Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΑΑΔΕ: Εμπρόθεσμα πληρώνουν τους τέσσερις βασικούς φόρους οι 8 στους 10 φορολογούμενους

Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ είναι οι φόροι που οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν πρώτους από όλους στην Εφορία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν συνεχώς τη «θηλιά» των δόσεων προς την εφορία, καθώς κάθε μήνα καλούνται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Είτε πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος ή διάφορες ρυθμίσεις οφειλών, αυτές οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, και οι συνέπειες της καθυστέρησης είναι σοβαρές. Όποιος δεν καταφέρει να παραμείνει συνεπής, κινδυνεύει να χάσει τις ρυθμίσεις που έχει κάνει και να επιβαρυνθεί με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό καθιστά την έγκαιρη πληρωμή εξαιρετικά σημαντική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρά τη συνεχιζόμενη ακρίβεια που συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων καταβάλλει τις οφειλές της στην ώρα τους. 
Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στα 10 ευρώ των οφειλών από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ καταβάλλονται εμπρόθεσμα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σταθερή εισροή φορολογικών εσόδων.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, η εισπραξιμότητα των τεσσάρων βασικών φόρων – ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ – έφτασε το 82%. Αυτή η τάση συνέβαλε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του επταμήνου.
Εξετάζοντας τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, η συμμόρφωση ως προς την πληρωμή κάθε κατηγορίας φόρων κατά το ίδιο διάστημα έχει ως εξής:
ΦΠΑ: Από τα 10,078 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, εισπράχθηκαν 8,201 δισ. ευρώ, με το ποσοστό συμμόρφωσης να διαμορφώνεται στο 81,37%. Μόνο τον Ιούλιο, από τα 1,727 δισ. ευρώ που όφειλαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, καταβλήθηκαν 1,395 δισ. ευρώ, με ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής 80,77%.
Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 2,027 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν τα 1,839 δισ. ευρώ, με ποσοστό συμμόρφωσης 90,69%, δείχνοντας την υψηλή συνέπεια των επιχειρήσεων.
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα ήταν χαμηλότερη, στο 75,15%. Από τα 1,080 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν 812 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο, το ποσοστό συμμόρφωσης έπεσε στο 57,45%, αποτυπώνοντας τη μεγαλύτερη πίεση στα νοικοκυριά.
Φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ): Από τα 1,310 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκε το 77,43%, δηλαδή 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο, το ποσοστό έγκαιρης πληρωμής ανήλθε στο 81,35%, με 169,52 εκατ. ευρώ να καταβάλλονται εγκαίρως.
Εισπράξεις και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Παράλληλα με τις έγκαιρες πληρωμές των φόρων, το δημόσιο σημειώνει αυξημένες εισπράξεις και από την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση του «κενού» ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι απώλειες ΦΠΑ, που το 2017 ανέρχονταν στο 30%, έχουν μειωθεί στο 15% το 2022 και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κάτω από το 10% το 2023 και το 2024.
Ένα ακόμη εργαλείο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περίπου 190.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ανώνυμες. Αν και έχει θεσπιστεί οικονομικό κίνητρο έως και 3.000 ευρώ για όσους αναφέρουν περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει αναγνωριστεί από τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε τέθηκε σε ισχύ η σχετική διάταξη.
Επιπλέον, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 28.910 καταγγελίες για διάφορες φορολογικές παραβάσεις, με τις περισσότερες να αφορούν φοροδιαφυγή. Οι καταγγελίες αυτές, αν και δεν συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια στις συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα