Ο κ. Λαμπρόπουλος είπε στη Βουλή:
“Κύριε υφυπουργέ, η Μεσσηνία τα δύο τελευταία χρόνια πλήττεται από ανομβρία κι έτσι απειλούνται παραδοσιακές καλλιέργειες ελαιοκαλλιέργεια, συκοκαλλιέργεια, υπαίθρια κηπευτικά και πολλές άλλες καλλιέργειες πλήττονται πράγματι και κινδυνεύει να καταστραφεί η παραγωγή. Και πέρυσι, αλλά ειδικά φέτος τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Πρέπει λοιπόν και είναι άμεσα ανάγκη να υπάρξει εκσυγχρονισμός και λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών υποδομών. Ό,τι υποδομή υπάρχει σήμερα, τα ΓΟΕΒ Παμίσου, εκατέρωθεν από τον ποταμό Πάμισο υπάρχουν υποδομές δεκαετιών και δυστυχώς δεν λειτουργούν, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει όλα αυτά λοιπόν και μπορούμε με λίγα χρήματα και λίγο χρόνο να τα θέσουμε άμεσα σε λειτουργία. Να υποχρεωθούν οι δήμοι μαζί με την Περιφέρεια και το Υπουργείο να υποδείξουν σημεία, να κάνουν μελέτες και επιλογές θέσεων για το πού μπορούν να γίνουν μικρά έργα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, μικρά φράγματα. Θα πρέπει έτσι να προχωρήσουμε γρήγορα για μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Επίσης, στη Μεσσηνία έχουμε δύο μεγάλα έργα τα οποία είναι το Φιλιατρινό που έχει τελειώσει και δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι διαδικασίες για να γίνει το δίκτυο. Επίσης το Μιναγιώτικο. Ζητάμε, λοιπόν, να επισπευστούν οι διαδικασίες και εκεί και στη λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου.
Επίσης, μπορεί και πρέπει να γίνει ένας τεράστιος κάμπος στο Δήμο Οιχαλίας, να αρδευτεί από τα νερά που έρχονται από την Αρκαδία στα όρια του Δήμου Οιχαλίας με το Νομό Αρκαδίας, να γίνουν ταμιευτήρες και ένα μεγάλο φράγμα. Πρέπει αυτά τα έργα, κύριε υπουργέ, να γίνουν βραχυπρόθεσμα, τώρα, να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα εκεί που μπορούμε και μελλοντικά για να μπορέσουμε να λύσουμε και να σώσουμε την περιοχή, τη Μεσσηνία. Η Λακωνία έχει το ίδιο πρόβλημα και σχεδόν η μισή Πελοπόννησος”.
Απαντώντας ο υφυπουργός είπε:
“Αγαπητέ συνάδελφε, δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και αυτό σημαίνει ανάγκη για αποτελεσματικές, γρήγορες, σύγχρονες και συντονισμένες λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Γι’ αυτό και για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας η βελτιστοποίηση του υφιστάμενου υδατικού αποθέματος στο γεωργικό τομέα αποτελεί στρατηγικό στόχο, ο οποίος άλλωστε ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό χρηματοδοτούμε τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και έργα για τη ταμίευση των χειμερινών απορροών για τη χρήση τους στη θερινή περίοδο.
Γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ενδεικτικά σας αναφέρω τη Δράση 4.3.1 Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το ταμειακό πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2021-2025 και το «Ύδωρ 2.0» το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων πενήντα ετών, με έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το εθνικό ΠΔΕ. Ήδη έξι μεγάλα αρδευτικά έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 192 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα εξ αυτών στη Μεσσηνία.
Θέλω δε να αναφερθώ και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο, αυτό της Ευφυούς Γεωργίας, προϋπολογισμού 33.702.000 ευρώ, η οποία με την εγκατάσταση σύγχρονων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας θα εξορθολογίσει και επομένως θα περιορίσει τις ανάγκες σε νερό με σαφές όφελος και ποιοτικό και οικονομικό για τον παραγωγό. Επιπλέον, η σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων είναι μια σημαντική κίνηση για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής που αφορά την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων. Ήδη, λοιπόν, όπως σας είπα και παραπάνω, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί το έργο κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου και δίκτυο άρδευσης Νομού Μεσσηνίας. Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διατήρηση και λειτουργία του φράγματος και αρδευτικού δικτύου που εξυπηρετεί συνολικά 35.000 στρέμματα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 95 εκατομμύρια ευρώ. Τα 30 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 29,5 εκατομμύρια, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θέλω να τονίσω το εξής. Και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο χρηματοδοτούμε 192 εκατομμύρια έργα εγγειοβελτιωτικά από αυτό το πρόγραμμα «Ύδωρ», αλλά και το πρόγραμμα ΠΑΑ με τα 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι για την πενταετία, που είμαστε η μοναδική χώρα που δεν είχε μείωση στις εισροές, είναι έργα και πράξεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κι έτσι, λοιπόν, σήμερα εγώ μπορώ να σας απαντώ ότι έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να συντηρήσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να κατασκευάσουμε νέα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα μας απαντήσουν στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας”.
ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟ
Στη δευτερολογία του ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: “Κύριε υφυπουργέ στο Δήμο Τριφυλίας στη θέση Λαγκούβαρδο έχει μελετηθεί να γίνει ένα μεγάλο φράγμα που θα ποτίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της της Τριφυλίας. Γίνεται το Φιλιατρινό ανατολικά, θα καλύψει το υπόλοιπο μέρος αυτό. Υπάρχει μελέτη εδώ και χρόνια. Ορίστε, πεδίο δόξης λαμπρόν! Προγραμματίστε το, εντάξτε το. Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα, πριν λίγες μέρες, μίλησε για κίνδυνο ερημοποίησης της Ανατολικής Πελοποννήσου λόγω των άνυδρων χειμώνων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν κάνουμε τίποτε, αν δεν λάβουμε μέτρα, υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης από την Κορινθία ως τη Μάνη. «Κίνδυνος ερημοποίησης», το είπε ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής, πριν λίγες ημέρες. Απευθύνομαι, λοιπόν, στην κυβέρνηση, της οποίας είμαι βουλευτής της και την στηρίζω. Τώρα προγραμματισμός, ειδικός προγραμματισμός, για τη Μεσσηνία, για τη Λακωνία, για την Αργολίδα και εξεύρεση χρηματοδοτικού προγράμματος. Δεν πάει άλλο! Τώρα, να προγραμματίσουμε έργα μεγάλα και μικρά, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες. Επανέρχομαι και λέω -και δεν είπατε τίποτε για το ΓΟΕΒ, τον Πάμισο, μια πεδιάδα ολόκληρη- να μην αφήνουμε το νερό από το ποτάμι στον Πάμισο να πηγαίνει στη θάλασσα. Να μην πηγαίνει νερό σήμερα στη θάλασσα. Να ποτίζουν οι αγρότες μας. Να δώσουμε ζωή στην ύπαιθρο, στα χωριά, στην περιφέρεια. Αυτά προγραμματίστε, αυτό μεταφέρετε στην κυβέρνηση και πέστε ότι είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για την ύπαιθρο”.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε: “Το αναφέρατε και εσείς, αγαπητέ συνάδελφε, ότι από τον Ιούλιο του 2019 έχει ενταχθεί στη δράση 4.3.1 αρδευτικά δίκτυα, αξιοποίηση φράγματος λεκάνης Φιλιατρινού Νομού Μεσσηνίας συνολικού προϋπολογισμού 45,8 εκατομμύρια ευρώ και επιλέξιμης δαπάνης 44,1 εκατομμύρια ευρώ, συνιστώντας μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα -ένα έργο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό- που εντάχθηκε στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Με αυτά που αναφέρατε για τα καινούργια έργα που προτείνετε να υλοποιηθούν, σας απαντώ ότι το ταμειακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω του μικρού προϋπολογισμού καλύπτει αποκλειστικά ανειλημμένες υποχρεώσεις γεωπολιτικών έργων του παρελθόντος και μελέτες. Ωστόσο, αξιοποιούμε τα διαθέσιμα ενωσιακά εργαλεία. Έτσι, λοιπόν, στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για τη νέα προγραμματική περίοδο έχει προβλεφθεί η παρέμβαση Π3-73-1.1, έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμύρια ευρώ μέσω της οποίας μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου και νέοι ταμιευτήρες.
Αυτά που αναφέρατε όπως τα λέτε στην ερώτησή σας, αλλά τα αναφέρετε και σήμερα εδώ. Εντός του έτους θα βγει η πρόσκληση στην οποία οι ενδιαφερόμενες περιφέρειες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα μοριοδοτηθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι διοικητικά ώριμες αυτές οι προτάσεις. Επομένως, καλούμε τη δική σας Περιφέρεια να υποβάλει τις προτάσεις της στην πρόσκληση αυτή. Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου μας ήδη συλλέγει αιτήματα, χαρτογραφώντας τις ανάγκες για έργα σε όλη την επικράτεια, ενώ σύντομα θα επανέλθει με υπηρεσιακό έγγραφο προς τις περιφέρειες για εκ νέου καταγραφή αιτημάτων και συνεργασία για την εκπόνηση και νέων προτάσεων. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι μια μόνο πρόκληση. Είναι μια υποχρέωση πρωτίστως απέναντι στις επόμενες γενιές και απέναντι στους παραγωγούς του σήμερα που αγωνίζονται, πράγματι όπως αναφέρατε, σε αντίξοες και μεταβαλλόμενες συνθήκες για να εξασφαλίσουν σε όλους εμάς ποιοτικά και επαρκή προϊόντα. Γι’ αυτό και ως πολιτεία με συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των βαθμίδων διοίκησης πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και με πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη, εργαζόμαστε για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του υδατικού αποθέματος. Σας επαναλαμβάνω αυτό που είπα και στην πρωτολογία μου. Τι σας είπα; Ότι αυτή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε 19,3 δισεκατομμύρια για το ΠΑΑ από το οποίο χρηματοδοτούνται τέτοια έργα που ζητάτε. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο πάλι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το εξασφάλισε, εκ των οποίων τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Επίσης φτιάξαμε και τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων -είναι μια πρόταση που έχει γίνει στη Θεσσαλία και προτείνεται και στις υπόλοιπες περιφέρειες-, ώστε να γίνει μια αποτελεσματική άσκηση πολιτικής για τη διαχείριση υδάτων. Επομένως, έχουμε και τις προτάσεις, έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αυτή η Κυβέρνηση εξασφάλισε. Περιμένουμε τις προτάσεις των δήμων και της Περιφέρειας, ώστε να ενταχθούν και να κατασκευαστούν απαραίτητα έργα για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλη την Ελλάδα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα