Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Οδηγός συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών: Τα 17 sos για τη σύνταξη των εκπαιδευτικών


Όλες οι αλλαγές που φέρνει η παραίτηση των εκπαιδευτικών μέχρι τις 10 Μαρτίου για την συνταξιοδότηση τους. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί
Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση υποβάλλονται για την φετινή μέχρι και τις 10 Μαρτίου φέτος μετά από νομοθετική παρέμβαση που ανέτρεψε τον σχεδιασμό τους και τους έφερε πιο σύντομα από ό,τι υπολόγιζαν μπροστά στο φάσμα της απόφασης για έξοδο ή μη από την Υπηρεσία.
Με βάση τα εκατοντάδες ερωτήματα που με αγωνία κατατίθενται από τους εκπαιδευτικούς αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σε μια συγκυρία, που η συζήτηση για την διατήρηση ή μη των μεταβατικών ορίων ηλικίας από το 2022 και ήταν ήδη στο προσκήνιο, όπως και το διαρκές ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεών τους, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε συμβουλές, δεδομένα και σημεία- κλειδιά που απαντούν σε θέματα που απασχολούν συχνά προ της αποφάσεως:
1. Oι παραιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, λόγω των περιορισμών της καραντίνας πλην των περιπτώσεων που δεν υφίσταται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής. Υποβάλλονται ως υπεύθυνη δήλωση παραίτησης στην σελίδα gov.gr, όπου η ταυτοποίηση γίνεται με κωδικούς TAXIS. Προσοχή! Για να πιστοποιηθεί για πρώτη φορά κάποιος σε αυτήν την ιστοσελίδα, πρέπει να εισάγει κωδικούς e-banking σε οποιαδήποτε τράπεζα που διαθέτει e- ( ή web- ) banking. Επομένως, όποιος δεν κατέχει αυτούς τους κωδικους, θα πρέπει να εκδώσει άμεσα σε συνεργασία με την τράπεζά του.
2. Άπαξ και γίνει η είσοδος στο σύστημα, αυτό που κάνει ο εκπαιδευτικός είναι να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση με το πολύ απλό κείμενο “ΣΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ” και στην αρχή στην οποία απευθύνεται η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνει την Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται. Την υπεύθυνη δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής ηλεκτρονικά την αποθηκεύουν και πρέπει να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail της παραπάνω Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τύπο ολοκληρώνεται η υποβολή της παραίτησης.
3. Προσοχή! Οι κατά τόπον Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός τους δηλώνει ότι δεν διαθέτει τα μέσα ή δεν μπορεί με τον οποιονδήποτε τρόπο να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση, είναι υποχρεωμένες να μην κωφεύουν στο αίτημά του να κλείσει ραντεβού και να καταθέσει χειρόγραφα την αίτηση. Η ηλεκτρονική υποβολή σύμφωνα και με την εγκύκλιο, αποτελεί δυνατότητα, η οποία συνιστάται ισχυρά λόγω των καταστάσεων, αλλά όχι αποκλειστικό τρόπο υποβολής της παραίτησης. Υπάρχουν ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί μη εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικής διαδικασίες ή κάποιοι οι οποίοι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς web banking. Ας το προσέξουν αυτό οι Διευθύνσεις.
4. Η παραίτηση ανακαλείται ελεύθερα μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία υποβολής της, πάλι με αντίστοιχη ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr.
5. Για τον παραπάνω λόγο, όσοι εκπαιδευτικοί δεν προλαβαίνουν να σιγουρευτούν για το αν πληρούν της προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή να λάβουν με ηρεμία και διαύγεια την απόφασή τους, μπορούν να καταθέσουν την παραίτησή τους τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας ( μέχρι 10 Μαρτίου) και να αξιοποιήσουν το περιθώριο του ενός μήνα για την ανάκληση για να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους.
6. Οι τρόποι συνταξιοδότησης είναι οι παρακάτω: Με διατάξεις 25ετίας και όρια ηλικίας.
Με 35ετία, 36ετία η 37ετία με θεμελίωση το 2010, 2011 και 2012.
Με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας τα για τους πριν και μετά το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο αντίστοιχα.
Συνταξιοδότηση ως γονέας ανηλίκου με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.
Συνταξιοδότηση ως τρίτεκνος με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.
62 ηλικιακά έτη και 40 χρόνια ασφάλισης.
67 ηλικιακά έτη και 15 χρόνια ασφάλισης.
Και ειδικά για τους εκπαιδευτικούς με 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών για τους πριν το 1983 στο Δημόσιο και 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών για τους μετά το 1983 στο Δημόσιο με 25ετία μέχρι 31-12-2010.
7. Τα πλασματικά χρόνια που αναγνωρίζει κάποιος είτε για θεμελίωση, είτε για προσαύξηση των συντάξιμων ετών, υπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές και προσαυξάνουν την σύνταξη.
8. Για να λάβει κάποιος επικουρική σύνταξη πλήρη από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματός του για απονομή, πρέπει να πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης, με αυτές της κύριας σύνταξης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν έχει αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο για την κύρια σύνταξη, θα πρέπει να εξαγοράσει τον ίδιο χρόνο και στο επικουρικό Ταμείο και εάν στα πλαίσα της διαδοχικής ασφάλισης βρισκόταν σε ταμείο όπως ο ΟΑΕΕ, που δεν είχε εισφορες για επικουρικό, θα πρέπει να εξαγοράσει και αυτόν τον χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση , οι επιλογέ του είναι μειωμένη επικουρική από τα 62 με 25ετία εισφορών ή σύνταξη με εισφορές 15ετίας στα 67.
9. Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος , χρόνος ασφάλισης και νέα ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι τις 31.8.2021, όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της παραίτησης.
10. Για τους γονείς ανηλίκων που βγαίνουν με αυτόν τον τρόπο στην σύνταξη, το παιδί πρέπει να ήταν ανήλικο κατά την συμπλήρωση της 25ετίας.
11. Για τους τρίτεκνους, τα τρία τέκνα πρέπει να είχαν γεννηθεί κατά την συμπλήρωση του θεμελιωτικού κατά περίπτωση χρόνου.
12. Για μέρισμα από το ΜΤΠΥ χρειάζονται 20 έτη εισφορών.
13. Για να λάβεις εφάπαξ πλέον δεν χρειάζεται μίνιμουμ 12,5 χρόνων κρατήσεων στο ΤΠΔΥ. Λαμβάνεις το εφάπαξ που αναλογεί σε όσα χρόνια ασφάλισης συγκεντρώνεις.
14. Η μεγαλύτερη ανταπόδοση στις συντάξιμες αποδοχές συναντάται στα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν από 35 σε έως 40 συντάξιμα έτη. Μετά ο συντελεστής ανταπόδοση μειώνεται.
15. Η μειωμένη σύνταξη αποφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις μείωση 115 ευρώ στο ποσό της εθνικής σύνταξης σε σχέση με το ποσό που θα λάμβανε κάποιος με πλήρη.
16. Έχουν καταργηθεί τα λεγόμενα 35α στον υπολογισμό της σύνταξης. Η σύνταξη, εάν είναι πλήρης είναι απλά αναλογική των χρόνων ασφάλισης, χωρίς κάποια μείωση αν υπολείπεται των 35 ετών ασφάλισης.
17. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εκπαιδευτικού ώς γονέα ή συζύγου ατόμου με αναπηρία, η πιστοποίηση αναπηρίας που γίνεται δεκτή στο Δημόσιο είναι μόνο από την ΑΣΥΕ και όχι από τα ΚΕΠΑ και απαιτείται ο χαρακτηρισμός του ατόμου ως ανίκανου για κάθε βιοποριστική εργασία με ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα