Στις 27 Ιανουαρίου 1880, ο Τόμας Έντισον έλαβε το ιστορικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο ενσωματώνει τις αρχές του λαμπτήρα πυρακτώσεως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την καθολική οικιακή χρήση του ηλεκτρικού φωτός.
Ωστόσο, αν και του πιστώνεται η εφεύρεση του λαμπτήρα πυρακτώσεως, στην πραγματικότητα αυτός απλώς την τελειοποίησε. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που χορήγησε το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στον Έντισον, άλλωστε, δεν αφορούσε την εφεύρεση των ηλεκτρικών λαμπτήρων, αλλά τη βελτίωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των αλλαγών στον σχεδιασμό που έκανε ο Έντισον και των υλικών που χρησιμοποίησε –ένα νήμα άνθρακα–, η πατέντα του επέτρεπε τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού λαμπτήρα που ήταν αξιόπιστος, ασφαλής και πρακτικός.
Το 1878, η δημιουργία ενός πρακτικού ηλεκτρικού φωτός μακράς καύσης είχε διαφύγει από τους επιστήμονες επί δεκαετίες. Έχοντας ως όνειρο να φωτίσει ολόκληρες πόλεις, ο Έντισον κατάφερε να συγκεντρώσει μια ομάδα λαμπρών επιστημόνων και τεχνικών για τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής λάμπας αποτελεσματικής και προσιτής στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με τις σημειώσεις από το εργαστήριο του Έντισον, φαίνεται ότι ο Αμερικανός εφευρέτης, τον Οκτώβριο του 1879, είχε πραγματοποιήσει σημαντικά πειράματα με πολλά διαφορετικά υλικά νηματίων. Όπως σημείωνε ο ίδιος στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του, είχε ανθρακοποιήσει και χρησιμοποιήσει βαμβακερό και λινό νήμα, νάρθηκες από ξύλο, χαρτιά καθώς και μαύρο λυχνάρι και άνθρακα σε διάφορες μορφές, ανακατεμένα με πίσσα και τυλιγμένα σε σύρματα σε διάφορα μήκη και διαμέτρους. Μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερε να κάνει ένα νήμα που δεν ήταν μέταλλο αλλά ανθρακούχο μπαμπού, να φτάσει σε πυράκτωση χωρίς να λιώσει. Στις 21 Οκτωβρίου 1879, κατάφερε να κάνει την πρώτη του λάμπα να εκπέμπει φως για 40 ώρες συνεχόμενα.
Σε μια εποχή όπου πολλοί προσπαθούσαν να φτιάξουν μια λάμπα η οποία θα ήταν πρακτική, επιθυμούσε την προστασία που θα του παρείχε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τη σχετική αίτηση στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας την κατέθεσε στις 4 Νοεμβρίου 1879. Σττην αρχική παράγραφό της, η αίτησης του Έντισον ανέφερε: «Προς όλους όσους μπορεί να αφορά: Γνωρίζετε ότι εγώ, ο Τόμας Άλβα Έντισον, από το Μένλοου Παρκ, στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έχω εφεύρει μια βελτίωση στους ηλεκτρικούς λαμπτήρες και στη μέθοδο κατασκευής τους (Περίπτωση αρ. 186), της οποίας η ακόλουθη είναι μια προδιαγραφή. Αντικείμενο αυτής της εφεύρεσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικών λαμπτήρων που δίνουν φως πυρακτώσεως, οι οποίοι θα έχουν υψηλή αντίσταση, έτσι ώστε να επιτρέπεται η πρακτική υποδιαίρεση του ηλεκτρικού φωτός».
Η εφεύρεσή του είχε μεγάλη επίδραση στη βιομηχανία. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του λαμπτήρα, ένας από τους βοηθούς του Έντισον ανακάλυψε τη ροή ενέργειας από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο – αυτό το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως «Φαινόμενο του Έντισον» και αποτέλεσε τη θεμελιώδη αρχή του ηλεκτρονικού σωλήνα, ο οποίος με τη σειρά του, ήταν η βάση της βιομηχανίας ηλεκτρονικών.
Την ίδια χρονιά που έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με αριθμό 223.898 για τον λαμπτήρα πυρακτώσεως, θα συνεργαζόταν με τον Τζ. Π. Μόργκαν για να ιδρύσει την General Electric Company.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες η εποχή του ηλεκτρισμού. Από τα εργαστήριά του στο Νιου Τζέρσεϊ προέκυψαν 1.093 πατενταρισμένες εφευρέσεις και καινοτομίες που τον έκαναν έναν από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες όλων των εποχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα