Θα διαρκέσει 15 περίπου ημέρες και συνολικά 80 ώρες (40 ώρες θεωρία και 40 ώρες πρακτική). Η θεωρία και η πρακτική θα γίνονται στα Φιλιατρά για τα υδροπονικά συστήματα και στην Κυπαρισσία για τη γεωργία ακριβείας, σε 4 τριήμερα στην κάθε πόλη, από Παρασκευή έως Κυριακή.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Απευθύνεται σε νέους και νέες που ασχολούνται ήδη ή πρόκειται να ασχοληθούν με την
εφαρμογή συστημάτων και τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.
Την έναρξη των εργασιών έκανε χθες το μεσημέρι, στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης που τόνισε ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο στη χώρα και συνεχώς εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην αγάπη και την επιστημονική γνώση του κ. Παρασκευόπουλου αλλά και στους άξιους αγρότες της περιοχής. Σήμερα, είπε, «υπάρχουν νέες μέθοδοι, η ενημέρωση, οι γεωπόνοι, οι καθηγητές είναι δίπλα στους παραγωγούς, δείχνουν τις νέες εξελίξεις. Είμαστε και εμείς εδώ να σταθούμε δίπλα στον αγροτικό κόσμο και να τον στηρίξουμε».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θωμάς Μπαρτζάνας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μια από τις δράσεις του προγράμματος είναι η κατάρτιση, η επικαιροποίηση γνώσεων σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Επιλέξαμε την περιοχή ως μια από τις πιο δυναμικές στην ανάπτυξη των θερμοκηπίων και έχουμε την ευκαιρία να συνεργαζόμαστε με τον κ. Παρασκευόπουλο που είναι ένας από τους εκφραστές αυτής της πρακτικής. Στόχος είναι να δώσουμε πληροφορίες χρήσιμες, σχετικά με την κατασκευή, τον έλεγχο του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια, τα υδροπονικά συστήματα. Καθώς ο κλάδος εξελίσσεται ταχέως και οι γνώσεις έρχονται πολύ γρήγορα, είναι αναγκαία η επικαιροποίηση των γνώσεων».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Εχουμε την τύχη να υλοποιούμε στην περιοχή ένα σεμινάριο για τη νέα γεωργία και τις νέες καλλιέργειες. Είμαστε μια περιοχή με νέους ανθρώπους και αυτό είναι το δυνατό μας χαρτί, είναι το πλεονέκτημά μας, και σε αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να δώσουμε ό,τι καινούργιο υπάρχει, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου. Θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή ένα κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης με εθνική εμβέλεια, αλλά και ευρωπαϊκή, καθώς εδώ παράγεται τεχνογνωσία με το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής».
Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος τόνισε: «Εχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ένα σεμινάριο το οποίο έχει να μας διδάξει πάρα πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές για την παρουσία τους. Είμαστε το 3ο θερμοκηπιακό κέντρο στην Ελλάδα και ελπίζω να γίνονται συνέχεια τέτοια σεμινάρια».
Κ.Μπ. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα