Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Φόροι: Ανάσα από το "σαφάρι" των e-αποδείξεων το 2022 - Τι αλλάζει στη φορολογική ατζέντα


Την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα στοχεύει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. Ήδη, βέβαια κατά τουλάχιστον 35% έχουν αυξηθεί οι e – δαπάνες όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει το οικονομικό επιτελείο.
Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματίες το 2022 και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προβλέπεται ότι θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα προσμετρώνται εις διπλούν στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Πάντα, βέβαια, παραμένει σε ισχύ και η ρύθμιση, που προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγει την πληρωμή έξτρα φόρου.
Πέρα από αυτό, όμως, αναλυτικά από την 1η Ιανουαρίου οπότε και ξεκίνησε το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, το 30% των δαπανών που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους εκπίπτει από τα φορολογητέο εισόδημα και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.
Βέβαια ακόμη η λίστα με τις κατηγορίες των επαγγελμάτων δεν έχει εξειδικευτεί, ωστόσο, με βάση αναφορές, θα περιλαμβάνει δεκάδες επαγγελματίες που έχουν «υψηλές επιδόσεις» στη φοροδιαφυγή, όπως: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Ειδικότερα, με βάση τη ρύθμιση για το ύψος των δαπανών και το ανώτατο ποσό της έκπτωσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Ιατρικές δαπάνες
Παράλληλα τα έξοδα για γιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Για παράδειγμα δαπάνη ύψους 100 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψει ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.
Οι νέες ρυθμίσεις για φόρους
Υπενθυμίζεται με βάση τα όσα έχει αναφέρει τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος προβλέπονται μια σειρά από νέα μέτρα που στόχο έχουν την ενίσχυση των εισοδημάτων και της ζήτησης για φέτος. Έτσι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώνεται κατά 2% ενώ κατά 3 μονάδες μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το 2022 διατηρείται και η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ επαναφέρεται στο 55% από 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν σε τουρισμό, μεταφορές, καφέ και στα εισιτήρια των κινηματογράφων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενώ ανακοίνωσε πως παρατείνεται επίσης μέχρι το ίδιο διάστημα και η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.
Αναλυτικά οι νέες μειώσεις φόρων έχουν ως εξής:
  • Νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100%στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.
  • Επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, μέτρο που έχει ως άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες. Ειδικότερα ωφελημένοι είναι: Α)Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή, όμως, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη λόγω των τεκμηρίων κλήθηκαν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Έτσι π.χ. εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών. Β)Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες. Γ) Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Π.χ. ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.
  • Επαναφορά στο 55%, από 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.
  • Παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • Παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, καθώς και η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
  • Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και η κατάργηση των συγκεκριμένων τελών για τους νέους έως 29 ετών.
  • Παράταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10%του συνολικού λογαριασμού, έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Πρόβλεψη ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
ΕΝΦΙΑ
Επίσης μέχρι το Μάρτιο αναμένεται να διαφανεί το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ 2022. Ήδη σε τελικό στάδιο είναι η εξέλιξη της άσκησης για τον επανασχεδιασμό το νέο ΕΝΦΙΑ από μηδενική βάση που στόχο έχει να οδηγήσει σε δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές. Θα περιλαμβάνει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις και θα καταβάλλεται σε 10-12 δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Μαρτίου.
Φορολοταρία
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση με βάση το νέο πλαίσιο για τη φορολοταρία με βάση το οποίο θα μοιράζονται περισσότερα σε λιγότερους. Αναλυτικά, τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ αντί για τα 1000 ευρώ που δίνονταν σε 1000 φορολογούμενους σε κάθε κλήρωση. Πλέον δηλαδή θα υπάρχουν μηνιαίες κληρώσεις 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, ακόμα και 50.000 ευρώ. Έτσι, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα