Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές καλίου
Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φυτικές τροφές αλλά και σε κάποια γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.
1. Κολοκύθι, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι: 896 mg
2. Γλυκοπατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της: 694 mg
3. Πατάτα, μέτρια, ψημένη με τη φλούδα της: 610 mg
4. Λευκά φασόλια, κονσέρβα, μισό φλιτζάνι: 595 mg
5. Γιαούρτι, χωρίς λιπαρά, ένα φλιτζάνι: 579 mg
6. Ιππόγλωσσος, μαγειρεμένος 90 γρ.: 490 mg
7. Χυμός πορτοκάλι, 100% φυσικός, 240 ml: 496 mg
8. Μπρόκολο, μαγειρεμένο, ένα φλιτζάνι: 457 mg
9. Πεπόνι κανταλούπε, ένα φλιτζάνι: 431 mg
10. Μπανάνα, μέτρια: 422 mg
11. Σπανάκι, μισό φλιτζάνι: 420 mg
12. Χοιρινό φιλέτο, μαγειρεμένο, 90 γρ.: 382 mg
13. Φακές, μαγειρεμένες, μισό φλιτζάνι: 366 mg
14. Γάλα, με 1% λιπαρά, 240 ml: 366 mg
15. Σολομός, μαγειρεμένος, 90 γρ.: 326 mg
16. Σταφίδες, ¼ του φλιτζανιού: 250 mg
17. Κοτόπουλο φιλέτο (στήθος), μαγειρεμένο, 90 γρ.: 218 mg
| Έτη | Συνιστώμενη πρόσληψη (mg/ημέρα) |
| 1-3 | 3.000 |
| 4-8 | 3.800 |
| 9-13 | 4.500 |
| 14 και άνω | 4.700 |
| Γυναίκες που θηλάζουν | 5.100 |
Δεν υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τις γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης.Tips για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου
- Προσθέστε πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, στα σάντουιτς
- Ρίξτε μερικές σταφίδες στα δημητριακά, στο γιαούρτι ή στο smoothie σας
- Τρώτε συχνότερα φασόλια ως σαλάτα
- Προτιμήστε μια μικρή ψητή λευκή πατάτα ή γλυκοπατάτα ως συνοδευτικό αντί για ψωμί
Πηγή: webmd.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα