Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Χαμηλότερο πληθωρισμό και επιτάχυνση της ανάπτυξης προβλέπει η ΕΚΤ


Μετά τη ανακοίνωση της νέας μείωσης επιτοκίων, την τρίτη φετινή και δεύτερη συνεχόμενη, η ΕΚΤ δημοσιοποίησε την έκθεση των εμπειρογνώμων της για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και συνδέεται άμεσα με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα, είναι η εκτίμηση των αναλυτών ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2025.
Θα «πέσει», δηλαδή, κάτω από τον βασικό στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν ξεκίνησε τη μάχη κατά του πληθωρισμού, προχωρώντας σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων. Συγκεκριμένα η έρευνα της ΕΚΤ μεταξύ των αναλυτών για το δ' τρίμηνο του 2024, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός από 2,4% το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2025 και θα παραμείνει εκεί το 2026. Η τελευταία πρόβλεψη είναι καθοδικά αναθεωρημένη για το 2025 από πληθωρισμό 2% που έβλεπαν οι αναλυτές στην προηγούμενη έρευνα (γ' τρίμηνο).
Σ’ ό,τι αφορά στον δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, οι αναλυτές περιμένουν να υποχωρήσει από 2,8% το 2024 στο 2,2% το 2025 και 2% το 2026.
Η εν λόγω ανάλυση αλλά και η γενικότερη τάση υποχώρησης του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες εδραιώνουν την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τα data που αφορούν τον πληθωρισμό αλλά και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι ενθαρρυντικά και αποτελούν σύμμαχο σε αποφάσεις προς την κατεύθυνση των περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων.



Αναφορικά με τις προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της ανάπτυξης, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει φέτος οριακή ανάπτυξη 0,7% για να ενισχυθεί στο 1,2% το 2025 και στη συνέχεια στο 1,4% το 2026.
Τέλος τοποθετούν την ανεργία στο 6,5% το 2024 και το 2025, με υποχώρηση στο 6,4% το 2026.
«Τσακίζουμε τον πληθωρισμό» είπε η Λαγκάρντ
«Ναι, σπάμε τον λαιμό του πληθωρισμού», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25%. Η κ.Λαγκάρντ εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη συνέχιση της διαδικασίας μείωσης του πληθωρισμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με ρυθμούς ταχύτερους από το αναμενόμενο, καθώς τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε απρόσμενα στο 1,7%.
Η Κρ. Λαγκάρντ εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του συμβουλίου της ΕΚΤ ότι η προσγείωση της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι ομαλή και διαβεβαίωσε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προβλέπεται ύφεση. Αναφερόμενη στη δυσμενή πορεία της γερμανικής οικονομίας, σημείωση ότι ακόμη και αν ένα μεγάλο κράτος μέλος έχει προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η Ευρωζώνη θα επηρεασθεί με τον ίδιο τρόπο. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προβλέπουμε ύφεση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα