Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Από την 3η του Σεπτέμβρη στην επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του «πράσινου ήλιου»


Οι ημερομηνίες των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ 
1974 3 Σεπτεμβρίου
Συγκροτείται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Σύμφωνα με την «Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών και Στόχων της 3ης Σεπτέμβρη» το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικό κίνημα που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία , Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατική Διαδικασία». Ο Α. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το ιστορικό ντοκουμέντο, καλεί το λαό να οργανωθεί στις τάξεις του για να «συνεχίσουμε με νέα ένταση και αποφασιστικότητα τον αγώνα για ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα».
Νοέμβριος
Στις πρώτες μεταδικτατορικές εθνικές εκλογές συγκεντρώνει 13,5% και εκλέγει 15 βουλευτές. Το ποσοστό είναι κατώτερο των προσδοκιών, μέσα στο κλίμα ευφορίας και ριζοσπαστικοποίησης του λαού κι αυτό αποδίδεται κυρίως στις γνωστές συνθήκες («Καραμανλής ή τανκς»). Αρχίζει, έξω και μέσα στη Βουλή, η πρώτη φάση μιασ δυναμικής αντιπολίτευσης, η οποία καθώς αναπτύσσεται οριοθετεί και τη «σοσιαλιστική, πατριωτική και δημοκρατική φυσιογνωμία» Κινήματος.
Δεκέμβριος
Σημαντική συμβολή των οπαδών και στελεχών του Κινήματος στον αντιδυναστικό αγώνα και στη διαμόρφωση του 60,20% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας κατά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό.



1975
Μάρτιος-Απρίλιος

Αναδεικνύεται σ΄ ένα από τους βασικούς συντελεστές στη συγκρότηση του εκλογικού μετώπου των δημοκρατικών δυνάμεων κατά τις πρώτες δημοτικές εκλογές. Στους περισσότερους μεγάλους δήμους εκλέγονται οι υποψήφιοι , που στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το συνδικαλιστικό κίνημα («πυλώνες της δημοκρατίας», μαζί με το φοιτητικό κίνημα αποτελούν έκτοτε «πολιορκητικούς κριούς» στο δρόμο προς την εξουσία.
Ιούνιος
Κορύφωση της πρώτης εσωκομματικής κρίσης, που υποβόσκει. Διαγράφονται για «ελιτισμό» σημαντικά στελέχη που προέρχονταν από τη «Δημοκρατική Άμυνα». Ο Παπανδρέου κατηγορεί εκείνους που επιδιώκουν να μετατρέψουν το κίνημα σε «σοσιαλδημοκρατικό» κινούμενοι από δεξιά, αλλά και εκείνους που το θέλουν «μαρξιστικό-λενιστικό» από αριστερά. Εκτός κινήματος θα τεθεί ένα χρόνο αργότερα και η τροτσκιστική τάση.
Ιούνιος
Κατηγορηματική αντίθεση για το νέο Σύνταγμα και τις υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά και στην επίσημη αίτηση που υποβάλλει ο Κ. Καραμανλής για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Διανύεται ακόμη η περίοδος του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
1977
Ιούλιος
Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Σ΄ επίπεδο τακτικής αποφασίζεται η αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Διακηρύσσεται «ο δημοκρατικός δρόμος για το σοσιαλισμό». Χαράσσεται το πλαίσιο της πορείας προς την εξουσία και την Αλλαγή.
Νοέμβριος
Το ΠΑΣΟΚ στην αξιωματική αντιπολίτευση με 25,3% και 93 βουλευτές. Αρχίζει η πορεία προς την εξουσία που θα γίνει ανεπίστρεπτη , με την αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της ΝΔ για να μεταπηδήσει στο προεδρικό αξίωμα.
1978
Φεβρουάριος

Αποφάσεις της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την εξειδίκευση της στρατηγικής Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και Ανοιχτής Δημοκρατικής Πολιτικής Δράσης. Αλλά και το σημαντικότερο την πορεία, της «κοινωνικής συμμαχίας των μη προνομιούχων» για την ανάδειξή της σε δύναμη εξουσίας.
Οκτώβριος
Νίκες των «δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» στις δημοτικές εκλογές.
1979
Φεβρουάριος
Πρώην βουλευτές του Κέντρου προσχωρούν ομαδικά στο ΠΑΣΟΚ και επιταχύνεται η απορρόφησή του.
Μάρτιος
Ολομέτωπη επίθεση της ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στη διόγκωση του Κινήματος. Ο Ε. Αβέρωφ, ενόψει της ανάληψης της ηγεσίας στη ΝΔ, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ «κόμμα ταξικό με μαρξιστικές αρχές και τελική επιδίωξη το μονοκομματικό δημόσιο βίο».



Μάιος
-Επιδεικτική απουσία Παπανδρέου από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
-Συνδιάσκεψη σοσιαλιστικών κομμάτων της Μεσογείου. Το διεθνές στίγμα του Παπανδρέου δίνει η θέση του ότι η παρουσία των Σοβιετικών στη Μεσόγειο αποτελεί «αμυντική πολιτική στον επεκτατισμό του ιμπεριαλισμού».
1980
Αύγουστος

Προσέγγιση του Παπανδρέου με τη Σοσιαλιστική Διεθνή κατά τη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών της νότιας Ευρώπης στην Κέρκυρα.
1981
Ιούλιος

Διακήρυξη της Κυβερνητικής Πολιτικής, το περίφημο «Συμβόλαιο με το Λαό».
Οκτώβριος
Συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές (173 βουλευτές με 48%).
1982
Μάρτιος

Μνημόνιο προς την ΕΟΚ για την επαναδιαπραγμάτευση όρων ένταξης της χώρας (κυρίως πρόσθετη προστασία για σειρά ελληνικών προϊόντων, μ΄ αιχμή τα αγροτικά)
Σεπτέμβριος
Αλλαγή εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την εισαγωγή «λίστας».
Νοέμβριος
Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Η επέτειος της ανατίναξης γέφυρας στο Γοργοπόταμο ορίζεται ως μέρα γιορτασμού και εθνικής συμφιλίωσης.
1983
Φεβρουάριος

Δεκαετής Ελληνοσοβιετική Συνθήκη Συνεργασίας.
Ιούνιος
Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εξάμηνη προεδρία της ΕΟΚ.
Σεπτέμβριος
Ελληνοαμερικανική συμφωνία παραμονής των βάσεων, με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ορίζεται ότι η συμφωνία ισχύει για πέντε χρόνια.



1984
Μάιος

Στο 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επικυρώνεται η πορεία της Αλλαγής και επιχειρείται ο καθορισμός «κανόνων» που θα διέπουν τις σχέσεις κυβέρνησης, Κινήματος και θεσμών.
Ιούνιος
-Δήλωση-βόμβα Παπανδρέου στο Ελσίνκι: Ο σοσιαλδημοκρατικός δρόμος «απλώς βελτιώνει τον καπιταλισμό… Εμείς δεν θέλουμε να τον σώσουμε βελτιώνοντας ορισμένα πράγματα».
-Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές (10 από τις 24 έδρες με 41,6%).
Νοέμβριος
Πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ύφεση στο πλαίσιο του διπολικού κόσμου και των διεθνών αντιπαραθέσεων.
1985
Μάρτιος

-Προώθηση του Χρ. Σαρτζετάκη στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
-Πρόταση και προώθηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στην ΕΟΚ
-Πορεία προς την αναθεώρηση του Συντάγματος με μεταφορές αρμοδιοτήτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό. Το πολιτειακό σύστημα από προεδροκεντρικό μετατρέπεται σε πρωθυπουργικοκεντρικό.



Ιούνιος
Με 161 βουλευτές (45,8% των ψήφων) ξεκινάει δεύτερη τετραετία
Οκτώβριος
-Εκτεταμένο και δραστικό πρόγραμμα λιτότητας.
1986
Οκτώβριος

-Αντιστροφή στη φορά των αποτελεσμάτων κατά τις δημοτικές εκλογές. Στους τρεις μεγαλύτερους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) εκλέγονται δήμαρχοι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ
1987
Μάρτιος
-Κρίση στις σχέσεις πολιτείας -εκκλησίας με αντικείμενο την εκκλησιαστική περιουσία
-Επιτυχής εθνικός χειρισμός της σοβαρότερης από το 1974-75 ελληνοτουρκικής κρίσης
Αύγουστος
Η ελληνοαλβανική προσέγγιση επισφραγίζεται με την άρση μονομερώς της μεταπολεμικής εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δυο χωρών
Οκτώβριος
Υπόθεση υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων. Έναρξη της παρατεταμένης φάσης που χαρακτηρίζει η «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής».
Νοέμβριος
Παραίτηση Κ. Σημίτη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μετά την αιφνίδια αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής.
1988
Ιανουάριος

Σε νέα φάση η πολιτική απέναντι στα Ελληνοτουρκικά (συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός)
Αύγουστος
Μετάβαση Παπανδρέου στο Λονδίνο για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο «Χέρτφιλντ».



Οκτώβριος-Νοέμβριος

Πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά. Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση της κυβέρνησης.
1989
Ιούνιος -Ιούλιος

Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές «για την κάθαρση» συγκρατεί το 39,15 % (125 έδρες). Η πρώτη ΝΔ ( 44,25% και 145 έδρες) αδυνατεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την Οικουμενική και πραγματοποιείται σύμπραξη της συντηρητικής παράταξης και της παραδοσιακής Αριστεράς (ΣΥΝασπισμός) για την «κάθαρση».
Σεπτέμβριος
-Παραπομπή Παπανδρέου, Μ. Κουτσόγιωργα, Γ. Πέτσου, Π. Ρουμελιώτη, και Δ. Τσοβόλα για το σκάνδαλο Κοσκωτά
Νοέμβριος
Μικρή αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ (42,70% και 128 έδρες) στις νέες εκλογές. Συμμετοχή στην Οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα με στόχο τον απεγκλωβισμό της χώρας από την παρατεταμένη κρίση.
1990
Απρίλιος

Μείωση της εκλογικής δύναμης (38,6% και 123 έδρες) και σχηματισμός κυβέρνησης από τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, με οριακή πλειοψηφία
Σεπτέμβριος
Το 2ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο «Πεντελικόν» χαράσσει την τακτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επανεκλέγει ομόφωνα τον Παπανδρέου Πρόεδρο, θεσμοθετεί τη θέση του γραμματέα της ΚΕ (εκλέγεται ο Α. Τσοχατζόπουλος).
1991
Μάρτιος

Αρχίζει η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά (ο Παπανδρέου δεν παραβρίσκεται)



Απρίλιος
Αιφνίδιος θάνατος Κουτσόγιωργα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στη δικαστική αίθουσα.
1992
Ιανουάριος

Το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Α. Παπανδρέου (ολιγόμηνες φυλακίσεις σε Τσοβόλα και Πέτσο).
Φεβρουάριος
Κρίση στο ΠΑΣΟΚ και εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας οι Κεδίκογλου, Καστανίδης, Παπαδόπουλος. Ο Παπανδρέου καταγγέλλει σχέδιο συγκρότησης κεντροδεξιού κόμματος και διάλυσης του ΠΑΣΟΚ.
Απρίλιος
Στις επαναληπτικές εκλογές (μετά την έκπτωση Τσοβόλα στη Β’ περιφέρεια Αθήνας) το ΠΑΣΟΚ αυξάνει θεαματικά τη δύναμή του (περίπου 30%).
Ιούλιος
Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει στη Βουλή την κύρωση της σύμβασης του Μάαστριχτ
Οκτώβριος
Θριαμβευτική επάνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας με 170 έδρες (48% των ψήφων). Ο Παπανδρέου για τρίτη τετραετία πρωθυπουργός μετά το νεοδημοκρατικό «διάλειμμα Μητσοτάκη».
Νοέμβριος
«Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου».
1994
Φεβρουάριος

-Επιβολή οικονομικού «εμπάργκο» στα Σκόπια
Απρίλιος
-Το 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλάζει το καταστατικό του Κινήματος και επικυρώνει την κυβερνητική πορεία. Ομόφωνα επανεκλέγει τον Παπανδρέου και θεσπίζει το ασυμβίβαστο κομματικού γραμματέα και κυβερνητικού στελέχους
Ιούνιος
-Σύνοδος κορυφής στην Κέρκυρα και τέλος μιας επιτυχημένης ελληνικής προεδρίας (αποφασίζεται η διεύρυνση της ΕΕ και με την Κύπρο) .
-Πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές (10 έδρες με 37,6% των ψήφων)
1995
Μάρτιος

Προτείνεται και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Στεφανόπουλος



Μάιος
Ο Α. Παπανδρέου επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Νέα περίοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στα «ήρεμα νερά»
Οκτώβριος
Εσωκομματικές αντιπαραθέσεις με την «ομάδα των τεσσάρων» (Σημίτης, Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Αυγερινός) στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Αποχώρηση Τσοβόλα (το Δεκέμβριο ιδρύει το ΔΗΚΚΙ), που καταγγέλλει «δεξιά στροφή» στο Κίνημα. Γραμματέας εκλέγεται ο Κ. Σκανδαλίδης.
Νοέμβριος
Ο Α. Παπανδρέου εισάγεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και αρχίζει η τελευταία μακρά περιπέτεια της υγείας του, με παρενέργειες σ΄ όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
1996
Ιανουάριος

-Μετά την παραίτηση Παπανδρέου για λόγους υγείας εκλογή Κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη θέση του πρωθυπουργού (υποψήφιοι ήταν ακόμη οι Τσοχατζόπουλος, Αρσένης και Χαραλαμπόπουλος).
-Κρίση στα Ιμια, με πολλές προεκτάσεις



Ιούνιος
-Στις 17 θάνατος του Α. Παπανδρέου σε ηλικία 77 χρόνων
-Στις 23 το 4ο συνέδριο του Κινήματος. Πρόεδρος εκλέγεται ο Κ. Σημίτης, ανοίγοντας και τυπικά τη νέα εποχή γα το ΠΑΣΟΚ. Γραμματέας επανεκλέγεται ο Κ. Σκανδαλίδης.
Σεπτέμβριος
Μ΄ επικεφαλής τον Σημίτη το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές (162 έδρες με 41,5%).
Δεκέμβριος
Η Ελλάδα συμφωνεί για την πορεία προς την Οικονομική Νομισματική Ενωση, που αναδεικνύεται στο μεγάλο εθνικό στόχο στο πλαίσιο της ΕΕ
1997
Σεπτέμβριος

Ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Οκτώβριος
Αποκέντρωση και αναδιάρθρωση του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας (με το σχέδιο Καποδίστριας ιδρύονται 1000 δήμοι αντί για 6000 ως τότε)
1998
Οκτώβριος

Στις δημοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ «χάνει» τους μεγάλους δήμους, όπως και την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά
Δεκέμβριος
Εξασφάλιση πόρων από τα Διαρθρωτικά Προγράμματα για την περίοδο 2000-2006 . Μαζί με τους εθνικούς πόρους θα διατεθούν συνολικά 145 τρις. δρχ. για τα μεγάλα κυρίως έργα, που θ΄ αλλάξουν σταδιακά την Αθήνα και την Ελλάδα.
1999
Ιανουάριος

Τρίτη φάση της ΟΝΕ και υιοθέτηση του Ευρώ
Μάρτιος
Έντονος διάλογος στο 5ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εναρξη διαδικασιών με στόχο την «ανασύνταξη και αναζωογόνηση του Κινήματος».
Ιούνιος
Ευρωεκλογές σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Πτώση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και ήττα (δεύτερο μετά τη ΝΔ με 33%).
Απρίλιος
Με μικρή διαφορά το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται από τις εθνικές κάλπες νικητές. Συγκεντρώνει το 43,97% των ψήφων έναντι 42,73% της ΝΔ, εκλέγοντας 158 βουλευτές. Η πυξίδα της νέας κυβέρνησης Σημίτη περιγράφεται πως είναι «η ισχυρή Ελλάδα με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».
2001
Ιανουάριος

Ενσωμάτωση της δραχμής στο ευρώ
Οκτώβριος
Επιχείρηση ανασύνταξης των δυνάμεων του Κινήματος στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η ΚΕ εκλέγει νέο γραμματέα τον Κ. Λαλιώτη. Τα συνθήματα με τα οποία αναλαμβάνει συμπυκνώνονται στα τρίπτυχα «Πρώτα η Ελλάδα – Πρώτα ο πολίτης- Πρώτα ο Ανθρωπος» και «Ανάπτυξη Παντού- Κοινωνία Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Αλληλεγγύης- Ευημερία και Ποιότητα Ζωής για όλους»



2002
Ιούλιος

Οριστική απόσυρση της δραχμής
Οκτώβριος
Η εκλογική αναμέτρηση στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές «αποφέρει» ουσιαστικά στο Κίνημα μόνο την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά (εκλέγεται η Φώφη Γεννηματά) .
2003
Ιούλιος
Έκτακτη σύνοδος της ΚΕ για ανάδειξη νέου γραμματέα της. Εκλέγεται ο Μ. Χρυσοχοίδης. Το στίγμα του είναι «να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν το Κίνημα από τη στιγμή της ίδρυσής του και συνεχίζουν σήμερα να είναι επίκαιρα.
2004
Φεβρουάριος

-Παραίτηση Σημίτη από την Προεδρία του Κινήματος. Με μια ασυνήθιστη για το ΠΑΣΟΚ και τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία εκλέγεται Πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην εκλογική διαδικασία μετέχουν περίπου 1 εκ. πολίτες
-«Αμφίπλευρη διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ (Ανδριανόπουλος -Μάνος και Δαμανάκη-Ανδρουλάκης), και συγκρότηση της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Εσωκομματικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Μάρτιος
Το ΠΑΣΟΚ δίνει την προεκλογική μάχη με κεντρικό σύνθημα «Τολμάμε, Αλλάζουμε, Προχωρούμε». Ηττάται καθαρά από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και συγκεντρώνει το 40,55% των ψήφων.
Μάιος
Δημιουργείται και συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης.
Ιούνιος
Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό σύνθημα «Αλλάζουμε τον κόσμο», συγκεντρώνει το 34% (δεύτερο κόμμα) και αναδεικνύει οχτώ ευρωβουλευτές.
2007
Σεπτέμβριος

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 38,10% και 102 βουλευτές. Προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.
Νοέμβριος
Στις εσωκομματικές εκλογές Πρόεδρος αναδεικνύεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 55.91% (ακολουθούν Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης)



2009
Ιούνιος
Στις ευρωεκλογές πρώτο με 36,64% και εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.
Οκτώβριος
Κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες. Ο Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός.
2010
Απρίλιος

Προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Μνημόνιο)
2011
Νοέμβριος

Ο Γ. Παπανδρέου παραιτείται και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Παπαδήμου.
2012
Μάρτιος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από ανοιχτή εκλογική διαδικασία
Μάιος
Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο στις εκλογές με ποσοστό 13,18% και 41 έδρες.
Ιούνιος
Στις επαναληπτικές εκλογές παίρνει ποσοστό 12,28% και 33 έδρες. Συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
2013
Ιούνιος

Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική ο Βενιζέλος γίνεται Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
2014
Μάιος

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις ευρωεκλογές με το σχήμα τις «Ελιά», ( 8,02% και 2 ευρωβουλευτές).
2015
Ιανουάριος

Στις εκλογές που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ με 4,68% και 13 έδρες.
Ιούνιος
Η Φώφη Γεννηματά εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Σεπτέμβριος
Στη νέα εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο σχήμα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης » ( ποσοστό 6,28% και 17 έδρες).
2017
Νοέμβριος

Στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς εκλέγεται η Φώφη Γεννηματά
Μάρτιος
Ιδρύεται το «Κίνημα Αλλαγής».
2019
Μάιος

Στις Ευρωεκλογές το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 7,7% και 2 ευρωβουλευτές.
Ιούλιος
Το ΚΙΝΑΛ στις νικηφόρες για τη ΝΔ εκλογές συγκεντρώνει 8,10% και 22 έδρες.
2021
Οκτώβριος

Θάνατος της Φώφης Γεννηματά
Δεκέμβριος
Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αντίπαλο τον Γ. Παπανδρέου
2022
Μάιος

Με εσωκομματικό δημοψήφισμα αποφασίζεται η μετονομασία του σε «ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα