Κατατέθηκε και επίσημα στη Βουλή το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα τα οποία αφορούν στον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, και το όριο φοίτησης των φοιτητών.
Υπολογισμός ΕΒΕ
Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο υπολογίζονται τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Για τον υπολογισμό των μορίων υπολογίζονται και οι σχετικοί συντελεστές βαρύτητας.
Παράδειγμα:
Αν είναι η ΕΒΕ είναι για ένα πεδίο 12 (μέσος όρος των βαθμών όλων των υποψηφίων του πεδίου) και το Τμήμα επιλέξει να βάλει συντελεστή 90% τότε η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα διαμορφώνεται σε 10,8. Αν η ΕΒΕ είναι 11/20 τότε με το 90% κατεβαίνει στο 9,9 για το ίδιο Τμήμα. Επίσης κάθε τμήμα θα μπορεί (αλλά από το επόμενο έτος, δηλαδή από τις εξετάσεις του 2022) να ορίζει και συντελεστές βαρύτητας σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι, είπε η κ. Κεραμέως, θα γνωρίζουν ΠΡΟΤΟΥ συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τις βάσεις ανά πεδίο και ανά Τμήμα
Σημειώνεται πως για τα τμήματα που απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικές δοκιμασίες, απαιτείται ξεχωριστά η επίτευξη της ΕΒΕ στο πρόσθετο εξεταζόμενο μάθημα, πέραν της επίτευξης της ΕΒΕ της σχολής/τμήματος που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.
Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της βαθμολογίας του ειδικού μαθήματος, λαμβάνονται υπόψιν οι βαθμολογίες του συνόλου των υποψηφίων που διεκδικούν την εισαγωγή τους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα και έχουν εξεταστεί στο εν λόγω μάθημα/πρακτική δοκιμασία, ανεξάρτητα από το επιστημονικό τους πεδίο ή αν σπουδάζουν σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.
Τι ισχύει στα τμήματα ΑΕΙ που εντάσσονται σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία
Για τα τμήματα που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, τότε για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψιν ο μικρότερος μέσος όρος στα εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται τα εν λόγω τμήματα.
Αλλαγές στο Μηχανογραφικό
Με το νομοσχέδιο προτείνεται η κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου να έχει δύο φάσεις. Στην Α' φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α' φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α' φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.
Οι ρυθμίσεις αυτές για δύο φάσεις υποβολής μηχανογραφικού προγραμματίζεται να ισχύσουν από το 2022.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας υποψήφιος θα μπορεί να υποβάλει παράλληλα α) Μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) Μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές.
Όριο Φοίτησης
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται και ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης. Αναλυτικότερα, το όριο φοίτησης καθορίζεται ως εξής: Στα 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη. Στα προγράμματα σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.
Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές, για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενή
Τι συμβαίνει με το όριο φοίτησης για όσους είναι ήδη φοιτητές
Ο ανώτατος χρόνος φοίτησης θα υπολογίζεται ως εξής:
α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή, ν+3 για τα πενταετή κ.ο.κ.) και
β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα τετραετή, 5 για τα πενταετή, κ.ο.κ.).
Το νέο χρονοδιάγραμμα
Ο καθορισμός του εύρους των συντελεστών ΕΒΕ από το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον σχολικό έτος ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.
Τα ακαδημαϊκά τμήματα οφείλουν να επιλέξουν το ποσοστό του συντελεστή ΕΒΕ μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Μέχρι 15 Απριλίου θα έχει εκδοθεί ο καθορισμός εισακτέων ανά σχολή
Μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα ορίζει τον αριθμό εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστική, ΑΕΝ
Μέχρι 14 Μαΐου με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζεται η κατάταξη των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο
Μέχρι 31 Μαΐου θα εκδίδεται ο αριθμός εισακτέων ανά ΙΕΚ, καθώς φέτος για πρώτη χρονιά οι μαθητές της Γ Λυκείου θα δύναται να συμπληρώσουν δεύτερο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε ΙΕΚ βάσει του βαθμού απολυτηρίου τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα