Η έκθεση φιλοξενείται στο κτήριο Σπέντζα στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αποτελείται από φωτογραφίες, ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Τον σχεδιασμό της υπογράφουν η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, ενώ την επιμέλεια έχει η Ίρις Κρητικού. Την διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας και η Επιτροπή «Ελλάδα, Τριφυλία 1821-2021» σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Φέρμελη» - Όμιλο Ανάδειξης της Πολιτιστικής-Καλλιτεχνικής-Εθνικής Κληρονομιάς, με πρωτοβουλία της προέδρου της Λίζας Πενθερουδάκη.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Χριστίνα Ακτίδη, Χρήστος Αλατσάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Σάββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπoύλου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Νίκος Κιτμερίδης, Σοφία-Ρόζα Κοσμίδου, Βαγγέλης Κύρης, Βασίλης Λιαούρης, Γιώργος Λουλούδης, Τάσος Μαντζαβίνος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Παναγιώτης Πασάντας, Λίζα Πενθερουδάκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Έφη Σδούκου, Βασίλης Σούλης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Αναστασία Χατζίρη, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
Σε σχετική δήλωση ο κ. Λεβεντάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Είχα την τιμή να εγκαινιάσω τη θεματική έκθεση «Εύζωνες», με τη συμμετοχή 64 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών. Μια ιστορική και εικαστική έκθεση, αφιερωμένη στο Σώμα των Ευζώνων… Αλλά παράλληλα, είχα και την πολύ μεγάλη συγκίνηση, καθότι βίωσα τη μέγιστη τιμή και υπερηφάνεια να φορέσω την τιμημένη ευζωνική στολή και να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία και την πατρίδα από τη θέση του Εύζωνα.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση, που μας ξεναγεί στις παραλλαγές, όσον αφορά στην ιστορία της και στη χρήση της φουστανέλας, πέρα και ξέχωρα από την Προεδρική Φρουρά. Μια ιδιαίτερη έκθεση, που μας γνωρίζει τη συγκεκριμένη παραδοσιακή στολή, η οποία φέρει ένα πλήθος από συμβολισμούς, λαογραφικού και ορθόδοξου χαρακτήρα και έχει συνδεθεί άρρηκτα και διαχρονικά με την ελληνική ζωή και παράδοση, όπως και με την ιστορία της Ελλάδας. Μια αναδρομή, μέσα από ιστορικές αναφορές και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς επίσης ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές…
Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί και να γνωρίσουμε τους Εύζωνες ή αλλιώς τσολιάδες και τη μακραίωνη ιστορία τους. Που η εικόνα τους, όπως και δύο από τα ισχυρότερα σύμβολα της ευζωνικής στολής (η φουστανέλα και το τσαρούχι) είναι γνώριμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Και που σύμφωνα με την παράδοση, όταν παρελαύνουν, χτυπούν με δύναμη τα τσαρούχια τους στη γη, για να ακούνε οι άγνωστοι νεκροί του έθνους». Κ.Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα