Θέλετε να είστε απαραίτητος στους μελλοντικούς εργοδότες; Δεν είναι μόνο οι τεχνικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσετε αλλά και soft skills, καθώς αυτά θα σας διαχωρίσουν από τις επαναλαμβανόμενες και τυποποιημένες εργασίες που πλέον πραγματοποιούνται όλο και περισσότερο από τεχνολογικά εργαλεία.
Το βιβλίο «Future Skills: The 20 Skills and Competencies Everyone Needs to Succeed in a Digital World» του Bernard Marr, αναφέρεται στις σημαντικές δεξιότητες που θα έχουν ζήτηση από τους εργοδότες τα επόμενα δέκα χρόνια.
1. Ψηφιακός Γραμματισμός
Ο ψηφιακός γραμματισμός περιλαμβάνει τις δεξιότητες για μάθηση, εργασία και πλοήγηση στην καθημερινή ζωή στον ψηφιακό μας κόσμο. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης συσκευών, λογισμικού και εφαρμογών με ασφάλεια και σιγουριά. Τα άτομα με ισχυρές δεξιότητες ψηφιακής παιδείας μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται εύκολα χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, ενώ παρακολουθούν τις νέες τεχνολογίες και κατανοούν πώς μπορεί να επηρεάσουν τη δουλειά και την επιχείρησή τους.
2. Γραμματισμός Δεδομένων
Για τις περισσότερες εταιρείες, τα δεδομένα είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα επιχειρηματικά περιουσιακά τους στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργανισμοί θα θέλουν να απασχολήσουν άτομα που είναι σε θέση να λαμβάνουν δεδομένα και να τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. Στο μέσο επιχειρηματικό πλαίσιο, η παιδεία στα δεδομένα σημαίνει να έχετε πρόσβαση στα κατάλληλα δεδομένα και να εργάζεστε με αυτά με σιγουριά. Με την παιδεία δεδομένων, θα μπορείτε επίσης να αμφισβητείτε την ακεραιότητα και την εγκυρότητα οποιωνδήποτε δεδομένων με τα οποία εργάζεστε αντί να ακολουθείτε απλώς τυφλά τις πληροφορίες που σας δίνονται.
3. Κριτική Σκέψη
Σε αυτήν την εποχή των ψεύτικων ειδήσεων, της «φούσκας» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της υπερφόρτωσης πληροφοριών, η κριτική σκέψη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ζωτικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσετε για την επιτυχία. Κριτική σκέψη σημαίνει ανάλυση θεμάτων και καταστάσεων με βάση στοιχεία και όχι φήμες, προσωπικές απόψεις ή προκαταλήψεις. Όταν ασκείτε κριτική σκέψη, μπορείτε να αμφισβητήσετε την εγκυρότητα των αποδεικτικών στοιχείων και να καταλάβετε τι είναι αλήθεια και τι όχι σε διάφορες καταστάσεις.
4. Συναισθηματική Νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να εκφράζουμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας. Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο γνωρίζει πώς τα συναισθήματά του επηρεάζουν τις δικές του συμπεριφορές και επηρεάζουν τους άλλους γύρω του και μπορεί να διαχειριστεί ανάλογα αυτά τα συναισθήματα. Η ενσυναίσθηση – η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο από την οπτική γωνία κάποιου άλλου – είναι βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης.
5. Δημιουργικότητα
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι πραγματικά η δημιουργικότητα; Ένας τρόπος για να το ορίσουμε είναι «η πράξη της μετατροπής των ευφάνταστων ιδεών σε πραγματικότητα». Η δημιουργικότητα θα είναι μια από τις πιο επιθυμητές δεξιότητες στο μελλοντικό χώρο εργασίας, ειδικά καθώς αναθέτουμε όλο και περισσότερες εργασίες ρουτίνας στις μηχανές. Η δημιουργική σκέψη, όπως η δημιουργία νέων ιδεών, η επίλυση προβλημάτων, η φαντασία πέρα από το status quo και η εφαρμογή ιδεών για τη διόρθωση προβλημάτων και τη βελτίωση των πραγμάτων, θα είναι κρίσιμης σημασίας στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος.
6. Συνεργασία
Η φύση της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας αλλάζει καθώς οι ομάδες εξελίσσονται για να περιλαμβάνουν υβριδικούς εργαζόμενους, πλήρως απομακρυσμένους εργαζόμενους, εργολάβους και άλλους υπαλλήλους που τρέχουν μεταξύ έργων και ομάδων. Σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο χώρο εργασίας, θα χρειαστεί να είστε σε θέση να συνεργάζεστε αποτελεσματικά και να επικοινωνείτε με διάφορους συναδέλφους και συναδέλφους.
7. Ευελιξία
Είστε ανοιχτοί στην αλλαγή; Στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος, η αλλαγή θα είναι ακόμη μεγαλύτερος κινητήριος δύναμη από ό,τι είναι σήμερα. Θα πρέπει να παλεύουμε συνεχώς με τις νέες τεχνολογίες, την αυξανόμενη αυτοματοποίηση, τον ταχύτατα εξελισσόμενο ρυθμό εργασίας και τις τεράστιες επιχειρηματικές διακοπές. Πρέπει όλοι να αναπτύξουμε την ψυχική ανθεκτικότητα για να ευδοκιμήσουμε σε περιόδους συνεχών αλλαγών. Η προσαρμοστικότητα – η ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες – είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ευελιξίας. Οι προσαρμοστικοί άνθρωποι είναι ανοιχτόμυαλοι, περίεργοι και πρόθυμοι να μάθουν νέα πράγματα επειδή εστιάζουν στις ευκαιρίες και όχι στα εμπόδια.
8. Ηγετικές Δεξιότητες
Η καλή ηγεσία είναι να βγάζεις το καλύτερο από τους ανθρώπους και να διασφαλίσεις ότι μπορούν να εξελιχθούν. Και αν πιστεύετε ότι οι ηγετικές ικανότητες είναι απαραίτητες μόνο για όσους βρίσκονται στην κορυφή της σκάλας, ξανασκεφτείτε το. Παράγοντες όπως οι κατανεμημένες ομάδες, η αυξανόμενη ποικιλομορφία, σημαίνουν ότι οι ηγετικές δεξιότητες θα είναι σημαντικές για κάθε άτομο σε όλη την εταιρεία – είτε ηγείται ενός έργου, μιας ομάδας ή ενός ολόκληρου τμήματος.
9. Διαχείριση χρόνου
Είτε εργάζεστε από το σπίτι, εργάζεστε με πλήρες ωράριο σε ένα γραφείο, διευθύνετε τη δική σας επιχείρηση είτε εργάζεστε για έναν οργανισμό, η ικανότητα να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τον χρόνο σας είναι απαραίτητη για την απόδοση στο χώρο εργασίας σας. Να θυμάστε ότι η διαχείριση χρόνου είναι να εργάζεστε πιο έξυπνα παρά πιο σκληρά.
Η καλλιέργεια αποτελεσματικών δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου είναι επίσης σημαντική για την ψυχική σας υγεία. Όταν μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας, δημιουργείτε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας/ζωής για να διασφαλίσετε ότι έχετε χώρο στη ζωή σας για τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς.
10. Περιέργεια και Συνεχής Μάθηση
Όποια κι αν είναι η ηλικία ή ο κλάδος σας, η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας συνεχούς μάθησης είναι κρίσιμη για την ευημερία στον εργασιακό χώρο του αύριο. Η περιέργεια και η συνεχής μάθηση θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ευέλικτοι και να «αγκαλιάσετε» την αλλαγή, καθώς και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις δεξιότητές σας αιχμηρές, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα