Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Βγήκε η εγκύκλιος για επιτηρητές, αυτοκόλλητα και βαθμολογία



Με την εγκύκλιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις Πανελλήνιες 2021 για τα ΓΕΛ. Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις παραπάνω Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση – Δήλωση (σε διαφορετικά διαστήματα οι μαθητές και οι απόφοιτοι), με την οποία δήλωσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις.

Με προηγούμενες εγκύκλιους, είχαν καθοριστεί οι διαδικασίες και οι δικαιούχοι συμμετοχής στις πανελλήνιες 2021 των ΓΕΛ και μετά την υποβολή των Αιτήσεων-Δηλώσεων των υποψηφίων δημιουργήθηκε το αρχείο των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει ή να είναι ήδη κάτοχοι απολυτηρίου (απόφοιτοι) ή να αποκτήσουν το απολυτήριο τον Ιούνιο του 2021 (μαθητές-τελειόφοιτοι). Αλλιώς η συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από τις διαδικασίες επιλογής (μηχανογραφικό δελτίο κτλ.).
Πριν την έναρξη των εξετάσεων αποστέλλονται στην κάθε ΕΕΔΔΕ για κάθε Λύκειο αρμοδιότητάς της αυτοκόλλητα αριθμητήρια, τα οποία επικολλούνται στα γραπτά των μαθητών κάθε λυκείου σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες. Η ΕΕΔΔΕ παραδίδει δύο μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων τα οικεία αριθμητήρια στον Πρόεδρο της κάθε Λυκειακής Επιτροπής. Στις περιπτώσεις που σε κάποιο ημερήσιο Γενικό Λύκειο εξετάζονται και υποψήφιοι άλλων ημερήσιων ΓΕΛ ή/και εσπερινών ΓΕΛ, η ΕΕΔΔΕ παραδίδει τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια αυτών των ημερήσιων ή/και εσπερινών ΓΕΛ στον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής του ημερήσιου ΓΕΛ, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι αυτοί, οι οποίοι τοποθετούνται στις αίθουσες κατά Λύκειο προέλευσης, κατά μάθημα και αλφαβητικά.
Διευκρινίζεται ότι τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια που αποστέλλει η Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων περιλαμβάνουν την ένδειξη Ημερήσιο ή Εσπερινό ΓΕΛ και δεκατέσσερα (14) ψηφία, από τα οποία τα τρία πρώτα αντιστοιχούν στον κωδικό της οικείας Διεύθυνσης, τα επόμενα επτά (7) αντιστοιχούν στον κωδικό Λυκείου και τα τέσσερα τελευταία αντιστοιχούν στον αύξοντα αριθμό των γραπτών. Επί πλέον αναφέρεται και το λεκτικό του ΓΕΛ προκειμένου να είναι εύκολη η επικόλληση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων ανάλογα με το
ΓΕΛ προέλευσης κάθε υποψηφίου. Σημειώνεται ότι ο αύξων αριθμός των γραπτών είναι ενιαίος και συνεχόμενος για όλα τα μαθήματα π.χ. αν στην Γ΄ τάξη ενός Λυκείου φοιτούν 30 μαθητές τα αριθμητήρια που θα παραλάβει το σχολείο αυτό για τους μαθητές της Γ΄ τάξης θα αρχίζουν από το 0001 και θα λήγουν στο 0120 (30 μαθητές Χ 4 μαθήματα). Για πρακτικούς λόγους τα αριθμητήρια που εκτυπώνονται και αποστέλλονται είναι περισσότερα από 4 ανά υποψήφιο.
Το κάθε αυτοκόλλητο αριθμητήριο είναι τυπωμένο σε τρία αντίγραφα από τα οποία τα δύο επικολλούνται από τους επιτηρητές στον ειδικό χώρο του τετραδίου από την εξωτερική πλευρά και το τρίτο μένει στο στέλεχος του αριθμητηρίου. Τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια πρέπει να επικολλώνται στο τετράδιο μετά την είσοδο των εξεταζομένων και πριν την έναρξη της εξέτασης και όχι κατά την παράδοση του γραπτού στο τέλος της εξέτασης. Ο χώρος που έχει επικολληθεί το αυτοκόλλητο αριθμητήριο επικαλύπτεται αμέσως μετά την επικόλληση με μαύρο αυτοκόλλητο με ευθύνη των επιτηρητών κάθε τάξης κατά τρόπο που να μην είναι αναγνωρίσιμο το Λύκειο προέλευσής του.
Η Λυκειακή Επιτροπή με βάση την κατανομή των εξεταζομένων στις αίθουσες κατανέμει κάθε ημέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων αριθμό αριθμητηρίων στους οικείους επιτηρητές αντίστοιχο με τον αριθμό των εξεταζομένων. Η αρχή γίνεται την πρώτη ημέρα στην πρώτη αίθουσα από το αριθμητήριο 0001 και καταλήγει στην τελευταία αίθουσα στο μάθημα με το οποίο λήγουν οι εξετάσεις στο μεγαλύτερο αριθμό αριθμητηρίου.
Κατά τη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανάγκες για τη στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία του οικείου Διευθυντή Δ.Ε. και των Προέδρων των Βαθμολογικών Κέντρων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην παρακωλύεται από τις όποιες επιλογές η ενδεδειγμένη συγκρότηση και λειτουργία των Βαθμολογικών Κέντρων.
Σε αρκετές περιπτώσεις κάθε χρόνο, τίθεται μεταξύ των άλλων και το πρόβλημα της δυσκολίας εξεύρεσης εξεταστών και ιδιαίτερα καθηγητών πληροφορικής, για τις επιτροπές εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό ο ένας τουλάχιστον από τους δύο χειριστές του συστήματος λήψης των θεμάτων στις Λυκειακές επιτροπές (ΛΕΕ), μπορεί να είναι καθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια εξεύρεσης καθηγητών της Πληροφορικής του Λυκείου από τους Προέδρους των Βαθμολογικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων. Εφόσον είναι καθηγητής Λυκείου και έχει διδάξει το εν λόγω μάθημα, την ημέρα εξέτασής του, μπορεί να αποδεσμεύεται από τη ΛΕΕ.
Τονίζεται τέλος, ότι οι καθηγητές που συμμετέχουν στις Λυκειακές Επιτροπές ή ορίζονται ως επιτηρητές δεν απαλλάσσονται από τη βαθμολόγηση γραπτών, εφόσον οριστούν για το σκοπό αυτό από τον Πρόεδρο του Βαθμολογικού Κέντρου. Οι εμπλεκόμενοι στη Λυκειακή Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξέτασης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εφόσον υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των επιτροπών αυτών για την ημέρα εξέτασης του μαθήματός τους
Για παράδειγμα, αν οι μαθητές είναι μοιρασμένοι ισόποσα σε δυο αίθουσες το πρωί της πρώτης ημέρας στους επιτηρητές της πρώτης αίθουσας θα δοθούν τα αριθμητήρια από το 0001 μέχρι το 0015 και στους επιτηρητές της δεύτερης από το 0016 μέχρι το 0030. Τη δεύτερη ημέρα από το 0031 μέχρι το 0045 και από το 0046 μέχρι το 0060 στους επιτηρητές των δύο αιθουσών αντίστοιχα κλπ.
Στην περίπτωση απουσίας εξεταζόμενου, εκτός από τη σχετική σημείωση στην κατάσταση απουσιών, δημιουργείται από τους επιτηρητές απουσιολόγιο ως ακολούθως: Σε απόκομμα τετραδίου αναγράφονται τα ατομικά στοιχεία του απόντος στο εξεταζόμενο μάθημα και επικολλάται το τρίτο αυτοκόλλητο, το οποίο θα έμενε στο στέλεχος, αν ήταν παρών ο εξεταζόμενος, ενώ τα άλλα δύο παραμένουν στο στέλεχος. Το απουσιολόγιο αυτό παραδίδεται μαζί με την κατάσταση παρόντων και τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή με το τέλος της εξέτασης.
Για τους εξεταζόμενους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά, από τις οικείες επιτροπές θα σταλούν αντίστοιχα αυτοκόλλητα αριθμητήρια από τη Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων στα Βαθμολογικά Κέντρα και στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα προκειμένου να επικολληθούν στα αντίστοιχα γραπτά από την Επιτροπή Εξέτασης. Στα αυτοκόλλητα αυτά οι τρεις πρώτοι αριθμοί θα αντιστοιχούν στον κωδικό αριθμό της Επιτροπής Εξέτασης ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξάρτητα αν αυτή λειτουργεί σε Βαθμολογικό Κέντρο ή σε ειδικό εξεταστικό κέντρο και όχι στον κωδικό της Διεύθυνσης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί ειδικά για τα αυτοκόλλητα αριθμητήρια.
Επειδή η σωστή τήρηση και τοποθέτηση των αυτοκόλλητων αριθμητηρίων είναι βασικότατος παράγοντας της ορθής καταχώρισης της βαθμολογίας, το υπουργείο Παιδείας ζητά να δοθούν σαφείς οδηγίες στους προέδρους των Λυκειακών επιτροπών, ώστε να κάνουν σχετική ενημέρωση στους επιτηρητές και να τους επιστήσουν ιδιαίτερα την προσοχή για την πιστή και απόλυτη εφαρμογή όλων των σχετικών οδηγιών.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί Δ.Ε., εφόσον ορισθούν αρμοδίως, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων (επιτηρητές, εξεταστές, βαθμολογητές κτλ,).
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής τους, οι εκπαιδευτικοί θα προσκομίζουν στη ΔΔΕ γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο ή από Κέντρο Υγείας (στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει παραπλήσιο Δημόσιο Νοσοκομείο), όπου θα αναφέρεται ρητά ο λόγος και το διάστημα της αδυναμίας συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα