
«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»
O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης μιλώντας στην «Ε», έκανε λόγο για μια αλόγιστη κατάσταση σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία αύξησε κατακόρυφα το κόστος του ΕΟΠΥΥ.

«Είναι ένα ζήτημα που υφίσταται ακόμα και τώρα, καθώς υπό προϋποθέσεις ο γιατρός μπορεί να παρακάμψει το φρένο. Ο καθένας πήγαινε στο γιατρό και “παράγγελνε” εξετάσεις, διαδικασία που δεν είναι η ενδεδειγμένη και το δίχως άλλο καταδικαστέα, καθώς πρώτα πρέπει να γίνεται η εκτίμηση του γιατρού μέσω εξέτασης και μετά να προχωρά στην έκδοση των ανάλογων παραπεμπτικών» σημείωσε, φέροντας ως παράδειγμα τις εξετάσεις για τη χοληστερίνη που μπορεί να γράφονταν ακόμα και ανά δύο μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, τη στιγμή που δεν μπορούν να αλλάξουν οι τιμές της σε τόσο μικρό διάστημα. «Πέρα έτσι από την κατάχρηση στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, οι εργαστηριακοί γιατροί όσες εξετάσεις και να κάνει ο κόσμος το ποσό που θα πάρουν συνολικά είναι το ίδιο, άρα όσο γράφουν εξετάσεις οι κλινικοί γιατροί, τόσο οι μικροβιολόγοι μπαίνουν μέσα» εξήγησε, εκτιμώντας πως δίχως έναν ορθολογισμό στις εξετάσεις, η σπατάλη θα είναι δεδομένη.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΑΝΑΓΚΗ
Ο ίδιος, επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει ένα οριζόντιο φρένο, θέτοντας όριο στις αιματολογικές εξετάσεις ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίχως όμως να έχει υπολογιστεί το γεγονός πως κάποιοι ασθενείς τις έχουν ανάγκη περισσότερες φορές μέσα σε ένα χρόνο, προκύπτοντας πρόβλημα. «Απ’ τη μια μπορεί να έχουμε έναν υγιή άνθρωπο που κανονικά πρέπει να δικαιούται ένα συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων το χρόνο, και από την άλλη έναν καρκινοπαθή, έναν νεφροπαθή ή μια έγκυο που χρειάζεται διαφορετικό αριθμό. Για να λυθεί το θέμα αυτό πρέπει να ενεργοποιηθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία είναι έτοιμα» υπογράμμισε, τονίζοντας πως είναι κάτι που έχει ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. «Ανάλογα με την ασθένεια που έχει ο καθένας λοιπόν, πρέπει να υπάρχει και διαφορετικό φρένο στις εξετάσεις. Οι εγκυμονούσες δε, έχουν στον προγεννητικό τους έλεγχο τριάντα εξετάσεις βάση πρωτοκόλλου της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, μη χωρώντας όπως έχουν τα δεδομένα στο πλαφόν της γυναίκας» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως για τις εξετάσεις και τα φάρμακα αποφασίζει ο γιατρός και όχι ο φαρμακοποιός ή ο ασθενής.
Η… ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ
Αναφορικά με τα παραπεμπτικά σε συνάρτηση με τις δημόσιες δομές, ο Δημήτρης Τζωρτζίνης μετέφερε τη μέση αντίληψη των ασθενών, οι οποίοι προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν λόγω της αναμονής προχωρούν στην πληρωμή στα διαγνωστικά εργαστήρια. «Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες, θα πρέπει οι δημόσιες δομές να είναι ακαριαίες, δίνοντας τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να κλείσει ραντεβού την αμέσως επόμενη μέρα. Ετσι όπως είναι όμως στημένες αυτή τη στιγμή, υποστελεχωμένες και με ελλείψεις αντιδραστηρίων, ωθούν τον κόσμο να τις αποφεύγει» σημείωσε.
ΣΤΟΝ «ΠΑΓΟ» Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος αποτέλεσε στοίχημα του πρώην υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, δίχως να λειτουργήσει ποτέ πλήρως, διαδέχοντας η μια παράταση την άλλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας διευκρίνισε πως βρίσκεται ακόμα στον “πάγο”, με τις εγγραφές να είναι ανοιχτές. «Σε μια συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μας ενημέρωσε πως θα τον επαναφέρει στο προσκήνιο, θέλοντας να δώσει νέα κίνητρα στους γιατρούς, ωστόσο προσωπικά δεν βλέπω φως στο τούνελ. Το θέμα είναι να στηθεί ένα σύστημα το οποίο να είναι βιώσιμο. Το να βαφτίζεις για παράδειγμα τον αγροτικό ως προσωπικό, δεν αυξάνει τους προσωπικούς, αλλά δημιουργείς επικίνδυνες συνθήκες για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έχει κατάρτιση, να ξέρει τον πληθυσμό του και να τον κατευθύνει ανάλογα» κατέληξε. Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί νέα παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2024 στην ισχύ των αντικινήτρων για όσους πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Για το διάστημα αυτό, δεν ισχύουν οι «ποινές» σε φάρμακα και εξετάσεις που είχαν προβλεφθεί από το νόμο στην περίπτωση που οι πολίτες δεν εγγραφούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα