Ο εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ από σήμερα ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου.
Για μια ακόμη φορά ο Β.Κικίλιας συνέστησε σε όλους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.
«Θεωρούμε ότι χρειάζεται μία πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης για να προστατεύσουμε
αυτές τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν κατά κύριο λόγο από το ιό της γρίπης και είναι ηθικό καθήκον μας να τους βοηθάμε. Είναι άτομα με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν και επιπλοκές. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Βεβαίως, μαζί με τη σημαντική και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους, όπως κυρίως είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η αποφυγή του συγχρωτισμού. Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος ο πλανήτης συγκλονίζεται από μία πανδημία, ένα τεράστιο θέμα Δημόσιας Υγείας. Πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, σοβαρότητα και μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν ή που δεν μπορούν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε "Φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι ο εμβολιασμός της γρίπης συμπίπτει με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξει αυτών των δύο, δεν έχει μεταβάλλει τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Προτεραιότητα μας είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, αναφέρονται λεπτομερώς στην εγκύκλιο".
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εφαρμόζεται φέτος θα δώσει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς και για τις ομάδες που εμβολιάζονται.
"Θα ήθελα ως παιδίατρος να αναφερθώ και στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης για τα παιδιά, για τα οποία υπάρχει μία σχετική σύγχυση λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των διαφόρων επιστημονικών φορέων. Και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Δεν στοχεύουμε σε έναν γενικευμένο εμβολιασμό, στην εγκατάσταση αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία. Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς". Η ίδια εκτίμησε ότι "φέτος ο εμβολιασμός θα εξελιχθεί πολύ καλά. Είσαστε και γούρικος Υπουργέ, πέρυσι ανέβηκαν πολύ οι εμβολιασμοί. Φέτος και λόγω του φόβου που υπάρχει για τον κορονοϊό, ο εμβολιασμός θα ανέβει ακόμα υψηλότερα. Να διευκρινίσουμε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, διότι είναι μία λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί. Όπως και ο εμβολιασμός της γρίπης για τα παιδιά προστατεύει από μία συγκεκριμένη ίωση, τη γρίπη, όχι για όλες τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού".
Επομένως, κατέληξε, "ας τηρήσουμε τις οδηγίες πιστεύοντας ότι θα δείξουμε μία πειθαρχία ως λαός για να πετύχουμε αυτό που είναι σημαντικό για τη Δημόσια Υγεία. Να μην έχουμε ασθενείς που να χρειάζονται νοσηλεία σε εντατικές μονάδες από άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί. Η εμπειρία από την πανδημία του 2009 δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μία ευαισθητοποίηση σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες, τις ευάλωτες. Είναι άτομα τα οποία αποφεύγουν να εμβολιάζονται και αυτό είναι ένα κενό στη γνώση που πρέπει να το καλύψουν οι θεράποντες ιατροί".
Η ιχνηλάτηση των εμβολίων προκειμένου να υπάρχει εικόνα αποτελεσματικότητας τους και ο έλεγχος των ποσοτήτων για να μην λείψουν από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη είναι η δύο στόχοι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. Είπε, ότι φέτος υπήρξε έγκαιρος προγραμματισμός προμήθειας των εμβολίων και αναφέρθηκε στη συμβολή των 11.000 φαρμακοποιών στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. "Θα ήθελα να πω ότι πραγματικά υπήρξε ένας προγραμματισμός, ειδικά με το Υπουργείο και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για να μην έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Αυτός ο προγραμματισμός πιστεύω να αποδώσει και θα αποδώσει, γιατί αν σκεφτούμε ότι πριν δυο χρόνια τα εμβόλια ήταν 2.100.000, αν με ρωτάγατε τότε για τα 4.200.000 εμβόλια θα έλεγα όχι ότι ήταν υπερβολικά, αλλά ήταν πάρα πολλά. Δυστυχώς, έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Έχουμε να διαχειριστούμε τον πανικό του κόσμου με την Covid, που αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες και στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν", ανέφερε ο κ. Βαλτάς. "Θα πρέπει λοιπόν βάσει της συνταγογράφησης που πλέον είναι μόνο ηλεκτρονική, εκτός από ειδικές κατηγορίες, να μπορέσουμε να χορηγήσουμε μέσω των γιατρών τα εμβόλια αυτά στον κόσμο που τα έχει ανάγκη και εμείς να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα δυναμικό 11.000 φαρμακείων διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό πετυχαίνει, κύριε Υπουργέ, τη δυνατότητα σε χρονικό διάστημα που θέλουμε εμείς ή που θέλουν οι ειδικοί, να πετύχουμε το μέγιστο στο σωστό χρονικό διάστημα, να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Και ταυτόχρονα, με την πληροφορία που θα έχετε στο Υπουργείο πότε εμβολιάστηκαν, ποιες κατηγορίες το πήραν, να έχετε τα στατιστικά στοιχεία για να σχεδιάσετε το μέλλον. Για εμένα αυτός είναι προγραμματισμός, αυτό βοηθάει την Επιστήμη, αυτό βοηθάει τους ειδικούς, αυτό βοηθάει και τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, διότι το πνεύμα είναι ένα: ότι θα πρέπει να εμβολιάσουμε πρώτα τον κόσμο που έχει ανάγκη". Καταλήγοντας, τόνισε πως "σήμερα άνοιξε η συνταγογράφηση, αλλά και η δική μου η προτροπή και όλων μας πιστεύω, είναι ότι αν θέλουμε να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τις 15 Οκτωβρίου. Έχουμε 15 ημέρες μέχρι να αποκτήσει ανοσία το άτομο, ώστε στο peak της πιθανής γρίπης, να υπάρχει ανοσία σε αυτά τα άτομα υψηλού κινδύνου για να μην έχουμε προβλήματα. Άρα, ο προγραμματισμός είναι το καλύτερο και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά", συμπλήρωσε".
Η επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα Marianna Trias, τόνισε πως κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη οδηγεί σε σοβαρές λοιμώξεις έως και 5.000.000 ανθρώπων, με 500.000 θανάτους που συνδέονται με το αναπνευστικό σε όλο τον κόσμο. "Επομένως, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα έναντι της γρίπης προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου", είπε και πρόσθεσε ότι φέτος "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διπλό φορτίο λόγω της εποχικής γρίπης και της Covid-19. Η παράλληλη κυκλοφορία των ιών της γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς και να θέσει ένα επιπλέον φορτίο στο σύστημα Υγείας το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της Covid-19".
Επομένως, τόνισε η κ. Trias, θα είναι κρίσιμο για την προσεχή περίοδο της γρίπης να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της γρίπης ανάμεσα στις ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου από Covid-19 και γρίπη, τα οποία θα μειώνουν την ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω λοίμωξης από τη γρίπη και επομένως θα περιορίζουν τις πιέσεις στις υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας. Θα μειώνουν το ενδεχόμενο έκθεσης σε SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της αναζήτησης θεραπείας από ένα άτομο ή κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο λόγω γρίπης και θα μειώνουν την ασθένεια ανάμεσα στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ανάμεσα στους παρόχους φροντίδας υγείας, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της ανταπόκρισής μας στην Covid-19. "Η προτεραιοποίηση των ατόμων τα οποία χρειάζονται περισσότερο το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει υψίστης σημασίας. Γενικώς, οι ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης και επομένως πρέπει να προτεραιοποιούνται για τους σκοπούς του εμβολιασμού, είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και τα άτομα υπό ανοσοκαταστολή. Επίσης, η προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας είναι επίσης ζωτική, ούτως ώστε να μειωθούν τα ποσοστά απουσίας από την εργασία τους, καθώς αυτό είναι ουσιώδες για την ανταπόκριση μας στην Covid-19" είπε και πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό τα άτομα να εμβολιάζονται με ασφάλεια και χωρίς να εκτίθενται στην λοίμωξη από Covid-19.
"Για αυτό τον λόγο, οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την λοίμωξη, την πρόληψη και τον έλεγχο κατά την παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, αλλά και για όσους χορηγούν το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της λοίμωξης και των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούν οι ιοί της γρίπης. Ωστόσο, όλες οι άλλες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις οποίες ήδη ανέφερε ο Υπουργός Υγείας είναι σημαντικές. Επιπλέον, η επικοινωνία σχετικά με τον κίνδυνο και η ενεργός συμμετοχή της κοινότητας για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε σχέση με την γρίπη, είναι χρήσιμες ούτως ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις για να προστατεύονται οι ίδιοι από την γρίπη και από την Covid-19", κατέληξε.
Ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι ασφαλής και δεν χρειάζεται τεστ covid-19 για να κάνει κάποιος το εμβόλιο για την γρίπη ανέφερε ο γγ του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου.
Η καθηγήτρια Μαρία Τσολιά έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό των επαγγελματικών υγείας καθώς η χώρα μας εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά. Σημείωσε ότι η πανδημία Covid έχει δράσει ανασταλτικά στην εφαρμογή των εμβολιασμών σε πολλές χώρες. "Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης", πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, "οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διότι όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, αυτοί που κατακλύζουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι περισσότεροι θάνατοι, η συντριπτική πλειονότητα αυτών, είναι μεταξύ ατόμων τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας. Τα ποσοστά και οι επιδόσεις στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες με τις οποίες θέλουμε να συγκρινόμαστε. Επομένως θα πρέπει και εκεί να δώσουμε περισσότερη έμφαση". Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως εστιάζονται οι συστάσεις της Επιτροπής μας στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου υπογράμμισε ότι όταν είχαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, "σκεπτόμενοι ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και αυξημένες ανάγκες, μεριμνήσαμε ώστε να εξασφαλίσουμε 30% μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων σε σχέση με πέρυσι και 50% με σχέση με πρόπερσι". Ταυτόχρονα, εξήγησε, "προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εμβολιασμού φέτος και σε άριστη συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω, άλλα και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο".
Σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τόνισε ότι είναι διπλός ο στόχος. "Πρώτον, την ιχνηλάτηση των εμβολίων ώστε να μπορέσουμε σαν οργανωμένο Κράτος να δούμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και για δεύτερον, για να μπορούμε να έχουμε ένα σαφή έλεγχο των ποσοτήτων που υπάρχουν διαθέσιμες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψουν εμβόλια από τον Έλληνα, ο οποίος τα χρειάζεται", όπως είπε.
Για να μην υπάρχουν προβλήματα, συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου "η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται σταδιακά για όλο το διάστημα το οποίο θα διαρκέσει η εμβολιαστική περίοδος και συγκεκριμένα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου που, όπως ανάφερε η Πρόεδρος, είναι η περίοδος που απαιτείται για να υπάρξει ικανή ανοσία και να προφυλάξει τον πληθυσμό. Σε όλη αυτή την περίοδο θα διατεθούν τα εμβόλια κατά τρόπο λογικό, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και φαινόμενα συνωστισμού, να εξυπηρετηθεί δηλαδή ο Έλληνας πολίτης που θέλει να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο".
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πλευρά της, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που εμβολιάζονται για τη γρίπη κάθε χρόνο. "Έχουμε όμως κάποια αριθμητικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ που δείχνουν ότι, δυστυχώς, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσηλείας και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόλις το 14% είχε εμβολιαστεί". Όπως υπογράμμισε, "αυτό το ποσοστό σταδιακά έχει αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και θέλω απλώς να ευχηθώ ότι φέτος θα πετύχουμε ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου". Κατέληξε λέγοντας πως "θα έχουμε και στοιχεία με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αυτό θα μας δώσει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας, ώστε να προβούμε σε στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και για την επόμενη χρονιά".
Στης συζήτηση παρενέβησαν επίσης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα