Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Κνοτ (ΕΚΤ): Πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες έχουν κάνει πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, προσθέτοντας ότι απαιτείται αυστηρότερη πειθαρχία από τις κυβερνήσεις για να είναι αποτελεσματικοί οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες,
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό - ρεκόρ το 2022 και το 2023 για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και εκτιμά ότι η μείωσή τους, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, θα είναι αργή, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
«Βλέπουμε ότι μια ακατάλληλη δημοσιονομική στάση μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση, μια πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική θα ήταν επιθυμητή», πρόσθεσε.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Ο Κνοτ είπε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι ισχύουν από τον Μάιο, δεν σημαίνουν αυτόματη βελτίωση της σχέσης μεταξύ της ΕΚΤ και των υπουργείων Οικονομικών των 20 κρατών της Ευρωζώνης.
Οι νέοι κανόνες δίνουν στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία για περισσότερες δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια υφέσεων, αλλά αυτό θα γίνει μόνο εάν κυβερνήσεις μειώσουν το χρέος κατά την ανοδική πορεία της οικονομίας.
«Το αν θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμόρφωση και την επιβολή των κανόνων. Από αυτή την άποψη, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να δείξει άμεσα την αποτελεσματικότητά του», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Κεντρικό χρηματοδοτικό ταμείο
Θα ήταν χρήσιμο, υποστήριξε, αν η ΕΕ κάποιο κεντρικό χρηματοδοτικό ταμείο, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι συνολικές δαπάνες δεν πρέπει να αυξηθούν, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες υπερεθνικές δαπάνες πρέπει να συνοδεύονται από μειωμένες δαπάνες στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Τα κράτη της ΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά ορισμένες χώρες, ιδίως η Γερμανία, επιμένουν ότι αυτό ίσχυσε εφάπαξ και δεν πρέπει να υπάρξει μόνιμος κοινός δανεισμός.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η εξισορρόπηση μιας ενιαίας νομισματικής πολιτικής με 20 διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές είναι σχεδόν αδύνατη και ότι κάποια μορφή κοινού προϋπολογισμού θα καθιστούσε την πολιτική πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή για την ανάπτυξη σε περιόδους υπερβολικού πληθωρισμού.    Με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα