Ποδαρικό στο 2020 κάνει το ΤΑΙΠΕΔ με τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες αναμένεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ειδικότερα, μετά το τέλος των εορταστικών διακοπών το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχουν καταθέσει 10 επενδυτικά σχήματα για τη διεκδίκηση του 30% του ΔΑΑ ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Πηγές θέλουν σχεδόν και τους 10 να προκρίνονται, οπότε λόγω του υψηλού ανταγωνισμού οι προσδοκίες για υψηλό τίμημα είναι μεγάλες.
Οι εταιρείες
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιες εταιρείες είναι οι:
1. ADP GROUPE, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Παρισιού και συνολικά 25
αεροδρόμια διεθνώς.
2. APG ASSET MANAGEMENT, επενδυτικός όμιλος που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ολλανδικών ασφαλιστικών ταμείων άνω των 530 δισ. ευρώ.
3. AVIALLIANCE GMBh, η εταιρεία που ήδη διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ανήκει στον καναδικό όμιλο PSP.
4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE, του ισπανικού κολοσσού Ferrovial, με σημαντική παρουσία στις συμβάσεις παραχώρησης παγκοσμίως.
5. FIRST STATE INVESTMENTS, η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία με διαχειριζόμενα κεφάλαια άνω των 150 δισ. δολ.
6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS, επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο τις υποδομές και διαχειριζόμενα κεφάλαια άνω των 51 δισ. δολ.
7. VINCI AIRPORTS, η θυγατρική του γαλλικού ομίλου Vinci, που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και μεγαλύτερος μέτοχος της Ολυμπίας Οδού.
8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND SCA, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B SCS SICAV – RAIF, η κοινοπραξία του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Ardian (πρώην AXA Private Equity).
9. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS. Η γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρεία συνεργάζεται με τον γαλλικό όμιλο EGIS.
10. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION. Η πρώτη είναι εταιρεία που ελέγχεται από τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο Macquarie, με τεράστια παρουσία στον χώρο των υποδομών, η δεύτερη, επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη και η τρίτη αποτελεί κρατικό επενδυτικό όχημα της Κίνας.
Προθεσμία
Στις 14 Φεβρουαρίου του 2020 λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εταιρεία που προέκυψε από την απόσχιση του κλάδου των δικτύων διανομής της ΔΕΠΑ αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να συγκεντρώσει ανάλογο με του ΔΑΑ επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι πωλητές είναι και το Ελληνικό Δημόσιο (65%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (35%). Μεταξύ των ενδιαφερομένων αναμένεται να είναι η Italgas και η γερμανική EON.
Μάχη με ελληνικά χρώματα… εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρύξει τον διαγωνισμό στο τέλος του Ιανουαρίου. Διεκδικητές αναμένεται να είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν ήδη το 35%, και δεν αποκλείεται να κατέβουν μαζί με την Edison, η Mytilineos, ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Motor Oil και ίσως και η ιταλική Eni.
Πηγή: «Τα Νέα» – Χρήστος Κολώνας
Η καλύτερη εταιρεία για δουλειά στην Ελλάδα - Η λίστα top-10
-
Η εταιρεία υπηρεσιών Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων CQS είναι ο κορυφαίος
εργοδότης της ελληνικής αγοράς για το 2024, σύμφωνα με το Poudouleveis.gr.Η
λίστ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα