Η ίδια έκθεση υπολογίζει πως περίπου τα δύο τρίτα των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να αυτοματοποιηθούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ενώ διεθνώς η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να επηρεάσει συνολικά 300 εκατ. θέσεις. Αυτή η «αναστάτωση», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί η Goldman Sachs τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, δεν θα οδηγήσει αποκλειστικά σε «διαγραφή» των υφιστάμενων θέσεων, αφού παράλληλα θα αυξάνει την παραγωγικότητα και θα δημιουργεί νέες θέσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δίνει και σημαντική ώθηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Οι δύο τρόποι
Πρώτον, κατά την Goldman Sachs, η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται σε θέσεις, οι οποίες θα επηρεαστούν λίγο ή πολύ από την αυτοματοποίηση. Οι εργαζόμενοι αυτοί αναμένεται να παραμείνουν εντός των ίδιων εταιρειών και να απορροφηθούν σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, δίνοντας κατά συνέπεια ώθηση στην οικονομία.
Σχετικές έρευνες καταδεικνύουν πως η παραγωγικότητα όσων απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν νωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσεται περισσότερο, επιταχύνοντας τη διαδικασία κατά δύο με τρία χρόνια. Συγκεκριμένα η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) – αυτή που παράγει νέο περιεχόμενο – μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγικότητα. Πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος της συμβολής της ΑΙ στην παραγωγικότητα
Δεύτερον, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να εκτοπίσει έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, «διαγράφοντας» θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια όμως, οι ίδιοι θα απορροφηθούν σε νέες θέσεις, οι οποίες θα προκύψουν είτε άμεσα από την ίδια την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, είτε εμμέσως ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικότητας, που αναφέρθηκε παραπάνω.
Μάλιστα, αυτός ο τρόπον τινά φαύλος κύκλος από τη διείσδυση νέων τεχνολογιών έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν: όταν εφαρμόστηκαν ευρέως οι λύσεις της τεχνολογίας πληροφοριών «γεννήθηκαν» νέες θέσεις, όπως οι σχεδιαστές ιστοσελίδων, οι developers λογισμικού και το digital marketing. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα έσοδα των επιχειρήσεων και εμμέσως και η ζήτηση για εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών.
Όπως μάλιστα σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η μετάβαση προς την εποχή της τεχνολογίας οδηγούσε στον εκτοπισμό και ταυτόχρονα στη δημιουργία νέων θέσεων με περίπου τον ίδιο ρυθμό στο πρώτο μισό της μεταπολεμικής περιόδου. Ωστόσο, μετά τη δεκαετία του 1980, η έλευση της τεχνολογίας άρχισε να «διώχνει» πολύ περισσότερους εργαζόμενους. Με αυτό σαν δεδομένο, προκύπτει ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να ασκήσει αρνητική επίδραση στην αγορά εργασίας, αλλά η συνολική της συμβολή στην παραγωγικότητα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θετική.
«Έκρηξη» παραγωγικότητας
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs, ο συνδυασμός της μείωσης του κόστους εργασίας, της δημιουργίας νέων θέσεων και της αύξησης της παραγωγικότητας πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να συμβεί μια «έκρηξη» παραγωγικότητας στην αγορά εργασίας, αντίστοιχου βεληνεκούς με την περίοδο της ευρείας υιοθέτησης βασικών τεχνολογιών, όπως ο ηλεκτροκινητήρας ή ο υπολογιστής.
Παρότι η ακριβής συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγικότητα ή ακόμη και το χρονικό σημείο αυτής της παραγωγικής «έκρηξης» είναι αβέβαια, σχεδόν κάθε σενάριο της Goldman Sachs καταλήγει πως η συμβολή της στην οικονομία θα είναι μεγάλη. moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα