Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Παχυσαρκία και καρκίνος: Ο λόγος που πλέον «χτυπά» όλο και μικρότερες ηλικίες

© Ο καρκίνος εθεωρείτο παλαιότερα νόσος των άνω των 50 ετών, πλέον όμως παρατηρείται αύξηση της συχνότητας και σε νεότερα άτομα.
Από τις 20 συχνότερες μορφές του, οι εννέα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες.
Το 2016, σχεδόν ένας στους δέκα καρκίνους του μαστού, και ένας στους τέσσερις καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα αφορούσε άτομα 20-44 ετών, σύμφωνα με την ανασκόπηση 100 και πλέον μελετών, η οποία έδειξε ακόμη ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 13 διαφορετικών καρκίνων σε νεαρά άτομα.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve κατάφεραν να περιγράψουν πως η παχυσαρκία έχει καταφέρει να μετατοπίσει την εκδήλωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου σε νεότερες ηλικιακές ομάδες δια μέσου κυτταρικών μηχανισμών που προάγουν τη νόσηση.© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. bigstock Woman doctor with a medical ex 43186813

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι όσο αυξανόταν η παχυσαρκία μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, τόσο αυξάνονταν και τα ποσοστά καρκίνου.
«Τα νεαρά άτομα με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν επιθετικές νεοπλασίες. Η παιδική παχυσαρκία έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να συντελέσουν στη εκδήλωση καρκίνου τόσο σε νεαρή όσο και σε όψιμη ηλικία», σχολιάζει ο Δρ Ναθαν Μπεργκερ, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

Όπως εξηγεί, η παχυσαρκία μπορεί να τροποποιήσει μόνιμα την πιθανότητα του ατόμου να εκδηλώσει καρκίνο. Ακόμα και μετά την απώλεια βάρους ο κίνδυνος παραμένει. «Αν είσαι παχύσαρκος, διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Αν χάσεις βάρος βελτιώνεις τα προγνωστικά αλλά ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται εντελώς. Η παχυσαρκία αλλάζει το DNA και οι αλλαγές αυτές σε βάθος χρόνου περιλαμβάνουν επιγενετικές τροποποιήσεις που αυξάνουν δια βίου τον κίνδυνο καρκίνου ακόμα και μετά την απώλεια βάρους», λέει ο Δρ Μπεργκερ.
Η ανάλυση έδειξε ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την πρόοδο του καρκίνου σε βάθος χρόνου. Υπερενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγει επιβλαβή υποπροϊόντα, όπως ελεύθερες ρίζες, που μεταλλάσσουν το DNA. Η παχυσαρκία επίσης αλλάζει τον μεταβολισμό, προκαλώντας ανισορροπίες στους αυξητικούς παράγοντες και τις ορμόνες, που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται.

Στο έντερο η παχυσαρκία αλλάζει το μικροβίωμα, ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παχύσαρκα άτομα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Μελέτη που έγινε σε πάνω από 1,1 εκατομμύριο Ισραηλινούς άνδρες έδειξε ότι, εκείνοι που ήταν υπέρβαροι σε ηλικία 16-19 ετών, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο παχέος εντέρου έως την ηλικία των 48 ετών. Άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν σώμα σε σχήμα «μήλου» δηλαδή κοιλιακή παχυσαρκία είχαν υψηλότερη συχνότητα πολλαπλού μυελώματος.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο ΔΜΣ του ανθρώπου είναι καθοριστικός για το προσδόκιμο ζωής του. Πολλοί καρκίνοι άλλωστε εκδηλώνονται μετά την απώλεια βάρους και αυτό είναι κάτι που συχνά κάνει τους γιατρούς να παραβλέπουν τους παράγοντες που συνδέουν τις δύο κατάστασεις.
Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Obesity.
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα