Περισσότερες από 2.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta έχουν καταγράψει, μέχρι στιγμής, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, από τη Νέδα μέχρι τον Αρκαδικό ποταμό, και η ωοτοκία συνεχίζεται!
Όπως είναι γνωστό, ο Κυπαρισσιακός φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο! Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην περιοχή το πρόγραμμα του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, με εθελοντές και υποστηρικτές από όλο τον κόσμο στην παραλία ωοτοκίας και τον περιβαλλοντικό σταθμό στον Αγιαννάκη!
Η φετινή χρονιά, λόγω των συνθηκών με την πανδημία, έχει ιδιαίτερη δυσκολία, ωστόσο οι εθελοντές καταβάλλουν προσπάθειες με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αφού η
φύση συνεχίζει ακατάπαυστα τις λειτουργίες της και οι θαλάσσιες χελώνες είναι πιστές στο ραντεβού τους για την ωοτοκία τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο!
Μιλώντας στο «Θ» ο υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, Γιάννης Χαλκιάς, σημείωσε: «Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο από το 1983, έτσι και φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιεί πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, μία μικρή ομάδα εθελοντών με πολλή επιμονή και σκληρή δουλειά έχει καταφέρει να καταγράψει πάνω από 2.000 φωλιές του προστατευόμενου είδους μεταξύ των ποταμών Αρκαδικού και Νέδας. Φέτος η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε στις 16 Μαΐου, ενώ ήδη οδεύουμε προς την περίοδο που θα αρχίσουν να βγαίνουν τα χελωνάκια από τις φωλιές. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλοι τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν βρισκόμαστε στην παραλία, για να βοήσουμε όλοι στη διατήρηση αυτού το θαυμαστού ζώου που κάνει τη Μεσσηνία ακόμη πιο όμορφη και μοναδική. Στόχος όλων μας είναι να μπορέσει και ο άνθρωπος και η χελώνα να συνυπάρξουν αρμονικά στον ίδιο τόπο. Επομένως, θα πρέπει να μην μπαίνουν τροχοφόρα οχήματα στη παραλία και να αποφεύγουμε όλοι να βρισκόμαστε εκεί το βράδυ.
Ειδικότερα για την περίοδο του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, που περιμένουμε να εκκολαφθεί η πλειοψηφία των φωλιών, θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους να μειωθεί ο φωτισμός της παραλίας κατά τις βραδινές ώρες. Εάν δεν αλλάξει κάτι στον έντονο φωτισμό της παραλίας σε συγκεκριμένα σημεία, δυστυχώς πάρα πολλά χελωνάκια θα αποπροσανατολιστούν και δε θα φτάσουν ποτέ στη θάλασσα.
Η φετινή χρονιά βρίσκει την ελληνική και παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων σε έντονη αναταραχή λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι λειτουργίες, όμως, της Φύσης δε γνωρίζουν παύση και οι θαλάσσιες χελώνες, πιστές στο ραντεβού τους, συνεχίζουν να κάνουν τις φωλιές τους στις μεσσηνιακές παραλίες, όπως κάνουν εδώ και αμέτρητα χρόνια»! Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros
Λογαριασμοί ρεύματος: Η φόρμουλα για τις επιδοτήσεις και στις επιχειρήσεις
τον Δεκέμβριο
-
Επιδοτήσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός από τα νοικοκυριά
έρχονται για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Δεκεμβρίου. Η
κυβέρνηση σε αν...
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα