Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τριήμερες εκδηλώσεις για τα Ναυαρίνεια 2024 – Το πρόγραμμα


Στα Ναυαρίνεια 2024, στην Πύλο, προσκαλεί ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για «μία εκδήλωση που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα, για να τιμηθεί η 20ή Οκτωβρίου του 1827, μια ημέρα ορόσημο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας!» όπως σημειώνεται.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μεθαύριο Παρασκευή, στις 8.00 το βράδυ, με συναυλία παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Την επομένη, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας, θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Επίσης, στη 1.15 μετά το μεσημέρι θα γίνει η άφιξη της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του Σταυρού του πλοίου του στην οικία Τσικλητήρα για λαϊκό προσκύνημα. Το βράδυ στις 8.00 θα δώσει συναυλία στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι εκδηλώσεις την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. με την έπαρση των σημαιών, στις 10.30 π.μ. θα ακολουθήσει η τέλεση της επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 8.00 μ.μ. με τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην παραλιακή ζώνη της Πύλου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.00: Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Πύλος «Τριάντα Καράβια Αρμένιζαν», συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το συγκρότημα του Γιάννη Παυλόπουλου, συνοδεία παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου και το Σύλλογο Κυριών Πύλου.
Διοργάνωση: Δήμος Πύλου-Νέστορος
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
12.00: Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Γιάλοβας, Μνημείο θανόντων. Τιμητική εκδήλωση υπέρ θανόντων από θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Επιμνημόσυνη δέηση. Κατάθεση στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό: 11.50.
Διοργάνωση: Δήμος Πύλου-Νέστορος
12.45: Άφιξη ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του σταυρού του πλοίου του, στο λιμένα Πύλου. Απόδοση τιμών από το Πολεμικό Ναυτικό
13.15: Μεταφορά της ληκύθου στην Οικία Τσικλητήρα, συνοδεία αγήματος απόδοσης τιμών του Πολεμικού Ναυτικού
13.30: Λαϊκό προσκύνημα της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, του σταυρού του πλοίου του και της προσωπογραφίας του.
Πέρας προσέλευσης λαϊκού προσκυνήματος στην Οικία Τσικλητήρα: 18.00
20.00: Πλατεία Τριών Ναυάρχων. Συναυλία Μπάντας Πολεμικού Ναυτικού.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
9.30: Έπαρση σημαιών. Μεταφορά των σημαιών και της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του σταυρού του πλοίου του, με πομπή, από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων
10.30: Τέλεση επισήμου δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου,
χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Πέρας προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό: 10.20
11.00: Μνημείο Τριών Ναυάρχων. Επιμνημόσυνη Δέηση. Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, θεολόγο-φιλόλογο, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
11.30: Παρέλαση Φιλαρμονικής Δήμου Πύλου-Νέστορος, σχολείων & πολιτιστικών
συλλόγων, προ των επισήμων στην παραλιακή ζώνη της Πύλου
12.00: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων. Συγκέντρωση επισήμων στο λιμενοβραχίονα, επιβίβαση σε πλωτά μέσα και μετάβαση στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι
17.00: Υποστολή των σημαιών
20.00: Αναπαράσταση Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, Παραλιακή Ζώνη της Πύλου
Διοργάνωση: Δήμος Πύλου-Νέστορος
Τελετάρχες: Δημήτριος Καραμπέτσος, υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας. Γιώργος Αναστασόπουλος, προϊστάμενος εθιμοτυπίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Παρουσίαση τελετής: Νέλλη Κουβελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα