Αρκετά κτήματα έμειναν αμάζευτα, καθώς ο ελαιόκαρπος καταστράφηκε κι έπεσε, μέσα σε διάστημα μια εβδομάδας, ενώ από ποσότητες που πρόλαβαν και μαζεύτηκαν, το ελαιόλαδο που παράχθηκε, είναι υποβαθμισμένο. Λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, η συγκομιδή και η παραγωγή πήγαν πιο πίσω και η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες για τη δακοκτονία.
Σε εγρήγορση για την καταστροφή βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αναζητεί τρόπους για τη διεκδίκηση και καταβολής αποζημίωσης.
“Είναι μεγάλη η ζημιά, πολλοί παραγωγοί δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τις ελιές τους”, μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης. Παρατήρησε πως “η ζημιά έγινε μέσα σε μία εβδομάδα. Σάπισαν οι ελιές από το γλοιοσπόριο” και σημείωσε για τις αιτίες της καταστροφής: “Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο, δεν έχει γίνει καλή καταπολέμηση. Εχει παίξει μεγάλο ρόλο ο καιρός, το καλοκαίρι μέσα στο χειμώνα με τις υγρασίες. Χριστούγεννα μαζεύαμε ελιές με κοντομάνικα”.
Ο Γ. Λαζόγιαννης ζήτησε “να βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί - και υπάρχει τρόπος - αν γίνονται σωστά οι ψεκασμοί και να πληρώνουν όλοι παραγωγοί, μέσω ΟΣΔΕ, για τη δακοκτονία”.
Επεσήμανε ότι λόγω της καταστροφής από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, “τα λάδια που βγαίνουν είναι δυάρια και χειρότερα” και κατέληξε: “Εχει χαθεί η φετινή πολύ καλή τιμή του ελαιολάδου, από τα εργατικά που είναι στον ...Θεό και από το κόστος της καλλιέργειας”.
Μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζημιά είναι η Ν.Α.Πυλία. “Είναι μεγάλη ζημιά στα χωριά της περιοχής, Ακριτοχώρι, Γαλλέικα, Καπλάνι, Ζιζάνι, Ευαγγελισμό, Χρυσοκελλαριά, Φοινίκη, Φοινικούντα, Μεθώνη”, παρατήρησε ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και σημείωσε: “Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες, έχουμε υψηλή θερμοκρασία, ζέστη και υγρασία κι έπεσαν οι ελιές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, υποβαθμίστηκε η ποιότητα. Το καλύτερο λάδι που βγαίνει, είναι άσσος”.
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι “χάθηκαν πολλά χρήματα, εκατομμύρια ευρώ” και τόνισε πως για την καταστροφή “προγραμματίζεται να υπάρξει, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς είναι τρομακτικό το πρόβλημα, αλλά πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά”.
Τη μεγάλη ζημιά επιβεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου πρωτογενούς παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος, εκτιμώντας πως “δεν είναι εύκολη η καταγραφή και ο προσδιορισμός της”.
Παρατήρησε πως “δεν οφείλεται στη δακοκτονία, αλλά στους μύκητες που αναπτύσσονται λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών σε χειμερινή περίοδο”. Αφού ενημέρωσε ότι έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξήγησε, πως “η ζημιά λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ. Να διεκδικήσουμε την ένταξή της στη κρατική αρωγή”.
Ανέφερε, ακόμα, ότι “οι διευθυντές γνωρίζουν το πρόβλημα. Είμαστε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας για να τεκμηριώσουμε την διεκδίκηση αποζημίωσης” και κατέληξε: “Η απρόβλεπτη κατάσταση με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να τεκμηριωθεί. Οταν λήξει η φετινή ελαιοκομική περίοδος πρέπει να καθίσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη”.
Γράφτηκε από τον Γιάννης Σινάπη
Eleyueria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα