Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, τα πρόστιμα για τους αμελείς, τα οποία πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτική να εφαρμόσει, θα είναι αναλογικά. Θα υπολογίζονται βάσει του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων βάσει του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού τους, καθώς και του χρόνου της καθυστέρησης της υποβολής δήλωσης σε σχέση με την προθεσμία για κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 και μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (ψιλής και πλήρους) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα ακόμα και στις αγροτικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η κατάρτιση οποιασδήποτε εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δε δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει δήλωση.
Με τη νέα παράταση που δίνεται και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αναστολή της απόφασης για την επιβολή των προστίμων, όσοι αμέλησαν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά. Θα προηγηθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα δημοσιευτεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα ορίζει τον ειδικότερο τρόπο υπολογισμού του προστίμου ανά είδος δικαιώματος συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή προσαύξησης λόγω καθυστέρησης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, η απόφαση θα αρχίσει να ισχύει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή της, ενώ σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας καταβολής του προστίμου, αυτό θα εισπράττεται μέσω της εφορίας.
Στόχος της νέας παράτασης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, είναι να απαλλαγούν οι πολίτες από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για άλλους πέντε μήνες ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Όσον αφορά την πορεία κτηματογράφησης της χώρας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, η συλλογή των δηλώσεων κυμαίνεται στο 87%. Το συγκεκριμένο ποσοστό, πάντως, δεν είναι οριζόντιο, καθώς για παράδειγμα ορισμένες περιοχές της Κρήτης υπολείπονται αφού η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Κατά συνέπεια η σύμβαση για το μισό Ηράκλειο βρίσκεται στο 27%, για τα Χανιά στο 36% και για το Ρέθυμνο στο 32%, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Παρατείνεται η εξαίρεση από την κινητικότητα για τους εργαζομένους στο Κτηματολόγιο
Επίσης, με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης, το προσωπικό του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» εξαιρείται από τη δυνατότητα απόσπασης, μετάταξης και μετακίνησης σε άλλο φορέα του Δημοσίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, που αποτελεί το χρονικό ορόσημο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο οι υπάλληλοι των οποίων οι σχετικές αποφάσεις μετάταξης είχαν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως και την 31η Αυγούστου 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα