Στις δυσοίωνες προβλέψεις για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα και τις προσπάθειες των Δήμων να βρουν λύσεις εξοικονόμησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεντεύξεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, το ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Παράλληλα έκανε λόγο και για πιο μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν.
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως ο χειμώνας που έρχεται αναμφισβήτητα θα είναι ένας ενεργειακά δύσκολος χειμώνας. Παρότι οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικές, λίγο αφορούν τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ, αφού πολλές παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδότησης.
Οι Δήμοι όπως είπε, χρειάζονται στήριξη, γιατί άμεσες, ανέξοδες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τόνισε πως πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι.
Σε ότι αφορά τους Δήμους ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως τα μέτρα που μπορούν να παρθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα απ’ αυτούς είναι:
– Μείωση της κατανάλωσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι οι Δήμοι προφανώς μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα ως προς τον οδοφωτισμό, όπου μια μείωση 10% θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Εξίσου σημαντικό, ανέφερε, είναι και το νομικό κενό που υπάρχει για την ευθύνη των αιρετών οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκληθούν για οποιοδήποτε ατύχημα δυνητικά συμβεί σε σημεία με ανεπαρκή φωτισμό.
– Να νομοθετηθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό το μέτρο, είπε, αν και δεν προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα, ωστόσο θα δώσει εξοικονόμηση ενέργειας όχι 10% που είναι τώρα ο στόχος, αλλά έως και 80%. Και αν δεν προχωρήσει άμεσα θα συζητάμε για το ίδιο θέμα και τον επόμενο χειμώνα…
– Να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.
– Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε έργα ΑΠΕ. Το θέμα, είπε, δεν είναι τόσο οι χρημαδοτήσεις / επιδοτήσεις όσο η δυνατότητα του δικτύου να απορροφήσει την παραγόμενη από τις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες, ενέργεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση.
«Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, Δήμοι και ΔΕΥΑ θέλουν στήριξη αφού η λειτουργία των σχολείων – και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο σε κάποια από αυτά – αλλά και ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια, αντλιοστάσια, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ., έχουν φέρει τους ΟΤΑ στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα