Οι χιονίστρες είναι φλεγμονές των μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Παρουσιάζονται συνήθως στα σημεία που είναι πιο εκτεθειμένα στο κρύο και προκαλούν φαγούρα και ενόχληση στην περιοχή. Έχουν συσχετιστεί άμεσα με το κρύο και με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας.
Πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας το κρύο
Τώρα το χειμώνα που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώνεται, ο οργανισμός μας καλείται να "παλέψει" για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα (~ 37 ° C). Ως "απάντηση" στο κρύο, γίνεται περιφερική αγγειοσυστολή. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο όγκος ή η διάμετρος των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μείωση της ροής του αίματος στο δέρμα και στα άκρα. Με το τρόπο αυτό, ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει σχετικά σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του.
Και κάπου εδώ μπαίνουν στην εικόνα οι χιονίστρες!
Οι δερματικές αλλοιώσεις, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες ή με την έντονη εναλλαγή έκθεσης από κρύο σε θερμό περιβάλλον, είναι γνωστές ως χιονίστρες ή χείμετλα. Οι χιονίστρες προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και συνοδεύονται από συμπτώματα όπως κνησμός, κοκκίνισμα στη περιοχή, πρήξιμο ή/ και φουσκάλες. Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι οι περιοχές που συνήθως είναι πιο εκτεθειμένες στο κρύο: Τα δάκτυλα των χεριών, των ποδιών, η μύτη, τα αυτιά, και σπανιότερα η εξωτερική περιοχή των γοφών (κυρίως σε οδηγούς μοτοσικλέτας και ιππείς).
Σε τι οφείλονται οι χιονίστρες;
Παρόλο που οι χιονίστρες έχουν αναφερθεί από αρχαιοτάτων χρόνων, η αιτία που τις προκαλεί είναι άγνωστη. Και όχι μόνο δεν υπάρχει σαφής επιστημονική εξήγηση αλλά και η αντιμετώπιση τους έχει αποδεχθεί εξίσου περίπλοκη για τον επιστημονικό κόσμο. Η παρουσία τους έχει συνδεθεί με τη προδιάθεση διαφόρων ασθενειών, όπως το σύνδρομο Reynaud, η χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Είναι πιθανό να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις φυλές, αλλά το γυναικείο φύλο φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητο στο να τις εμφανίσει. "Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φαίνεται, ότι μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζεται περισσότερο σε θερμοουδέτερο περιβάλλον, σε θερμοκρασίες δηλαδή από 20° C έως 24° C, παρουσιάζοντας θερμορυθμιστικές διαταραχές. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 20 ° C, τα άκρα γίνονται περισσότερο κρύα και ο πόνος οδυνηρός καθώς η ροή του αίματος μειώνεται αμέσως. Παρόλα αυτά, δε μπορεί να δοθεί τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση αν τελικά η έκθεση σε ένα θερμοουδέτερο ή κρύο περιβάλλον είναι αυτό που οδηγεί στην εμφάνισή τους φαινομένου ή απλά αποτελούν συνοδό σύμπτωμα άλλης υποβόσκουσας ασθένειας" εξηγεί η Αρετή Καπνιά.
Χρειάζεται να πάω στο γιατρό;
Οι χιονίστρες είναι συνήθως μια αθώα φλεγμονή, επειδή όμως μπορεί να συνδέονται με νοσήματα είναι καλό να εκτιμήσει την κατάσταση ο γιατρός σου. Η προστασία από το κρύο θα σε βοηθήσει για να αποφύγεις τις χιονίστρες ξανά στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα