Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Μπορεί να "κάνει κακό" η πολλή κανέλα;

Συχνά ακούμε για τα οφέλη της κανέλας στην υγεία μας και πως αποτελεί το καλύτερο όπλο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των σταθερών επιπέδων του σακχάρου, αλλά και την προστασία του οργανισμού από τις καρδιοπάθειες. Άλλωστε, αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πράγματι η κανέλα έχει αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες, επομένως είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Μήπως, όμως, η πολλή κανέλα δεν κάνει και τόσο καλό, όσο νομίζαμε;
Αναμφίβολα, οι ακρότητες ποτέ δεν οδηγούν σε θετικά αποτέλεσμα και το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση της κανέλας. Πιο αναλυτικά, η κανέλα (κασσία) που βρίσκουμε πιο συχνά στα σούπερ μάρκετ και ενδέχεται να χρησιμοποιούμε πιο πολύ χάρη στην χαμηλή τιμή της σε αντίθεση με την κανέλα Κεϋλάνης, πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, καθώς όπως αναφέρουν ιατρικές μελέτες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας.
Πιο αναλυτικά, η κανέλα περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο, αν εντοπισθεί σε υψηλή ποσότητα.
Ποιες είναι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες της πολλής κανέλας;
1. Χαμηλό σάκχαρο
Όπως προαναφέρθηκε, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του χαμηλού σακχάρου, με την επιστήμη να την συστήνει σε διαβητικά άτομα, από τη στιγμή που μιμείται τη λειτουργία της ινσουλίνης. Ωστόσο, η μεγάλη ποσότητα κανέλας δεν είναι μία καλή λύση, καθώς σύμφωνα με έρευνες μπορεί να χαμηλώσει αρκετά τα επίπεδα σακχάρου, με αποτέλεσμα να οδηγηθείς στην υπογλυκαιμία, που συνοδεύεται από ζαλάδες, κούραση και λυποθυμία.
2. Κίνδυνος καρκίνου
Όσο κι αν δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν πως η κουμαρίνη που υπάρχει στην κανέλα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό, αρκετές έρευνες που έγιναν σε τρωκτικά απέδειξαν πως πράγματι η μεγάλη ποσότητα κουμαρίνης μπορεί να οδηγήσει σε όγκους στους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που πιστεύουν πως η κουμαρίνη προκαλεί καταστροφή του DNA, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον άνθρωπο.
3. Αλλοιώσεις στο συκώτι
Όπως προαναφέρθηκε, η μεγάλη ποσότητα κουμαρίνης έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά στο συκώτι. Ειδικότερα, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα κασσία (και όχι Κεϋλάνης) περιέχει 7 με 18 mg κουμαρίνης. Ωστόσο, η "επιτρεπτόμενη" ημερήσια ποσότητα κουμαρίνης είναι περίπου 5 mg (μιλώντας για έναν άνθρωπο που ζυγίζει 60 κιλά). Επομένως, καταλαβαίνουμε πως με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλας κασσία έχουμε ξεπεράσει το όριο.
4. Προβλήματα στην αναπνοή
Δεδομένου ότι η κανέλα είναι πολύ λεπτή, μπορεί να αναπνευσθεί πολύ εύκολα καταλάθος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, προκαλώντας προβλήματα σε ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Παράλληλα, η κινναμαλδεΰδη που περιέχεται στην κανέλα ερεθίζει τον λαιμό και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναπνευστικά προβλήματα.
5. Αλληλεπίδραση με φάρμακα
Δεδομένου πως η κουμαρίνη σε μεγάλη ποσότητα επηρεάζει την υγεία μας με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω είναι λογικό να αλληλεπιδρά αρνητικά με άλλα φάρμακα. Αυτό συμβαίνει αν για παράδειγμα ένα άτομο ακολουθεί θεραπεία για τον διαβήτη και το συκώτι.
Το συμπέρασμα είναι να μην κόψουμε τελείως την κανέλα από τη ζωή μας, αρκεί να την απολαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες, έχοντας μία προτίμηση στην κανέλα Κεϋλάνης που περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα κουμαρίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα