “φίλτρα”. Συγκρατούν μεγάλο αριθμό περιστατικών, εξυπηρετούν επείγουσες και άμεσες ανάγκες, επιλύουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τόσο των ασθενών όσο και του συγγενικού περιβάλλοντος.
[...] H κοινωνική προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ανυπολόγιστη. Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται η ύπαρξη και η λειτουργία του, όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται η αναβάθμισή του, η ενίσχυσή του και σε άλλους τομείς, ώστε οι πολίτες τουλάχιστον στο θέμα της υγείας να νοιώθουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 60 χλμ. από την Κυπαρισσία ή 100 χλμ. από την περιοχή των Γαργαλιάνων. Κραυγές ή “τεχνοκρατικές” προτάσεις που ομιλούν για συρρίκνωση ή ακόμα και “κλείσιμο” του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, παρά το ότι είναι ανιστόρητες, ανεδαφικές και εκτός πάσης πραγματικότητας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως ύποπτες, εξυπηρετούσες άλλα οικονομικά συμφέροντα».
Αφού αναφέρθηκε στις δωρεές, ανέγνωσε σημεία της διαθήκης του Γεωργίου Αλεξόπουλου που κληροδότησε όλη του την ακίνητη περιουσία στο Δημόσιο για να γίνει το Νοσοκομείο. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των συντονιστών των Κέντρων Υγείας Γαργαλιάνων Παναγιώτη Κατσίβελα και Φιλιατρών Κώστα Λίτσα, της προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δήμητρας Νικολοπούλου, του εκπροσώπου των γιατρών στο Δ.Σ. Γιάννη Κωνσταντόπουλου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και τοπικών συμβούλων, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην οιασδήποτε μορφής υποβάθμιση του νοσοκομείου και ζήτησαν αγώνα και διεκδίκηση για να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει.
Στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, ο Θανάσης Πετρόπουλος σημείωσε πως πρέπει να έχουν «συγκεκριμένη στόχευση: όχι στη μείωση - συγχώνευση των κλινικών, όχι στη μείωση των κλινών, όχι στη συνδιοίκηση αλλά αυτοδιοικούμενο Νοσοκομείο».
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως πρέπει να διεκδικήσουν να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο, του οποίου ο εχθρός είναι εκ των έσω, όπως χαρακτηριστικά είπε, αφήνοντας να εννοηθεί δυσλειτουργία σε κάποιες από τις κλινικές.
Σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής του ο δήμαρχος χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός τη λειτουργία του Σταθμού του ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά, αλλά αντιθέτως ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης σημείωσε: «Να το πω κι εγώ ευχάριστο, αλλά με αυτά που συμβαίνουν, μου φαίνεται ότι είναι η αρχή του κλεισίματος του νοσοκομείου».
Αφού μίλησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, συνοψίζοντας ο κ. Κόλλιας σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να μείνει το νοσοκομείο ως φορέας παροχής δευτεροβάθμιας φροντίδας και όχι πρωτοβάθμιας. Σήμερα (σ.σ. χθες) βλέπουμε να έχει απαλειφθεί αυτό από την πολυσέλιδη πρόταση για διαβούλευση. Το αυτοδιοίκητο του νοσοκομείου είναι ένα ζητούμενο και δεν μπορούμε έτσι εύκολα να το ξεγράψουμε. Εναλλακτικά δεν μπορεί να μη διεκδικηθεί και με πολύ μεγάλο πείσμα στο Διοικητικό Συμβούλιο να συμμετέχει η τοπική κοινωνία με δικούς της εκπροσώπους. Εμμένουμε στα όσα έχουμε διατυπώσει στο έγγραφό μας, με τις προτάσεις μας. Συγκροτούμε Συντονιστική Επιτροπή Σωτηρίας του νοσοκομείου, η οποία αποτελείται από το δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θεμάτων υγείας, τους επικεφαλής των δύο παρατάξεων του Δ.Σ., το διοικητή του Νοσοκομείου και τους συντονιστές των Κέντρων Υγείας, την πρόεδρο του Συλλόγου των Εργαζομένων και τον εκπρόσωπο των γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου. Η Επιτροπή θα εμπλουτίσει το υπόμνημα που έστειλε ο Δήμος στην 6η Δ.Υ.Πε. με τα νέα δεδομένα, στοιχεία και επιχειρήματα και θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Σε αυτά συμφώνησαν όλοι. Το νέο υπόμνημα που θα συνταχθεί θα αποσταλεί σε όλους τους πολιτικούς της Μεσσηνίας συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ν.Δ.
Την Τρίτη το απόγευμα θα γίνει η πρώτη συγκέντρωση, στην αίθουσα του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου |
ΠΟΛΥ ΗΧΗΡΟ..ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΚΙ ΕΓΩ..ΦΩΝΑΖΕ Ο ΛΙΤΣΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή