Σήμερα, σε χώρες με μεγάλη διείσδυση «έξυπνων» μετρητών και δυναμικά τιμολόγια, οι προμηθευτές ενημερώνουν καθημερινά τους πελάτες τους σε ποια ζώνη τιμολόγησης να μεταφέρουν τις δουλειές του σπιτιού. Το «ζωνικό» σύστημα τιμολόγησης επιμερίζεται σε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα τις ώρες που υπάρχει άφθονη και φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, να υπάρχει και ραγδαία αποκλιμάκωση τιμών.
Προϋπόθεση για την επιλογή των τιμολογίων αυτών συνιστά η λειτουργία «έξυπνου» τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
Μέχρι σήμερα, ελλείψει των smart meters στον οικιακό τομέα, που στο σύνολό τους δεν προβλέπονται νωρίτερα από το 2030, oι πάροχοι έχουν αδρανήσει να σχεδιάσουν τα νέα προϊόντα που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και έρχεται τώρα το υπουργείο να επιταχύνει, θεωρώντας ότι αποτελούν μέρος της επίλυσης του προβλήματος που έχει ανακύψει με τις περικοπές στις ΑΠΕ.
Σήμερα έχουμε «έξυπνους» μετρητές που μπορούν να καλύψουν το 45% της ζήτησης ρεύματος, αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Συν τους μετρητές της υψηλής τάσης, που πάντα υπήρχαν, «έξυπνα» ρολόγια και ειδικά τιμολόγια. Αρα, μιλάμε πρωτίστως για τις εμπορικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης και για κάποιους επαγγελματίες από τη χαμηλή τάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, στο νυχτερινό τιμολόγιο υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση, που είναι ένα μεγάλο μέγεθος. «Προτεραιότητα του υπουργείου είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στο πορτοκαλί τιμολόγιο και αφού δώσουμε κίνητρα για demand respond (απόκριση ζήτησης) στο 45% της ζήτησης», αναφέρει.
Με τα πορτοκαλί τιμολόγια, οι επιχειρήσεις αυτές θα αποκτήσουν κίνητρα να μεταφέρουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ώρες τα μεσημέρια, όταν η προσφορά πράσινης ενέργειας είναι πολύ μεγάλη και διαμορφώνονται πολύ ανταγωνιστικές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Αν εκείνες τις ώρες η κατανάλωση μεγαλώσει, τότε αυτόματα θα περιοριστούν και οι περικοπές ΑΠΕ. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Πρόσφατα, στην Eurοelectric (Ενωση Ευρωπαίων Εταιρειών Ηλεκτρισμού) εκτιμήθηκε ότι οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν στο 30%-35% έως το τέλος της δεκαετίας. Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη παραγωγή, αναγκαία είναι η αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί στο τετραπλάσιο, από 51 σε 191 γιγαβάτ.
Ρύθμιση το φθινόπωρο
Η θέσπιση των δυναμικών τιμολογίων θα δώσει τη δυνατότητα να στραφούν σε ένα πορτοκαλί συμβόλαιο ρεύματος και όσοι καταναλωτές αποκτήσουν «έξυπνο» μετρητή. Ηδη από φέτος θα εγκατασταθούν οι πρώτοι smart meters νέας γενιάς από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τα 360.000 ρολόγια, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, διευρύνοντας επομένως τη λίστα των υποψήφιων πελατών.
Στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να απευθυνθεί σε εκείνους που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο και να τους προτείνει τη μετάβαση στη μεσημεριανή ζώνη, ώστε να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές χρεώσεις που παρατηρούνται εκείνες τις ώρες. Οπως διευκρινίζει ο κ. Σκυλακάκης, το μέτρο θα αφορά αποκλειστικά και μόνον όσους έχουν τους παλιούς αναλογικούς μετρητές. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να προχωρήσει το δυναμικό τιμολόγιο το υπουργείο μπορεί να δώσει και μόνο σε αυτούς την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνουν οι χρεώσεις του μεσημεριού.
Δεδομένου μάλιστα ότι το μεγάλο πρόβλημα με τις περικοπές ενέργειας εμφανίζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται στην εφαρμογή του μέτρου του μεσημεριανού τιμολογίου μετά το καλοκαίρι.
Νομοθετική ρύθμιση
Την ίδια στιγμή, στο ΥΠΕΝ έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικά βήματα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση δυναμικών τιμολογίων ή δυνατόν και άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ενέργειες με στόχο την κατάρτιση του Πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης και την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα επιτραπεί η έκδοση των πρώτων πορτοκαλί τιμολογίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αλλαγή αυτή θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΝ προκειμένου να ρυθμιστούν, μεταξύ άλλων, και ζητήματα που έχουν σχέση με συμβάσεις καταναλωτών οι οποίοι έχουν θερμοσυσσωρευτές και χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο.
Πώς όμως αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς το κυβερνητικό σχέδιο και τις επικείμενες αλλαγές στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας; «Το δυναμικό τιμολόγιο υπάρχει σε πολλές χώρες, όμως η εφαρμογή του σημαίνει ότι θα υπάρχουν ώρες που οι χρεώσεις μπορεί να είναι πολύ χαμηλές αλλά και άλλες που οι χρεώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες», επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας της ενεργειακής αγοράς και προσθέτει: «Μπορούμε να δώσουμε χαμηλή χρέωση το μεσημέρι, αλλά αν δεν είναι ο καταναλωτής στο σπίτι, τι νόημα έχει;», αναρωτιέται.
Αν και στα ζητήματα αυτά τη λύση μπορεί να δώσει η ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών που θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης και τον προγραμματισμό της τις ώρες που θέλουμε, επί του παρόντος δεν αφορά την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, που θα χρειαστούν χρόνο για να προμηθευτούν αντίστοιχες ηλεκτρικές συσκευές. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης και οι πρωτοβουλίες της θα παρακινούσαν και την υπόλοιπη αγορά, φαίνεται να αντιμετωπίζει με αστερίσκους τις υπουργικές εξαγγελίες, χωρίς να βιάζεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Εκείνο που λένε αρμόδιες πηγές είναι ότι μέχρι τα τέλη του έτους ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει επιταχύνει τον βηματισμό με τους «έξυπνους» μετρητές, με στόχο να καλύψει το 50% των καταναλωτών με μεγάλες καταναλώσεις. Κλειδί των νέων μέτρων αποτελούν τα μεγάλα φορτία των επιχειρήσεων. Αν με κίνητρο τις πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος που διαμορφώνονται τα μεσημέρια μετατοπιστεί σε αυτές τις ώρες ένα ποσοστό 20% έως 30% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας, θα περιοριστεί και η σημερινή ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Στην αγορά, πάντως, επισημαίνουν ότι ακόμη και να βγουν πορτοκαλί τιμολόγια, η ζήτηση δεν θα μετακινηθεί σημαντικά προς τα μεσημέρια, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που το προφίλ τους δεν έχει μεσημεριανή κατανάλωση (π.χ. νυχτερινά κέντρα). Και επιπλέον το 65% της κατανάλωσης που προέρχεται από τα νοικοκυριά δεν μπορεί να κάνει χρήση, καθώς δεν έχει «έξυπνους» μετρητές. Σε αυτό θα μπορούσαν να απαντήσουν οι 1,5 εκατομμύριο αναλογικοί μετρητές με τη μετακίνηση του νυχτερινού τιμολογίου τις μεσημεριανές ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα