Η Ισπανία, σύμφωνα με το «Fοrtune», γνώρισε τον δεύτερο ξηρότερο Μάρτιο αυτού του αιώνα, ενώ ο Απρίλιος μάλλον θα είναι ο πιο ξηρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί αναμένουν υψηλότερο κέρδος, λόγω ζήτησης από το εξωτερικό, ενώ οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 17,5%
Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία. Το ράλι στο βασικό αυτό διατροφικό προϊόν των χωρών της Μεσογείου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη ξηρασία που πλήττει την Ιβηρική και πλήττει καίρια τις καλλιέργειες. Ανησυχία έχει αρχίσει να δημιουργείται επίσης και για την παραγωγή στην Ιταλία, που και αυτή πλήττεται από ξηρασία, ενώ δεν λείπουν οι φόβοι και για την Ελλάδα που βρίσκεται σε παρόμοια κλιματική ζώνη με την Ιταλία.
Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία έχουν αυξηθεί κατά 60% από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα φτάνοντας τα 5,4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι «Financial Times».
Στην Ελλάδα που δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα ανομβρίας οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 υπολογίζονται σε 17,5%. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στη σταθερά αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για του Έλληνες παραγωγούς.
Η Ισπανία είναι βαρόμετρο για τις τιμές του ελαιολάδου, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Εκεί υπολογίζεται ότι παράγεται περίπου το 50% του ελαιολάδου που ζητείται σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο στην Ισπανία οι συνεχώς επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, και ειδικά η ανομβρία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μειώσει το τελευταίο δωδεκάμηνο την παραγωγή της χώρας περίπου στο μισό, ή σε περίπου 780.000 τόνους.
Ρεκόρ 20ετίας
Αναλυτές του κλάδου ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν έχουν δει παρόμοιες τιμές την τελευταία 20ετία, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες για την παραγωγή ελαιολάδου και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες βροχοπτώσεις για την Ιταλία από τον 19ο αιώνα.
Ειδικά η Ισπανία, σύμφωνα με το «Fortune», γνώρισε τον δεύτερο ξηρότερο Μάρτιο αυτού του αιώνα, ενώ ο Απρίλιος μάλλον θα είναι ο πιο ξηρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με το Earth.org, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου δεν έπεσε «ούτε μία σταγόνα» βροχής στη μισή επικράτεια της χώρας. Το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό από το 1961 και μετά που ξεκίνησαν να καταγράφονται πιο λεπτομερή στοιχεία.
Τα αποθέματα νερού διαμορφώνονται στο 50% σε εθνικό επίπεδο, αλλά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ανδαλουσία που είναι η περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή.
Η λεκάνη απορροής του ποταμού Γουαδαλκιβίρ είναι γεμάτη στο 25% της χωρητικότητάς της και οι αγρότες στην περιοχή έχουν βάλει όρια στη χρήση νερού για άρδευση που φτάνουν ακόμα και το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το ελαιόλαδο συλλέγεται στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν βρέξει επαρκώς τότε η νέα σοδειά δεν θα είναι τόσο καλή. Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι οι προμήθειες ελαιολάδου, ειδικά ελαιολάδου καλής ποιότητας, μειώνονται, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες ειδικά για εξαγωγή.
Είναι ενδεικτικό ότι αυτόν τον μήνα σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, και κυρίως στην Ανδαλουσία, μπορεί να καταγραφεί ζέστη ρεκόρ, με θερμοκρασίες που αναμένεται να εκτοξευθούν στους 40 βαθμούς Κελσίου. Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας Aemet ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «προοδευτική είσοδος μιας πολύ ζεστής και ξηρής μάζας αέρα αφρικανικής προέλευσης» που θα προκαλέσει θερμοκρασίες ανάλογες με αυτές που καταγράφονται το καλοκαίρι.
Η πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Ισπανία για τον Απρίλιο ήταν 37,4 βαθμοί Κελσίου, στη Μούρθια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτό έγινε το 2011.
ΤΑ ΝΕΑ
Η καλύτερη εταιρεία για δουλειά στην Ελλάδα - Η λίστα top-10
-
Η εταιρεία υπηρεσιών Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων CQS είναι ο κορυφαίος
εργοδότης της ελληνικής αγοράς για το 2024, σύμφωνα με το Poudouleveis.gr.Η
λίστ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα